Gem dine chilier til vinteren

Drivhus

Har du mange chilier, som du ikke kan nå at få spist, eller vil du bare gerne være sikker på, at kunne varme dig med chili i maden til vinter, er der flere muligheder for at gemme dem. De kan både fryses, tørres og syltes - eller du kan lave en chilipasta, som du får opskriften på her.

Foto: Per Handberg

 

"Cayenne" er gode til tørring

De tyndskallede chilier som fx “cayenne” er meget nemme at tørre, og de egner sig rigtig godt til at knuse efter tørring. De kan opbevares i lufttætte glas, men det er vigtigt, at de er helt tørre, inden de lægges i glassene.

Chilier kan godt fryses

Større chilier med tykkere skal er ikke så nemme at tørre, men der er intet til hinder for at lægge dem i en plastikpose og opbevare dem i fryseren. Her holder de sig til, at næste års planter begynder at give modne frugter – og du kan løbende hente gode chilier op af fryseren.

Læs også: Aubergine i drivhus

Salsa og syltede chilier

Der er selvfølgelig også rige muligheder for at gemme chilierne i form af fx salsaer og syltede chilier. En af mulighederne er en enkel Harissa – en nordafrikansk chilipasta. Med de rette chilier kan den give varmen på selv de koldeste vinterdage.

Gem frøene til næste år

Og når du nu har en fuldmoden chili på skærebrættet, så tag nogle frø, fra og tør dem nogle dage et lunt sted. Når de er helt tørre, så læg dem i en kuvert eller et kaffefilter, og opbevar dem køligt, så har du frø til at så næste sæson – det slår næsten aldrig fejl.

Opskrift på en nem harissa

Det skal du bruge:
125 g røde chilier (cayenne er gode)
2-3 fed hvidløg
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
½ tsk. salt
3 spsk. olie
1 spsk. frisk mynte

Sådan gør du:
Rens chilierne og fjern stilken, pil hvidløgene og kom alle ingredienser i en blender, og blend det til en tyk pasta. Kom pastaen i skoldede glas, og hæld olie over, så det dækker. Låg på – og så i køleskabet. Den er sådan set klar til brug, men vinder efter nogle dage. Vil du have en mindre stærk version, så fjern frø og frøvægge fra chilierne, det er nemlig her, det allerstærkeste sidder. Når du har brugt af pastaen, så sørg for at dække overfladen med olie, så holder den sig længere.

Læs også: Dyrk kaffe, hvidløg og bananer i din vindueskarm

26 juli 2011
0

Sæt drivhus op i efteråret

Når foråret kommer, og havelysten for alvor melder sig igen, er der mange, der går i gang med at etablere et drivhus i haven. Men det er...

11

Grønne tomater - hvad kan de bruges til?

Hvad skal man gøre i efteråret med de mange tomater, der stadig er grønne og umodne? Er det smagsoplevelser, du går efter? Så brug de grønne...

23

10 tricks til tomater i drivhuset

Hvis tomatdyrkningen i drivhuset driller, er der som regel en god forklaring og dermed også en vej til at undgå eller rette op på problemern...

0

Køb et drivhus, der passer til dig og dine behov

Når du køber drivhus, så køb et der er rigeligt stort, for ambitionerne har det med at vokse. Selvom du i starten kun har et ønske om plads...

0

Nu skal der nippes sideskud i drivhuset

Lige nu er der fast arbejde i Lotte Bjarkes drivhus – nemlig at være efter sideskuddene på de forskellige planter. Både tomatplanter og...

0

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

0

Agurketid lige om hjørnet

For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer...

0

Find drivhuset der passer til dit budget

Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

0

Rengør dit drivhus og beskyt det mod alger, svampe og skadedyr

Der er masser af grunde til at få gjort drivhuset grundigt rent både inden vinteren og om foråret. En af de allervigtigste grunde til at...

0

Sådan dyrker du vin i drivhuset

At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare,...

1

Forlæng udesæson med et drivhus - sådan vælger du det rigtige

Et drivhus forlænger udesæsonen - læs hvordan Jesper Madsen har bygget sit drivhus fra start til slut - og få gode tips til, hvordan du...

1

Sådan får du den bedste sæson i drivhuset - nogensinde

For at hjælpe dig til at lykkes i drivhuset har vi samlet de bedste tips og kneb til dig her. Læs bl.a. om den vigtige ventilation, og...

0

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

0

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

0

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.