Aubergine i drivhus

Drivhus

Er du god til tomater, så bliver du det også til aubergine. De dyrkes nemlig på nogenlunde samme måde. Aubergine skal dog have det noget varmere og plantes senere. Lær mere om, hvordan du dyrker aubergine her. 

Aubergine er en meget gavmild busk i familie med tomater og kartofler.
Aubergine er en meget gavmild busk i familie med tomater og kartofler. Foto: iStock

Aubergine en del af natskyggefamilien

Aubergine (Solanum melongena) tilhører natskyggefamilien. Familien er kendt for, at visse dele af planterne kan være giftige, men endnu mere berømte er den for at rumme så vigtige planter for hele verdens ernæring som blandt andet tomat, peberfrugt og kartofler. 
Den franske Ratatouille og den græske Moussaka er retter, der ikke kan laves uden auberginer, men faktisk er auberginen mere eksotisk end som så. Aubergine - eller eggplant, som den kaldes i den den engelsktalende verden - stammer nemlig fra tropiske områder i Afrika og Indien, hvor den i øvrigt har været dyrket i hundredevis af år.

Aubergine dyrkes i drivhus eller udestue

Danske dyrkningstraditioner skal man derimod lede længe efter. Men hører du til de mange, der har fået smag for auberginer, kan du sagtens dyrke dem selv. Blot er det nødvendigt at råde over et drivhus eller en udestue, hvor temperaturerne kan blive bare en lille smule ”tropiske”. Under åben himmel er der simpelthen for koldt til auberginer her i landet.

Aubergine skal først plantes i juni

Problemet er, at rodvæksten går i stå, hvis temperaturen i jorden ikke er omkring 18 grader. Og uden rodvækst bliver det så som så med frugter på aubergine-busken. Derfor skal du ikke plante auberginer før begyndelsen af juni, når du er sikker på, at temperaturniveauet kan holde.

Dyrk aubergine som tomater

Auberginen dyrkes efter nogenlunde samme princip som tomater. De kan dyrkes direkte i jorden, i kapillærkasser eller i store krukker. Det sidste har den fordel, at de kan tages ud af drivhuset til en grundig spuling, hvis de skulle blive angrebet af bladlus, hvilket er ret sandsynligt. Bladlus elsker simpelthen aubergineplanter.

Med hård hånd – fjern de første blomster

Planten skal ikke være ret stor, før den første blomst dukker op. Da gælder det om at være hård - blomsten skal knibes af, så planten kan vokse sig større og kraftigere. Hvis den første blomst får lov at udvikle sig til en frugt, trækker den så store veksler på plantens kræfter, at der måske slet ikke udvikles flere blomster.

Smager bedst før de er modne

Frugterne, der afhængigt af sorten, fås i alverdens farver og former, kan høstes i alle udviklingsstadier. I modsætning til de fleste frugter smager de bedst, før de er fuldt modne, og jo tidligere de høstes, jo bedre udvikles de følgende frugter. Knib den visne blomst af frugten, da der let opstår råd omkring den.
29 maj 2016
0

Find drivhuset der passer til dit budget

Drømmer du om et drivhus? Her kan du se, hvor meget drivhus, du kan få for dine penge: mini drivhus, trædrivhus, vægdrivhus eller et helt...

0

18 grader – hemmeligheden bag en god agurkehøst

At høste sine egne friske agurker er noget af det mest tilfredsstillende, men der er nogle udfordringer. Læs mere om kunsten at dyrke agurke...

0

Forårsklart drivhus

Lotte Bjarke har ryddet grundigt ud i drivhuset, så hun kan sikre sig en god sæson næste år.

0

Gråskimmel under observation

Lotte Bjarke har netop fundet de første pelsbelagte tegn på gråskimmel i drivhuset. Se her, hvordan hun bekæmper svampesygdommen.

0

Gråskimmel ligger på lur i drivhuset

Det lune vejr har holdt gråskimmelen væk, men den har nu sat dit umiskendelige lådne præg på både agurk- og tomatbladene.

0

En fast hånd til græskar og melon

Den forsøgsvist plantede melonplante har ikke vist sig fra sin bedste side.

0

For mange blomster i drivhuset

Høsten er i gang i drivhuset. Det er så lækkert. Tomatplanterne er dog udfordret, og der må tages skrappe midler i brug.

0

Bladlus i brusebad

Drivhuset har været alene hjemme den forgangne uge - det har resulteret i overdimensionerede skoleagurker, besøg af myrer og bladlus.

0

Udnyt pladsen i drivhuset - plant basilikum sammen med tomater

Drivhustomaterne vokser opad og bliver lange og ranglede, og det giver masser af bar jord mellem de enkelte planter, og den plads er det...

0

Vælg det rigtige drivhus – til dyrkning og hygge

Valget af drivhus er afhængigt af, hvad du vil bruge det til: intensiv dyrkning, hygge eller en kombination. Alt efter dit behov, stiller...

1

Drivhus af genbrugsvinduer og med masser af charme

Anine byggede drivhus af gamle, men renoverede vinduer. Præcis som "Bonderøven" ville have gjort det. Drivhuset ligger midt i en gammel...

0

Vælg den rette jord til dit drivhus

I drivhuset kan du vælge at dyrke direkte i jorden, i plantesække eller i potter. Du kan også kombinere de tre dyrkningsformer, men de...

0

Dyrk grønt i sække

Det er fast arbejde at dyrke grønsager i drivhus, for de hurtigt voksende planter kræver vand i massevis.

1

Krydderurter og salat i drivhuset året rundt

Når de allersidste tomater og agurker er plukket, og drivhuset er gjort rent, behøver du ikke helt at lukke det ned for vinteren. Brug...

0

Sådan kommer du i gang med at dyrke dine egne chili

Chilier er svaret på alt: De er sunde, indeholder næsten ingen kalorier og virker som et slankemiddel. Og så er de nemme at dyrke i haven...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.