Gem dine chilier til vinteren

Drivhus

Har du mange chilier, som du ikke kan nå at få spist, eller vil du bare gerne være sikker på, at kunne varme dig med chili i maden til vinter, er der flere muligheder for at gemme dem. De kan både fryses, tørres og syltes - eller du kan lave en chilipasta, som du får opskriften på her.

Foto: Per Handberg

 

"Cayenne" er gode til tørring

De tyndskallede chilier som fx “cayenne” er meget nemme at tørre, og de egner sig rigtig godt til at knuse efter tørring. De kan opbevares i lufttætte glas, men det er vigtigt, at de er helt tørre, inden de lægges i glassene.

Chilier kan godt fryses

Større chilier med tykkere skal er ikke så nemme at tørre, men der er intet til hinder for at lægge dem i en plastikpose og opbevare dem i fryseren. Her holder de sig til, at næste års planter begynder at give modne frugter – og du kan løbende hente gode chilier op af fryseren.

Læs også:

Kylling i kokossauce med peanutbutter og chili

Kylling og kokos passer som fod i hose - en opskriften på en lækker variant her.

Salsa og syltede chilier

Der er selvfølgelig også rige muligheder for at gemme chilierne i form af fx salsaer og syltede chilier. En af mulighederne er en enkel Harissa – en nordafrikansk chilipasta. Med de rette chilier kan den give varmen på selv de koldeste vinterdage.

Gem frøene til næste år

Og når du nu har en fuldmoden chili på skærebrættet, så tag nogle frø, fra og tør dem nogle dage et lunt sted. Når de er helt tørre, så læg dem i en kuvert eller et kaffefilter, og opbevar dem køligt, så har du frø til at så næste sæson – det slår næsten aldrig fejl.

Opskrift på en nem harissa

Det skal du bruge:
125 g røde chilier (cayenne er gode)
2-3 fed hvidløg
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
½ tsk. salt
3 spsk. olie
1 spsk. frisk mynte

Sådan gør du:
Rens chilierne og fjern stilken, pil hvidløgene og kom alle ingredienser i en blender, og blend det til en tyk pasta. Kom pastaen i skoldede glas, og hæld olie over, så det dækker. Låg på – og så i køleskabet. Den er sådan set klar til brug, men vinder efter nogle dage. Vil du have en mindre stærk version, så fjern frø og frøvægge fra chilierne, det er nemlig her, det allerstærkeste sidder. Når du har brugt af pastaen, så sørg for at dække overfladen med olie, så holder den sig længere.

Læs også:

Lær at spise groft på den sjove måde

I en travl hverdag kan det være svært at tænke sundt. Derfor er gode råd og tip til, hvordan vi på en nem måde alligevel kan gøre indkøb...

26 juli 2011
Mere om Drivhus

Sæt drivhus op i efteråret

Drivhus Når foråret kommer, og havelysten for alvor melder sig igen, er der mange, der går i gang med at etablere et drivhus i haven. Men det er faktisk langt bedre at rykke nu i efteråret.

Grønne tomater - hvad kan de bruges til?

Drivhus Hvad skal man gøre i efteråret med de mange tomater, der stadig er grønne og umodne? Er det smagsoplevelser, du går efter? Så brug de grønne...

10 tricks til tomater i drivhuset

Drivhus Hvis tomatdyrkningen i drivhuset driller, er der som regel en god forklaring og dermed også en vej til at undgå eller rette op på problemern...

Køb et drivhus, der passer til dig og dine behov

Drivhus Når du køber drivhus, så køb et der er rigeligt stort, for ambitionerne har det med at vokse. Selvom du i starten kun har et ønske om plads til tomater, så griber ideerne tit om sig. Det er vigtigt, at størrelsen passer til dig, men du skal også tænke over materiale og placering i haven.

Nu skal der nippes sideskud i drivhuset

Drivhus Lige nu er der fast arbejde i Lotte Bjarkes drivhus – nemlig at være efter sideskuddene på de forskellige planter. Både tomatplanter og...

En fast hånd til græskar og melon

Drivhus Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

Agurketid lige om hjørnet

Drivhus For Lotte Bjarke er det tid til at plante agurken ud, så den kan få mere plads. Agurkplanten får en tomatspiral at klatre i, der fungerer ligeså godt til agurken som til tomater.

Find drivhuset der passer til dit budget

Drivhus Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

Rengør dit drivhus og beskyt det mod alger, svampe og skadedyr

Drivhus Der er masser af grunde til at få gjort drivhuset grundigt rent både inden vinteren og om foråret. En af de allervigtigste grunde til at...

Sådan dyrker du vin i drivhuset

Drivhus At dyrke vin er en videnskab i sig selv, men det er ikke ensbetydende med, at det skal være besværligt og næsten umuligt. Det kræver bare, at man gør sig klart, hvad det indebærer og hvilke forhold, vinen skal dyrkes under. Her får du de basale retningslinjer, der ruster dig til at dyrke vin i din egen have. 

Forlæng udesæson med et drivhus - sådan vælger du det rigtige

Drivhus Et drivhus forlænger udesæsonen - læs hvordan Jesper Madsen har bygget sit drivhus fra start til slut - og få gode tips til, hvordan du...

Sådan får du den bedste sæson i drivhuset - nogensinde

Drivhus For at hjælpe dig til at lykkes i drivhuset har vi samlet de bedste tips og kneb til dig her. Læs bl.a. om den vigtige ventilation, og...

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

Drivhus At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurker her.

Bladlus i brusebad

Drivhus Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Drivhus Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.