Forlæng udesæson med et drivhus - sådan vælger du det rigtige

Drivhus

Et drivhus forlænger udesæsonen - læs hvordan Jesper Madsen har bygget sit drivhus fra start til slut - og få gode tips til, hvordan du selv vælger det perfekte drivhus, og hvilke planter og grøntsager, der trives allerbedst i et drivhus.

Foto: Lise Mortensen Høy

Et drivhus med plads til planter og havehygge
Sidste forår besluttede Jesper Madsen, at han ville have et drivhus. Ønsket var et drivhus, der var stort nok både til nytteplanter, lidt pynteplanter – og til bord og stole. Drivhuset fandt han brugt i en avis. Det stod klar til indflytning først i maj, og så kunne planterne flytte ind.

Sådan byggede Jesper sit drivhus trin for trin
Jesper gravede græstørv og muld ned til ca. 30 cm. og rettede området af, så det blev vandret. Herefter blev der fyldt op med grus, der blev stampet rigtig grundigt, før fliserne blev lagt ud.

Ekstra sikring i stormvejr
Som en ekstra sikring fik drivhuset fire punktfundamenter (En halv meters hul fyldt op med beton - med en faststøbt gevindstang.) Efter drivhuset blev sat på plads, spændte Jesper fundamentet fast til gevindstængerne, så det ikke flyver væk i stormvej. Herefter stampes fliserne.

Stellet samles
Alle stængerne skulle finde hinanden og samles med bolte og møtrikker. De store tagstykker med de mange strittende stænger krævede, at der var tre personer til at samle dem med resten af drivhuset, fordi alle stængerne i hjørnerne skulle samles i én arbejdsgang.

Ruderne sættes i
Endelig var det rudernes tur, de blev sirligt vasket og pudset, før de blev sat på plads. Drivhuset er konstrueret med pakninger – ruderne er altså ikke sat i med silikone.

Forbered dig, og find det perfekte drivhus
Tænk over, hvad du vil bruge drivhuset til. Skal det kun være til planter – eller skal der være plads til et bord og et par stole. Vil du fx have et plantebord og en hylde med urtepotter og plads til at spire og gro, er det vigtigt, at drivhuset er stort nok, og at der er ståhøjde. Du kan regulere ståhøjden ved at stille drivhuset på et fundment.

Læs også: Sådan får du den bedste sæson i drivhuset - nogensinde

Hvordan skal "gulvet" være
Overvej om du vil have fliser i bunden af hele drivhuset, så planterne står i kasser eller sække. Alternativt kan du have fliser på en midtergang og plante i jorden. Det kræver, at du af og til udskifter jorden.

Placering af drivhuset
Placerer du drivhuset uden skygge fra træer, kræver det, at du har gardiner eller maler drivhuset, så planterne ikke bliver svitset af solen. Du kan også placere det under mindre træer, så der er let skygge midt på dagen. Har du et stort drivhus, kan du plante en vinranke i et hjørne og føre den op langs taget – så har du naturlig skygge hele sommeren. Gode muligheder for ventilation er også vigtigt. En automatisk vinduesåbner er en god investering.

Gør drivhuset rent, inden du planter
Brug et par timer på at vaske drivhuset grundigt om foråret, før du flytter de nye planter ind. Brug enten brun sæbe eller en særlig drivhussæbe. Kom godt ind i alle sprækker, så du får has på overvintrende insekter, æg og svampekim.

De klassiske planter til drivhuset
Der er selvfølgelig “lette” og “svære” planter. Men det afhænger allermest af vejret, hvilke planter, der klarer sig godt. Så prøv at plante noget forskelligt – så er der altid noget, der lykkes.

Agurker: Prøv at dyrke flere forskellige arter, de kommer på forskellige tidspunkter og smager forskelligt. Skoleagurker er små og ekstra sprøde. Husk: I et uopvarmet drivhus skal du ikke plante agurker før omkring 15. juni – ellers er nattemperaturen for lav.

Chili:
Her er om end endnu flere arter – vær opmærksom på, at nogle chiliplanter er flerårige, og kan overvintre i en kølig vindueskarm. Peber udplantes sidst i maj måned når nattefrosten er ovre. Stil den evt. i en potte, så du kan tage den ud og bruse den; for peber får ret ofte bladlus.

