Køb et drivhus, der passer til dig og dine behov

Drivhus

Når du køber drivhus, så køb et der er rigeligt stort, for ambitionerne har det med at vokse. Selvom du i starten kun har et ønske om plads til tomater, så griber ideerne tit om sig. Det er vigtigt, at størrelsen passer til dig, men du skal også tænke over materiale og placering i haven.

Foto: iStockphoto

 

Tjek, om du skal have tilladelse

Drivhuse er omfattet af bygningsreglementet for småhuse. Huse under 10 m2 kan opføres uden tilladelse. Skal det være over 10 m2 , skal det anmeldes. Dog skal du have tilladelse, hvis drivhuset bygges som en udestue på huset. Der kan være specielle regler lige der, hvor du bor, så tjek med kommunen.

Ekstra måneder i haven

Så snart den første forårssol rammer ruderne, bliver der dejligt lunt. Og selv om det er for koldt i resten af haven, får du en uimodståelig trang til at gå i gang i det lune drivhus – så pludselig har du et par ekstra måneder i haven.

Læs også:

De 6 mest udbredte skadedyr - og hvordan du bekæmper dem

Mød 6 af Danmarks mest udbredte skadedyr. Der er sikkert allerede ét af dem, der står derude og banker på til din bolig. Lær deres vaner...

Tænk på sidehøjden

Planerne vokser hurtigt – en vindrue i hjørnet, et par krydderurter, et lille plantebord og en taburet, hvor du kan nyde roen. Kort sagt: Køb drivhuset rigeligt stort. Og tænk på sidehøjden. Den bestemmer, hvor stor en del af drivhuset, du kan stå oprejst i.

Drivhus af glas

Med glas i drivhuset kan du se dine smukke planter udefra; drivhuset bliver en del af haven. Tilsvarende kan du sidde lunt inde i drivhuset og kigge ud. Til gengæld isolerer glas ikke så godt, så der vil være store temperatursvingninger – og det vil ofte være nødvendigt at beskytte planterne mod direkte sol med gardiner, kalk eller pasta.

Gummilister gør det nemt at udskifte rude

Husk at tjekke, hvordan ruderne monteres. Mest almindeligt er med silikone. Det gør, at det er et stort arbejde at skære stumperne fri, hvis der går en rude. I mange nye drivhuse kan ruderne sættes i med gummilister; det er nemt at montere, og desuden er det meget lettere at udskifte en rude.

Læs også:

LED-lys er rykket udendørs

Styr havelysets farve, sluk en lampe eller sæt ekstra blus i en projektør. De nyeste systemer styrer havebelysningen ved hjælp af en...

Polycarbonat har matte ruder

Polycarbonat er bygget op i lag som en termorude. Den isolerende effekt gør vækstsæsonen et par måneder længere. Du kan plante ud tidligere og høste frem til sidst i oktober. Generelt bliver planterne kraftigere og giver stort udbytte. Desuden kan polycarbonat tåle fodbolde og smågrene. De matte ruder beskytter mod kraftig sol, men til gengæld kan du kun ane planterne igennem. En fin løsning er at kombinere de to materialer, så du har glas i siderne og kan se ind, og polycarbonat i loftet med isolerende effekt.

Find ud af, hvor drivhuset skal stå

Du kan samle stængerne i drivhuset, så du har "skelettet", og så forsigtigt bære det rundt i haven, til du finder det rette sted. Lad det stå en dag, så får du også indtryk af sol og skygge dagen igennem.

Skygge for middagssolen

Undlad at placere drivhuset under store træer. De giver skygge. Vil du bruge huset som en lille udestue, er det en god idé at placere det, så det står i skygge for middagssolen. Sørg også for læ. Overvej desuden hvilken vej, drivhuset skal vende. Det har nemlig stor betydning, om gavlene peger nord-syd eller øst-vest.

Læs også:

Skab oplevelser og rum i haven

Haven består ligesom huset af forskellige rum: stue, entré, børneværelse osv. Se på havens muligheder og dine ønsker, når du indretter...

