Chili – fra drivhus til chilipasta

Drivhus

Chiliplanter producerer oftest rigtig mange frugter, som enten tørrer ind eller rådner, hvis de ikke får den rette behandling.

Foto: Per Handberg

Gem chilierne på en god måde
Friske chilier er skønne at bruge i maden, men nu hvor planterne bugner af modne chilifrugter, så har vi langt flere, end vi formår at bruge her og nu. De skal gemmes på en eller anden måde, så vi kan nyde godt af dem indtil næste sæson.

Tyndkallede chilier er gode til tørring

De tyndskallede chilier som fx "cayenne" er meget nemme at tørre, og de egner sig rigtig godt til at knuse efter tørring. De kan opbevares i lufttætte glas, men det er vigtigt, at de er helt tørre, inden de lukkes i glassene.

Opbevar de store chilier i fryseren
Større chilier med tykkere skal er ikke så nemme at tørre, men der er intet til hinder for at lægge dem i en plastikpose og opbevare dem i fryseren. Her holder de sig til, at næste års planter begynder at give modne frugter – og du kan løbende hente gode chilier op af fryseren.

Heftig harissa
Der er selvfølgelig også rige muligheder for at gemme den dejlige smag og styrke i form af fx salsaer og syltede chilier.
Vores favorit er en enkel "Harissa" - en nordafrikansk chilipasta. Med de rette chilier kan den give varmen på selv de koldeste vinterdage:

Du skal bruge
125 g røde chilier (cayenne er gode)
2-3 fed hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
1/2 tsk salt
3 spsk olie
1 spsk frisk mynte

Sådan gør du
Rens chilierne og fjern stilken, pil hvidløgene og kom alle ingredienser i en blender og blend det til en tyk pasta. Kom pastaen i skoldede glas og hæld olie over, så det dækker. Låg på og så i køleskabet. Den er sådan set klar til brug med det samme, men vinder efter nogle dage. Vil du have den i en mindre stærk version, så fjern frø og frøvægge fra chilierne inden de kommes i, det er nemlig her, det allerstærkeste sidder. Når du har brugt af pastaen, så sørg for at dække overfladen med olie, så holder det sig længere.

Tør chilifrøene
Og når du nu har en fuldmoden chili på skærebrættet, så tag nogle frø fra og tør dem nogle dage et lunt sted. Når de er helt tørre, så læg dem i en kuvert eller et kaffefilter og opbevar dem køligt, så har du frø til næste sæson - det slår næsten aldrig fejl.
29 august 2008
Mere om Drivhus

Nyt layout for drivhusbelægning

Drivhus Se, hvordan haveeksperten bedst klargør drivhuset til en ny sæson.

Sådan dyrker du vin i drivhuset

Drivhus At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

Kom godt i gang i drivhuset

Drivhus Udnyt drivhusets beskyttede klima til at tyvstarte din egen produktion i det tidlige forår. Start forårsrengøringen af drivhuset og udnyt...

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Drivhus Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

En fast hånd til græskar og melon

Drivhus Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

For mange blomster i drivhuset

Drivhus Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

Bladlus i brusebad

Drivhus Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel under observation

Drivhus Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

Nu skal tomathøsten sikres

Drivhus Tomatsæsonen er lang i Danmark, og der har været fuld gang i tomatproduktionen i drivhuset hos Lotte Bjarke. Nu er det tid til, at tomathøst...

Tomater med grønne nakker

Drivhus Tomaterne har ikke haft de bedste betingelser i denne kølige sommer, men de seneste ugers varme har sat skub i tomaterne i drivhuset.

Få et orangeri som på 1800-tallets danske godser

Drivhus Et orangeri kan meget mere end et drivhus. Det fungerer som et ekstra, smukt rum året rundt, og du kan dyrke masser af planter, som ikke...

Sjove krydderurter i drivhuset

Drivhus Haveekspert, Lotte Bjarke, holder meget af at have en masse forskellige krydderurter i drivhuset. I år har hun forsøgt sig med nogle sjove...

Agurketid lige om hjørnet

Drivhus For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Gør drivhuset klar til tomat, peberfrugt og agurk

Drivhus idényts haveekspert Lotte Bjarke har gjort drivhuset klar til tomat-, peber,- og agurkeplanter. Hun anbefaler en siveslange som den optimale...

Lav et drivhus på få kvadratmeter

Drivhus Byg dit eget drivhus, hvor du kan dyrke de lækreste grøntsager. Se her, hvordan du kan bygge dit eget drivhus på kun to kvadratmeter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.