Chili – fra drivhus til chilipasta

Drivhus

Chiliplanter producerer oftest rigtig mange frugter, som enten tørrer ind eller rådner, hvis de ikke får den rette behandling.

Foto: Per Handberg

Gem chilierne på en god måde
Friske chilier er skønne at bruge i maden, men nu hvor planterne bugner af modne chilifrugter, så har vi langt flere, end vi formår at bruge her og nu. De skal gemmes på en eller anden måde, så vi kan nyde godt af dem indtil næste sæson.

Tyndkallede chilier er gode til tørring

De tyndskallede chilier som fx "cayenne" er meget nemme at tørre, og de egner sig rigtig godt til at knuse efter tørring. De kan opbevares i lufttætte glas, men det er vigtigt, at de er helt tørre, inden de lukkes i glassene.

Opbevar de store chilier i fryseren
Større chilier med tykkere skal er ikke så nemme at tørre, men der er intet til hinder for at lægge dem i en plastikpose og opbevare dem i fryseren. Her holder de sig til, at næste års planter begynder at give modne frugter – og du kan løbende hente gode chilier op af fryseren.

Heftig harissa
Der er selvfølgelig også rige muligheder for at gemme den dejlige smag og styrke i form af fx salsaer og syltede chilier.
Vores favorit er en enkel "Harissa" - en nordafrikansk chilipasta. Med de rette chilier kan den give varmen på selv de koldeste vinterdage:

Du skal bruge
125 g røde chilier (cayenne er gode)
2-3 fed hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
1/2 tsk salt
3 spsk olie
1 spsk frisk mynte

Sådan gør du
Rens chilierne og fjern stilken, pil hvidløgene og kom alle ingredienser i en blender og blend det til en tyk pasta. Kom pastaen i skoldede glas og hæld olie over, så det dækker. Låg på og så i køleskabet. Den er sådan set klar til brug med det samme, men vinder efter nogle dage. Vil du have den i en mindre stærk version, så fjern frø og frøvægge fra chilierne inden de kommes i, det er nemlig her, det allerstærkeste sidder. Når du har brugt af pastaen, så sørg for at dække overfladen med olie, så holder det sig længere.

Tør chilifrøene
Og når du nu har en fuldmoden chili på skærebrættet, så tag nogle frø fra og tør dem nogle dage et lunt sted. Når de er helt tørre, så læg dem i en kuvert eller et kaffefilter og opbevar dem køligt, så har du frø til næste sæson - det slår næsten aldrig fejl.
29 august 2008
0

Find drivhuset der passer til dit budget

Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

0

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

0

Forårsklart drivhus

Lotte Bjarke har ryddet grundigt ud i drivhuset, så hun kan sikre sig en god sæson næste år.

0

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

0

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

0

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

0

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

0

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

0

Udnyt pladsen i drivhuset - plant basilikum sammen med tomater

Drivhustomaterne vokser opad og bliver lange og ranglede, og det giver masser af bar jord mellem de enkelte planter, og den plads er det...

0

Vælg det rigtige drivhus – til dyrkning og hygge

Valget af drivhus er afhængigt af, hvad du vil bruge det til: intensiv dyrkning, hygge eller en kombination. Alt efter dit behov, stiller...

1

Drivhus af genbrugsvinduer og med masser af charme

Anine byggede drivhus af gamle, men renoverede vinduer. Præcis som "Bonderøven" ville have gjort det. Drivhuset ligger midt i en gammel...

0

Vælg den rette jord til dit drivhus

I drivhuset kan du vælge at dyrke direkte i jorden, i plantesække eller i potter. Du kan også kombinere de tre dyrkningsformer, men de...

0

Dyrk grønt i sække

Det er fast arbejde at dyrke grønsager i drivhus, for de hurtigt voksende planter kræver vand i massevis.

1

Krydderurter og salat i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug...

0

Sådan kommer du i gang med at dyrke dine egne chili

Chilier er svaret på alt: De er sunde, indeholder næsten ingen kalorier og virker som et slankemiddel. Og så er de nemme at dyrke i haven...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.