Nord-syd placering

For drivhuse af glas er det optimalt. Når solen står op i øst, bliver drivhuset hurtigt varmt, og når solen til middag står i syd, vender den smalleste side mod solen, så der ikke bliver for varmt. Når solen går ned i vest, udnytter drivhuset solens varme til det sidste.

Øst-vest placering

Hvis du vil i gang tidligt på året er denne retning god. I det tidlige forår kommer lyset ofte fra sydøst og -vest. Med den brede side mod syd får du mest lys ind. Det er også vigtigt for driv- huse med polycarbonat, da de derved kan forlænge sæsonen.

Sørg for det rette underlag

Fundamentet er vigtigt, for er det skævt, får du ikke ruderne til at passe. Så brug vaterpas og målebånd og følg anvisningerne. Uanset hvilket fundament, du vælger, skal stolper eller stolpefødder graves ned til frostfri dybde. Når fundamentet er sat, er det en god idé at lægge fliserne. Det er meget nemmere nu, end når siderne først står der.

Tænk over indretningen fra starten

Du skal altså tænke over indretningen tidligt i forløbet. Du kan lægge fliser over det hele og dyrke dine planter i plantesække. Det har den fordel, at du kan bruge kapillærkasser, så du slipper for vanding hver dag. Desuden får du al jorden ud hvert år – og dermed får du også has på de fleste skadedyr, der er flyttet ind i jorden.

Omvendt er der meget glæde ved et stykke jord med et par krydderurter, som spirer ved det første forårssolstrejf – eller måske et par jordbærplanter, der giver røde bær først i maj!

08 februar 2007
Mere om Drivhus

Sæt drivhus op i efteråret

Drivhus Når foråret kommer, og havelysten for alvor melder sig igen, er der mange, der går i gang med at etablere et drivhus i haven. Men det er faktisk langt bedre at rykke nu i efteråret.

Grønne tomater - hvad kan de bruges til?

Drivhus Hvad skal man gøre i efteråret med de mange tomater, der stadig er grønne og umodne? Er det smagsoplevelser, du går efter? Så brug de grønne...

10 tricks til tomater i drivhuset

Drivhus Hvis tomatdyrkningen i drivhuset driller, er der som regel en god forklaring og dermed også en vej til at undgå eller rette op på problemern...

Nu skal der nippes sideskud i drivhuset

Drivhus Lige nu er der fast arbejde i Lotte Bjarkes drivhus – nemlig at være efter sideskuddene på de forskellige planter. Både tomatplanter og basilikum vokser hurtigt, og det er også en god idé at være efter peber- og chiliplanternes første blomster.

En fast hånd til græskar og melon

Drivhus Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

Agurketid lige om hjørnet

Drivhus For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer...

Find drivhuset der passer til dit budget

Drivhus Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt orangeri.

Rengør dit drivhus og beskyt det mod alger, svampe og skadedyr

Drivhus Der er masser af grunde til at få gjort drivhuset grundigt rent både inden vinteren og om foråret. En af de allervigtigste grunde til at...

Sådan dyrker du vin i drivhuset

Drivhus At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

Forlæng udesæson med et drivhus - sådan vælger du det rigtige

Drivhus Et drivhus forlænger udesæsonen - læs hvordan Jesper Madsen har bygget sit drivhus fra start til slut - og få gode tips til, hvordan du selv vælger det perfekte drivhus, og hvilke planter og grøntsager, der trives allerbedst i et drivhus.

Sådan får du den bedste sæson i drivhuset - nogensinde

Drivhus For at hjælpe dig til at lykkes i drivhuset har vi samlet de bedste tips og kneb til dig her. Læs bl.a. om den vigtige ventilation, og...

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

Drivhus At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

Bladlus i brusebad

Drivhus Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Drivhus Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

Krydderurter og salat i drivhuset året rundt

Drivhus Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug...