Forlæng udesæson med et drivhus - sådan vælger du det rigtige

Drivhus

Et drivhus forlænger udesæsonen - læs hvordan Jesper Madsen har bygget sit drivhus fra start til slut - og få gode tips til, hvordan du selv vælger det perfekte drivhus, og hvilke planter og grøntsager, der trives allerbedst i et drivhus.

Foto: Lise Mortensen Høy

Et drivhus med plads til planter og havehygge
Sidste forår besluttede Jesper Madsen, at han ville have et drivhus. Ønsket var et drivhus, der var stort nok både til nytteplanter, lidt pynteplanter – og til bord og stole. Drivhuset fandt han brugt i en avis. Det stod klar til indflytning først i maj, og så kunne planterne flytte ind.

Sådan byggede Jesper sit drivhus trin for trin
Jesper gravede græstørv og muld ned til ca. 30 cm. og rettede området af, så det blev vandret. Herefter blev der fyldt op med grus, der blev stampet rigtig grundigt, før fliserne blev lagt ud.

Ekstra sikring i stormvejr
Som en ekstra sikring fik drivhuset fire punktfundamenter (En halv meters hul fyldt op med beton - med en faststøbt gevindstang.) Efter drivhuset blev sat på plads, spændte Jesper fundamentet fast til gevindstængerne, så det ikke flyver væk i stormvej. Herefter stampes fliserne.

Stellet samles
Alle stængerne skulle finde hinanden og samles med bolte og møtrikker. De store tagstykker med de mange strittende stænger krævede, at der var tre personer til at samle dem med resten af drivhuset, fordi alle stængerne i hjørnerne skulle samles i én arbejdsgang.

Ruderne sættes i
Endelig var det rudernes tur, de blev sirligt vasket og pudset, før de blev sat på plads. Drivhuset er konstrueret med pakninger – ruderne er altså ikke sat i med silikone.

Forbered dig, og find det perfekte drivhus
Tænk over, hvad du vil bruge drivhuset til. Skal det kun være til planter – eller skal der være plads til et bord og et par stole. Vil du fx have et plantebord og en hylde med urtepotter og plads til at spire og gro, er det vigtigt, at drivhuset er stort nok, og at der er ståhøjde. Du kan regulere ståhøjden ved at stille drivhuset på et fundment.

Læs også:

Vælg den rette jord til dit drivhus

I drivhuset kan du vælge at dyrke direkte i jorden, i plantesække eller i potter. Du kan også kombinere de tre dyrkningsformer, men de...

Hvordan skal "gulvet" være
Overvej om du vil have fliser i bunden af hele drivhuset, så planterne står i kasser eller sække. Alternativt kan du have fliser på en midtergang og plante i jorden. Det kræver, at du af og til udskifter jorden.

Placering af drivhuset
Placerer du drivhuset uden skygge fra træer, kræver det, at du har gardiner eller maler drivhuset, så planterne ikke bliver svitset af solen. Du kan også placere det under mindre træer, så der er let skygge midt på dagen. Har du et stort drivhus, kan du plante en vinranke i et hjørne og føre den op langs taget – så har du naturlig skygge hele sommeren. Gode muligheder for ventilation er også vigtigt. En automatisk vinduesåbner er en god investering.

Gør drivhuset rent, inden du planter
Brug et par timer på at vaske drivhuset grundigt om foråret, før du flytter de nye planter ind. Brug enten brun sæbe eller en særlig drivhussæbe. Kom godt ind i alle sprækker, så du får has på overvintrende insekter, æg og svampekim.

De klassiske planter til drivhuset
Der er selvfølgelig “lette” og “svære” planter. Men det afhænger allermest af vejret, hvilke planter, der klarer sig godt. Så prøv at plante noget forskelligt – så er der altid noget, der lykkes.

Agurker: Prøv at dyrke flere forskellige arter, de kommer på forskellige tidspunkter og smager forskelligt. Skoleagurker er små og ekstra sprøde. Husk: I et uopvarmet drivhus skal du ikke plante agurker før omkring 15. juni – ellers er nattemperaturen for lav.

Chili:
Her er om end endnu flere arter – vær opmærksom på, at nogle chiliplanter er flerårige, og kan overvintre i en kølig vindueskarm. Peber udplantes sidst i maj måned når nattefrosten er ovre. Stil den evt. i en potte, så du kan tage den ud og bruse den; for peber får ret ofte bladlus.

Tomater: Her er der rigtig mange arter, og det er sjovt med gule, røde, små og store, runde og aflange tomater i salaten. De er nemme at tage frø fra, så prøv at spire egne frø fra en lækker tomat, du køber.

Læs også:

Det skal du gøre, når du får besøg af en bisværm

Det kan være et skræmmende syn, når en summende bisværm slår sig ned på din ejendom. Her er nogle af de ting, du bør gøre og hvad du...

Flyt tomaterne ud i drivhuset, når vejret er lunt
Du kan sætte dine forkultiverede tomater, peber og chili ud i drivhuset, så snart det er nogenlunde lunt, oftest midt i maj måned. Når de først er i vækst, er det lys, de trænger mest til. Hold øje med temperaturen, hvis den kommer under 10 grader, skal de ind igen; ellers stopper væksten.

Auberginer: Efter spiring kræver aubergineplanterne mindst 16 °C om natten og 18 ºC om dagen for at holde sig i vækst. Plant ud, når luften er lun, - og de kolde nætter er hørt op. Bladlus og for meget fugt er absolut aubergineplantens værste fjender.

Melon: Skal – som agurkerne – først plantes ud i juni. Vær opmærksom på, at melonerne har han- og hunblomster og skal bestøves.

Sådan bruger du drivhuset hele året

  • Selvom du ikke har varme i drivhuset, kan du sagtens bruge det til at sætte planterne hurtigere i gang. Sæt potter med rabarber, roser, jordbær og krydderurter ind i løbet af april måned, så kan du vinde op til tre uger.
  • Sæt kasser eller krukker med persille, purløg, timian, salvie, citrontimian og rosmarin i drivhuset, så har du grønne spirer, så snart solen varmer bare det mindste.
  • Sætter du forårsløg i potter ind i drivhuset, får du tidlige påskeliljer og tulipaner.
  • Når det er for sent at så udendørs sidst i august og september, kan du rydde et hjørne i drivhuset og så dild, koriander, rucola, feltsalat, kørvel og spinat. I et lunt efterår vil de vokse, hver gang drivhuset er varmt – men du skal huske at vande.
  • Det er superflot med et par blomster i drivhuset. En bougainvillea trives fint i et hjørne af drivhuset – og skal ind om vinteren.
08 marts 2012
Mere om Drivhus

Sæt drivhus op i efteråret

Drivhus Når foråret kommer, og havelysten for alvor melder sig igen, er der mange, der går i gang med at etablere et drivhus i haven. Men det er faktisk langt bedre at rykke nu i efteråret.

Grønne tomater - hvad kan de bruges til?

Drivhus Hvad skal man gøre i efteråret med de mange tomater, der stadig er grønne og umodne? Er det smagsoplevelser, du går efter? Så brug de grønne...

10 tricks til tomater i drivhuset

Drivhus Hvis tomatdyrkningen i drivhuset driller, er der som regel en god forklaring og dermed også en vej til at undgå eller rette op på problemern...

Køb et drivhus, der passer til dig og dine behov

Drivhus Når du køber drivhus, så køb et der er rigeligt stort, for ambitionerne har det med at vokse. Selvom du i starten kun har et ønske om plads til tomater, så griber ideerne tit om sig. Det er vigtigt, at størrelsen passer til dig, men du skal også tænke over materiale og placering i haven.

Nu skal der nippes sideskud i drivhuset

Drivhus Lige nu er der fast arbejde i Lotte Bjarkes drivhus – nemlig at være efter sideskuddene på de forskellige planter. Både tomatplanter og...

En fast hånd til græskar og melon

Drivhus Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

Agurketid lige om hjørnet

Drivhus For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Find drivhuset der passer til dit budget

Drivhus Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

Rengør dit drivhus og beskyt det mod alger, svampe og skadedyr

Drivhus Der er masser af grunde til at få gjort drivhuset grundigt rent både inden vinteren og om foråret. En af de allervigtigste grunde til at...

Sådan dyrker du vin i drivhuset

Drivhus At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare, at man gør sig klart, hvad det indebærer og hvilke forhold, vinen skal dyrkes under. Her får du de basale retningslinjer, der ruster dig til at dyrke vin i din egen have. 

Sådan får du den bedste sæson i drivhuset - nogensinde

Drivhus For at hjælpe dig til at lykkes i drivhuset har vi samlet de bedste tips og kneb til dig her. Læs bl.a. om den vigtige ventilation, og...

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

Drivhus At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

Bladlus i brusebad

Drivhus Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Drivhus Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

Krydderurter og salat i drivhuset året rundt

Drivhus Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug...