Drivhus af genbrugsvinduer og med masser af charme

Drivhus

Anine byggede drivhus af gamle, men renoverede vinduer. Præcis som "Bonderøven" ville have gjort det. Drivhuset ligger midt i en gammel æbleplantage og er opført efter de bedste håndværksmæssige forskrifter.

Foto: Cecilia Nordstrand

Genbrugsmaterialer var drømmen

På grunden hvor drivhuset er bygget, bor Anine med sin familie. Hendes drøm var at bygge af genbrugsmaterialer, og med en grund på godt en hektar – hvoraf halvdelen er have, så MÅ drømmen handle om et drivhus.

– Min mor havde en masse gamle vinduer, der var perfekte til formålet. Dem fik jeg, fortæller Anine. At renovere de mange vinduer, så de kan stå mål med alskens vejr var ikke noget problem for hende. Hun er uddannet snedker med speciale i at renovere vinduer.

Inspiration fra England

– Jeg ville gerne bygge et hus med charme og lod mig inspirere af engelske drivhuse, der jo er blevet meget populære og som udstråler god kvalitet. Jeg besluttede mig for et hus, der er bygget på en model fra Hartley Botanic.

Flere års arbejde

Det tog tre år at bygge – for arbejdet skulle ikke foregå under stress. Den første sommer klargjorde de jorden, hvor huset skulle opføres. Sommeren efter gjaldt det renovering af alle de gamle vinduer. Ødelagt glas blev udskiftet og trærammerne blev omkittet, træet blev behandlet og endelig fik alle vinduer samme farve. Først den tredje sommer blev huset samlet – og drømmen en realitet.

Læs også: Husk at klippe den afblomstrede forsythia

Drivhuset ligger sammen med køkkenhaven

Køkkenhaven ligger lige uden for drivhuset. Her dyrkes kartofler, løg, rødbeder og gulerødder. Væksthuset bruges naturligvis allermest nu i det spæde forår, hvor frø sås og stiklinger drives frem: – Vi dyrker tomater og agurker. I krukker har vi chili og peberfrugter, og så eksperimenterer vi hvert år med nye grøntsager. Næste år bliver det sojabønner og jordskokker, fortæller Anine.

Sidste solskinstimer i drivhuset

En del af væksten flyttes på friland, så om sommeren er huset næsten tomt. I sensommeren kan de sidste solskinstimer nydes i huset med en god bog og et slumretæppe, og så lukkes huset ned, til vi er et par måneder inde i det nye år.

Om Anine og huset

Anine bor med sin familie i en nedlagt æbleplantage. En gul villa fra 1800-tallet huser familien. På den plads på grunden, hvor solen skinner allermest, har hun opført et drivhus. Anine er uddannet snedker.

Grunden til drivhuset er bygget af gamle mursten. De renoverede vinduer er kittet om med linoliekit, og malet med special-farvet linoliemaling.

Læs også: Forårsklart drivhus

Derfor byggede jeg det:
For at kunne dyrke grøntsager – også de mere varmekrævende, og for at have et lysthus i foråret og den milde sensommer.

21 februar 2014
0

Find drivhuset der passer til dit budget

Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

0

Sådan dyrker du vin i drivhuset

At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

0

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

Denne artikel er sponsoreret

Tag forskud på sommeren med et vægdrivhus

Udnyt forårssolen med et vægdrivhus, der er en let måde at skabe en hyggelig og varm forlængelse af din bolig, hvor du kan få det meste ud...

0

Forårsklart drivhus

Lotte Bjarke har ryddet grundigt ud i drivhuset, så hun kan sikre sig en god sæson næste år.

0

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

0

Nyt layout for drivhusbelægning

Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

0

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

0

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

0

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

0

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

0

Vælg det rigtige drivhus – til dyrkning og hygge

Valget af drivhus er afhængigt af, hvad du vil bruge det til: intensiv dyrkning, hygge eller en kombination. Alt efter dit behov, stiller...

0

Vælg den rette jord til dit drivhus

I drivhuset kan du vælge at dyrke direkte i jorden, i plantesække eller i potter. Du kan også kombinere de tre dyrkningsformer, men de...

0

Dyrk grønt i sække

Det er fast arbejde at dyrke grønsager i drivhus, for de hurtigt voksende planter kræver vand i massevis.

1

Krydderurter og salat i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug...