Dine smukke lupiner skal dø

I hvert fald ifølge EU, som har offentliggjort en dødsliste over skadelige planter. Læs her, om dine yndlingsplanter i virkeligheden er onde.  

De onde og dominerende skønheder      

De kaldes ‘invasive planter’, vækster, som er indført kunstigt i faunaen af os mennesker, men som fortrænger andre planter og ødelægger naturen i længden.
Politiken fortæller, at nu er EU for alvor gået til kamp mod de planter, som er usunde. Og Naturstyrelsen har udarbejdet en liste over de mest aggressive, som SKAL fjernes, fordi de ‘truer vores biologiske mangfoldighed’.
En dominerende plante er ofte smuk og derfor snedig i sin fremmarch, fx kan en yndig hybenrosebusk tage kvælertag på alle andre planter i nærheden
Tidligere har det været op til staten, kommunerne og de enkelte haveejere selv at holde øje med de arter, der er kendt som invasive, men nu er der en EU-forordning klar – der skal gøres noget i en fart.

Disse planter skal du sige farvel til 

Lupiner er blevet en del af den danske sommer. Overalt – i haver og vejbredder – flokkes lilla, lyserøde og hvide lupiner. Lupiner kan købes både som staude og frø, men blomsten er faktisk en immigrant fra Nordamerika. Den blev inviteret hertil for at pynte op, men har forvildet sig ud i naturen. Den betragtes nu som en invasiv art, der skal holdes øje med, fordi den er ved at udvikle sig til landskabsukrudt. 

Hybenrose – også kendt som rynket rose – dufter dejligt og pynter ved kysterne. Men den har længe været på Naturstyrelsens ‘sorte liste’. Hybenrosen kom i sin tid til Danmark fra Japan og Kina, og den er voldsomt dominerende. Hyben kvæler alle andre former for plantevækst og breder sig massivt, hvis den kan slippe afsted med det. 

Kæmpe-bjørneklo stammer oprindeligt fra Kaukasus, men blev indført i danske botaniske haver i 1830’erne. Siden har kæmpebjørnekloen imidlertid bredt sig eksplosivt i den danske natur, hvor den er ekspert i at fortrænge andre planter. Kæmpebjørnekloen er desuden giftig, og er som den eneste invasive plante så upopulær, at den er omfattet af en lovgivning, hvor kommuner kan pålægge private haveejere at bekæmpe den. 

 

Kilder: TV2 Nyhederne, Politiken m.fl.

Læs også: Flotte lupiner i grøftekanten, haven og vasen

Mest læste artikler