Forlæng udesæson med et drivhus – sådan vælger du det rigtige

Et drivhus forlænger udesæsonen - læs hvordan Jesper Madsen har bygget sit drivhus fra start til slut - og få gode tips til, hvordan du selv vælger det perfekte drivhus, og hvilke planter og grøntsager, der trives allerbedst i et drivhus.


Et drivhus med plads til planter og havehygge
Sidste forår besluttede Jesper Madsen, at han ville have et drivhus. Ønsket var et drivhus, der var stort nok både til nytteplanter, lidt pynteplanter – og til bord og stole. Drivhuset fandt han brugt i en avis. Det stod klar til indflytning først i maj, og så kunne planterne flytte ind.

Sådan byggede Jesper sit drivhus trin for trin
Jesper gravede græstørv og muld ned til ca. 30 cm. og rettede området af, så det blev vandret. Herefter blev der fyldt op med grus, der blev stampet rigtig grundigt, før fliserne blev lagt ud.

Ekstra sikring i stormvejr
Som en ekstra sikring fik drivhuset fire punktfundamenter (En halv meters hul fyldt op med beton – med en faststøbt gevindstang.) Efter drivhuset blev sat på plads, spændte Jesper fundamentet fast til gevindstængerne, så det ikke flyver væk i stormvej. Herefter stampes fliserne.

Stellet samles
Alle stængerne skulle finde hinanden og samles med bolte og møtrikker. De store tagstykker med de mange strittende stænger krævede, at der var tre personer til at samle dem med resten af drivhuset, fordi alle stængerne i hjørnerne skulle samles i én arbejdsgang.

Ruderne sættes i
Endelig var det rudernes tur, de blev sirligt vasket og pudset, før de blev sat på plads. Drivhuset er konstrueret med pakninger – ruderne er altså ikke sat i med silikone.

Forbered dig, og find det perfekte drivhus
Tænk over, hvad du vil bruge drivhuset til. Skal det kun være til planter – eller skal der være plads til et bord og et par stole. Vil du fx have et plantebord og en hylde med urtepotter og plads til at spire og gro, er det vigtigt, at drivhuset er stort nok, og at der er ståhøjde. Du kan regulere ståhøjden ved at stille drivhuset på et fundment.

Hvordan skal “gulvet” være
Overvej om du vil have fliser i bunden af hele drivhuset, så planterne står i kasser eller sække. Alternativt kan du have fliser på en midtergang og plante i jorden. Det kræver, at du af og til udskifter jorden.

Placering af drivhuset
Placerer du drivhuset uden skygge fra træer, kræver det, at du har gardiner eller maler drivhuset, så planterne ikke bliver svitset af solen. Du kan også placere det under mindre træer, så der er let skygge midt på dagen. Har du et stort drivhus, kan du plante en vinranke i et hjørne og føre den op langs taget – så har du naturlig skygge hele sommeren. Gode muligheder for ventilation er også vigtigt. En automatisk vinduesåbner er en god investering.

Gør drivhuset rent, inden du planter
Brug et par timer på at vaske drivhuset grundigt om foråret, før du flytter de nye planter ind. Brug enten brun sæbe eller en særlig drivhussæbe. Kom godt ind i alle sprækker, så du får has på overvintrende insekter, æg og svampekim.

De klassiske planter til drivhuset
Der er selvfølgelig “lette” og “svære” planter. Men det afhænger allermest af vejret, hvilke planter, der klarer sig godt. Så prøv at plante noget forskelligt – så er der altid noget, der lykkes.

Agurker: Prøv at dyrke flere forskellige arter, de kommer på forskellige tidspunkter og smager forskelligt. Skoleagurker er små og ekstra sprøde. Husk: I et uopvarmet drivhus skal du ikke plante agurker før omkring 15. juni – ellers er nattemperaturen for lav.

Chili:
Her er om end endnu flere arter – vær opmærksom på, at nogle chiliplanter er flerårige, og kan overvintre i en kølig vindueskarm. Peber udplantes sidst i maj måned når nattefrosten er ovre. Stil den evt. i en potte, så du kan tage den ud og bruse den; for peber får ret ofte bladlus.

Tomater: Her er der rigtig mange arter, og det er sjovt med gule, røde, små og store, runde og aflange tomater i salaten. De er nemme at tage frø fra, så prøv at spire egne frø fra en lækker tomat, du køber.

Flyt tomaterne ud i drivhuset, når vejret er lunt
Du kan sætte dine forkultiverede tomater, peber og chili ud i drivhuset, så snart det er nogenlunde lunt, oftest midt i maj måned. Når de først er i vækst, er det lys, de trænger mest til. Hold øje med temperaturen, hvis den kommer under 10 grader, skal de ind igen; ellers stopper væksten.

Auberginer: Efter spiring kræver aubergineplanterne mindst 16 °C om natten og 18 ºC om dagen for at holde sig i vækst. Plant ud, når luften er lun, – og de kolde nætter er hørt op. Bladlus og for meget fugt er absolut aubergineplantens værste fjender.

Melon: Skal – som agurkerne – først plantes ud i juni. Vær opmærksom på, at melonerne har han- og hunblomster og skal bestøves.

Sådan bruger du drivhuset hele året

  • Selvom du ikke har varme i drivhuset, kan du sagtens bruge det til at sætte planterne hurtigere i gang. Sæt potter med rabarber, roser, jordbær og krydderurter ind i løbet af april måned, så kan du vinde op til tre uger.
  • Sæt kasser eller krukker med persille, purløg, timian, salvie, citrontimian og rosmarin i drivhuset, så har du grønne spirer, så snart solen varmer bare det mindste.
  • Sætter du forårsløg i potter ind i drivhuset, får du tidlige påskeliljer og tulipaner.
  • Når det er for sent at så udendørs sidst i august og september, kan du rydde et hjørne i drivhuset og så dild, koriander, rucola, feltsalat, kørvel og spinat. I et lunt efterår vil de vokse, hver gang drivhuset er varmt – men du skal huske at vande.
  • Det er superflot med et par blomster i drivhuset. En bougainvillea trives fint i et hjørne af drivhuset – og skal ind om vinteren.

Mest læste artikler