Tomater: Her er der rigtig mange arter, og det er sjovt med gule, røde, små og store, runde og aflange tomater i salaten. De er nemme at tage frø fra, så prøv at spire egne frø fra en lækker tomat, du køber.

Læs også: Sådan får du succes med persille i din køkkenhave

Flyt tomaterne ud i drivhuset, når vejret er lunt
Du kan sætte dine forkultiverede tomater, peber og chili ud i drivhuset, så snart det er nogenlunde lunt, oftest midt i maj måned. Når de først er i vækst, er det lys, de trænger mest til. Hold øje med temperaturen, hvis den kommer under 10 grader, skal de ind igen; ellers stopper væksten.

Auberginer: Efter spiring kræver aubergineplanterne mindst 16 °C om natten og 18 ºC om dagen for at holde sig i vækst. Plant ud, når luften er lun, - og de kolde nætter er hørt op. Bladlus og for meget fugt er absolut aubergineplantens værste fjender.

Melon: Skal – som agurkerne – først plantes ud i juni. Vær opmærksom på, at melonerne har han- og hunblomster og skal bestøves.

Sådan bruger du drivhuset hele året

  • Selvom du ikke har varme i drivhuset, kan du sagtens bruge det til at sætte planterne hurtigere i gang. Sæt potter med rabarber, roser, jordbær og krydderurter ind i løbet af april måned, så kan du vinde op til tre uger.
  • Sæt kasser eller krukker med persille, purløg, timian, salvie, citrontimian og rosmarin i drivhuset, så har du grønne spirer, så snart solen varmer bare det mindste.
  • Sætter du forårsløg i potter ind i drivhuset, får du tidlige påskeliljer og tulipaner.
  • Når det er for sent at så udendørs sidst i august og september, kan du rydde et hjørne i drivhuset og så dild, koriander, rucola, feltsalat, kørvel og spinat. I et lunt efterår vil de vokse, hver gang drivhuset er varmt – men du skal huske at vande.
  • Det er superflot med et par blomster i drivhuset. En bougainvillea trives fint i et hjørne af drivhuset – og skal ind om vinteren.
8 marts 2012
0

Tomater med grønne nakker

Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

0

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

0

Sådan dyrker du vin i drivhuset

At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

Denne artikel er sponsoreret

Tag forskud på sommeren med et vægdrivhus

Udnyt forårssolen med et vægdrivhus, der er en let måde at skabe en hyggelig og varm forlængelse af din bolig, hvor du kan få det meste ud...

0

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer...

Denne artikel er sponsoreret.

Et Juliana drivhus - en hobby for livet

Nogle er til vinranker, eksotiske krydderurter og søde citrusfrugter, andre holder sig til solmodne tomater og måske en enkelt agurk.Et...

0

Sjove krydderurter i drivhuset

Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

2

Knib toppen af tomaterne i løbet af august

I august bugner drivhuset af modne tomater, men det er også nu, du skal begynde at knibe topskuddene af tomatplanterne, så du i løbet af...

0

Nu skal der nippes sideskud i drivhuset

Lige nu er der fast arbejde i Lotte Bjarkes drivhus – nemlig at være efter sideskuddene på de forskellige planter. Både tomatplanter og...

0

Køb et drivhus, der passer til dig og dine behov

Når du køber drivhus, så køb et der er rigeligt stort, for ambitionerne har det med at vokse. Selvom du i starten kun har et ønske om plads...

0

Rengør dit drivhus og beskyt det mod alger, svampe og skadedyr

Der er masser af grunde til at få gjort drivhuset grundigt rent både inden vinteren og om foråret. En af de allervigtigste grunde til at...

0

Drivhuset skal gøres klar til foråret - sådan kommer du i gang

Drivhuset skal rengøres, inden du starter den nye sæson. For ud over snavs og alger vil drivhuset rumme masser af svampesporer, der senere...

0

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

1

Sådan får du den bedste sæson i drivhuset - nogensinde

For at hjælpe dig til at lykkes i drivhuset har vi samlet de bedste tips og kneb til dig her. Læs bl.a. om den vigtige ventilation, og...

23

10 tricks til tomater i drivhuset

Hvis tomatdyrkningen i drivhuset driller, er der som regel en god forklaring og dermed også en vej til at undgå eller rette op på problemern...