Køb et drivhus, der passer til dig og dine behov

Drivhus

Når du køber drivhus, så køb et der er rigeligt stort, for ambitionerne har det med at vokse. Selvom du i starten kun har et ønske om plads til tomater, så griber ideerne tit om sig. Det er vigtigt, at størrelsen passer til dig, men du skal også tænke over materiale og placering i haven.

Foto: iStockphoto

 

Tjek, om du skal have tilladelse

Drivhuse er omfattet af bygningsreglementet for småhuse. Huse under 10 m2 kan opføres uden tilladelse. Skal det være over 10 m2 , skal det anmeldes. Dog skal du have tilladelse, hvis drivhuset bygges som en udestue på huset. Der kan være specielle regler lige der, hvor du bor, så tjek med kommunen.

Ekstra måneder i haven

Så snart den første forårssol rammer ruderne, bliver der dejligt lunt. Og selv om det er for koldt i resten af haven, får du en uimodståelig trang til at gå i gang i det lune drivhus – så pludselig har du et par ekstra måneder i haven.

Læs også: Så let er det at dyrke hindbær

Tænk på sidehøjden

Planerne vokser hurtigt – en vindrue i hjørnet, et par krydderurter, et lille plantebord og en taburet, hvor du kan nyde roen. Kort sagt: Køb drivhuset rigeligt stort. Og tænk på sidehøjden. Den bestemmer, hvor stor en del af drivhuset, du kan stå oprejst i.

Drivhus af glas

Med glas i drivhuset kan du se dine smukke planter udefra; drivhuset bliver en del af haven. Tilsvarende kan du sidde lunt inde i drivhuset og kigge ud. Til gengæld isolerer glas ikke så godt, så der vil være store temperatursvingninger – og det vil ofte være nødvendigt at beskytte planterne mod direkte sol med gardiner, kalk eller pasta.

Gummilister gør det nemt at udskifte rude

Husk at tjekke, hvordan ruderne monteres. Mest almindeligt er med silikone. Det gør, at det er et stort arbejde at skære stumperne fri, hvis der går en rude. I mange nye drivhuse kan ruderne sættes i med gummilister; det er nemt at montere, og desuden er det meget lettere at udskifte en rude.

Læs også: Gør drivhuset forårsklar

Polycarbonat har matte ruder

Polycarbonat er bygget op i lag som en termorude. Den isolerende effekt gør vækstsæsonen et par måneder længere. Du kan plante ud tidligere og høste frem til sidst i oktober. Generelt bliver planterne kraftigere og giver stort udbytte. Desuden kan polycarbonat tåle fodbolde og smågrene. De matte ruder beskytter mod kraftig sol, men til gengæld kan du kun ane planterne igennem. En fin løsning er at kombinere de to materialer, så du har glas i siderne og kan se ind, og polycarbonat i loftet med isolerende effekt.

Find ud af, hvor drivhuset skal stå

Du kan samle stængerne i drivhuset, så du har "skelettet", og så forsigtigt bære det rundt i haven, til du finder det rette sted. Lad det stå en dag, så får du også indtryk af sol og skygge dagen igennem.

Skygge for middagssolen

Undlad at placere drivhuset under store træer. De giver skygge. Vil du bruge huset som en lille udestue, er det en god idé at placere det, så det står i skygge for middagssolen. Sørg også for læ. Overvej desuden hvilken vej, drivhuset skal vende. Det har nemlig stor betydning, om gavlene peger nord-syd eller øst-vest.

Læs også: Tomat og agurk i drivhuset

Nord-syd placering

For drivhuse af glas er det optimalt. Når solen står op i øst, bliver drivhuset hurtigt varmt, og når solen til middag står i syd, vender den smalleste side mod solen, så der ikke bliver for varmt. Når solen går ned i vest, udnytter drivhuset solens varme til det sidste.

Øst-vest placering

Hvis du vil i gang tidligt på året er denne retning god. I det tidlige forår kommer lyset ofte fra sydøst og -vest. Med den brede side mod syd får du mest lys ind. Det er også vigtigt for driv- huse med polycarbonat, da de derved kan forlænge sæsonen.

Sørg for det rette underlag

Fundamentet er vigtigt, for er det skævt, får du ikke ruderne til at passe. Så brug vaterpas og målebånd og følg anvisningerne. Uanset hvilket fundament, du vælger, skal stolper eller stolpefødder graves ned til frostfri dybde. Når fundamentet er sat, er det en god idé at lægge fliserne. Det er meget nemmere nu, end når siderne først står der.

Tænk over indretningen fra starten

Du skal altså tænke over indretningen tidligt i forløbet. Du kan lægge fliser over det hele og dyrke dine planter i plantesække. Det har den fordel, at du kan bruge kapillærkasser, så du slipper for vanding hver dag. Desuden får du al jorden ud hvert år – og dermed får du også has på de fleste skadedyr, der er flyttet ind i jorden.

Omvendt er der meget glæde ved et stykke jord med et par krydderurter, som spirer ved det første forårssolstrejf – eller måske et par jordbærplanter, der giver røde bær først i maj!

8 februar 2007
0

Find drivhuset der passer til dit budget

Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

0

Sådan dyrker du vin i drivhuset

At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

0

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

Denne artikel er sponsoreret

Tag forskud på sommeren med et vægdrivhus

Udnyt forårssolen med et vægdrivhus, der er en let måde at skabe en hyggelig og varm forlængelse af din bolig, hvor du kan få det meste ud...

0

Forårsklart drivhus

Lotte Bjarke har ryddet grundigt ud i drivhuset, så hun kan sikre sig en god sæson næste år.

0

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

0

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

0

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

0

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

0

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

0

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

0

Vælg det rigtige drivhus – til dyrkning og hygge

Valget af drivhus er afhængigt af, hvad du vil bruge det til: intensiv dyrkning, hygge eller en kombination. Alt efter dit behov, stiller...

1

Drivhus af genbrugsvinduer og med masser af charme

Anine byggede drivhus af gamle, men renoverede vinduer. Præcis som "Bonderøven" ville have gjort det. Drivhuset ligger midt i en gammel...

0

Vælg den rette jord til dit drivhus

I drivhuset kan du vælge at dyrke direkte i jorden, i plantesække eller i potter. Du kan også kombinere de tre dyrkningsformer, men de...

0

Dyrk grønt i sække

Det er fast arbejde at dyrke grønsager i drivhus, for de hurtigt voksende planter kræver vand i massevis.