Sådan gør du drivhuset klar til vinteren

Drivhus

Drivhussæsonen er forbi for i år. Temperaturen er for lav og luftfugtigheden for høj til, at der kommer mere ud af de trætte planter. Nu gælder det om at få alt ud af drivhuset, for at minimere risikoen for skadedyr og uautoriserede tomatplanteskove. 

Gråskimmel kan ramme dine planter i drivhuset.
Gråskimmel kan ramme dine planter i drivhuset. Foto: Lotte Bjarke

God sæson kræver grundig rengøring

Tiden er inde til at se tilbage på en formidabel sæson og til at skrue op for forventningerne til den kommende sæson, der bliver nemmest at indfri, hvis der bliver gjort ordentligt rent i drivhuset nu.

Gråskimmelen hærger, så der nærmest står en sky af svampesporer omkring dig, når du plukker en tomat, og de sidste tomater revner, bare du kigger på dem, og holder sig meget dårligt efter høst.

Ryd op og gør klar på en regnvejrsdag

En regnvejrsdag er en god dag til at rydde planterne og gøre drivhuset klar til en ny sæson, da fugtigheden lægger en lille dæmper på de vildtflyvende svampesporer. Planterne blev rykket op og alle planteresterne fragtet ud af drivhuset, for at minimere risikoen for overvintrende skadedyr mest muligt.

Undgå uautoriserede tomatplanteskov

Jeg er helt hysterisk med at få nedfaldstomaterne revet sammen, så de ikke leverer frø til en uautoriseret tomatplanteskov i drivhuset i den kommende sæson.

De sidste tomater med begyndende farve er høstet sammen med de få tilbageværende peberfrugter og agurker. Tomaterne bliver røde i en skål i køkkenet, men søde sommertomater bliver de aldrig.

Læs også:

Nu skal der nippes sideskud i drivhuset

Lige nu er der fast arbejde i Lotte Bjarkes drivhus – nemlig at være efter sideskuddene på de forskellige planter. Både tomatplanter og...

Vask drivhuset i brun sæbe 

Når du skal vaske drivhuset, er det smartest at gøre det på en overskyet dag, så vandet ikke tørrer ind for hurtigt. Dette gøres for at fjerne den sidste risiko for overvintrende ubehageligheder i drivhuset.

Hvis ruderne er meget beskidte, eller hvis der er mange alger, startes rengøringen med at skrubbe med en stiv børste med rent vand, til det værste er fjernet.

Til afvaskning kan du bruge en sæbeblanding af 2 spiseskeer brun sæbe pisket ud i 5 liter varmt vand. Da pH-værdien cirka er 11 i brugsopløsning, er det en god ide at bruge beskyttelsesbriller, så sæbeblandingen ikke kommer i øjnene, når du vasker vinduerne af med en børste.

Skyl afslutningsvis af med lunkent, rent vand og poler med en ren klud. 

Læs også:

Sæt drivhus op i efteråret

Når foråret kommer, og havelysten for alvor melder sig igen, er der mange, der går i gang med at etablere et drivhus i haven. Men det er...

6 trin til at gøre dit drivhus vinterklar

Her kan du se en tjekliste til, hvordan du gør drivhuset klar til vinteren:

  1. Ryd drivhuset for planter.
  2. Smid døde planter ud og tag sarte planter indenfor til overvintring.
  3. Fjern det allerøverste jordlag med planterester og eventuelle uønskede frø i plantekasserne.
  4. Vask vinduer i drivhuset med sæbevand for snavs og skimmelsporer. Dette kræver muligvis flere omgange, hvis vinduerne er rigtig slemme. 
  5. Har du anlagt fliser i dit drivhus, kan det også være en god ide at rense gulvet for ukrudt og planterester. 
  6. Stil eventuelle planter, der skal overvintre udenfor i dit rene drivhus. 
22 oktober 2014
Mere om Drivhus

Sæt drivhus op i efteråret

Drivhus Når foråret kommer, og havelysten for alvor melder sig igen, er der mange, der går i gang med at etablere et drivhus i haven. Men det er faktisk langt bedre at rykke nu i efteråret.

Grønne tomater - hvad kan de bruges til?

Drivhus Hvad skal man gøre i efteråret med de mange tomater, der stadig er grønne og umodne? Er det smagsoplevelser, du går efter? Så brug de grønne...

10 tricks til tomater i drivhuset

Drivhus Hvis tomatdyrkningen i drivhuset driller, er der som regel en god forklaring og dermed også en vej til at undgå eller rette op på problemern...

Køb et drivhus, der passer til dig og dine behov

Drivhus Når du køber drivhus, så køb et der er rigeligt stort, for ambitionerne har det med at vokse. Selvom du i starten kun har et ønske om plads til tomater, så griber ideerne tit om sig. Det er vigtigt, at størrelsen passer til dig, men du skal også tænke over materiale og placering i haven.

Nu skal der nippes sideskud i drivhuset

Drivhus Lige nu er der fast arbejde i Lotte Bjarkes drivhus – nemlig at være efter sideskuddene på de forskellige planter. Både tomatplanter og...

En fast hånd til græskar og melon

Drivhus Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

Agurketid lige om hjørnet

Drivhus For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Find drivhuset der passer til dit budget

Drivhus Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

Rengør dit drivhus og beskyt det mod alger, svampe og skadedyr

Drivhus Der er masser af grunde til at få gjort drivhuset grundigt rent både inden vinteren og om foråret. En af de allervigtigste grunde til at...

Sådan dyrker du vin i drivhuset

Drivhus At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare, at man gør sig klart, hvad det indebærer og hvilke forhold, vinen skal dyrkes under. Her får du de basale retningslinjer, der ruster dig til at dyrke vin i din egen have. 

Forlæng udesæson med et drivhus - sådan vælger du det rigtige

Drivhus Et drivhus forlænger udesæsonen - læs hvordan Jesper Madsen har bygget sit drivhus fra start til slut - og få gode tips til, hvordan du...

Sådan får du den bedste sæson i drivhuset - nogensinde

Drivhus For at hjælpe dig til at lykkes i drivhuset har vi samlet de bedste tips og kneb til dig her. Læs bl.a. om den vigtige ventilation, og...

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

Drivhus At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurker her.

Bladlus i brusebad

Drivhus Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Drivhus Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.