Danmark har mistet 12 sommerfuglearter – vær med til at redde dem!

Det er vores egen skyld, at vi mister dagsommerfuglene. Danskerne har for velfriserede haver, og miljøet lider under sprøjtning mv. Men du kan være med til at redde de smukke insekter, bl.a. med sommerfuglebuske. 


Du friserer din have – og skræmmer sommerfuglene

Danskernes haver er alt for pæne. Vi slår græsset for ofte og kaster os over blomstrende ukrudt i samme øjeblik, det titter op. Samtidig mejer vi grøftekanter ned, og miljøet er svækket af års forbrug af sprøjtegifte mv.
Ja, det er desprimerende læsning, men nødvendig, for på 50 år er 10 procent af det samlede antal dagsommerfugle – svarende til 12 arter – forsvundet fra dansk jord. Samtidig er flere andre arter så truede, at de også risikerer at uddø, viser ny forskning fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

Læs også: Sommerfuglebusk – alt om pasning, plejning og beskæring

Enghvidvinge, Terningesommerfuglen og mange flere er væk …

Sommerfuglene viser os – ligesom bierne – hvordan naturen har det, og hvis mange arter uddør, er det en kæmpe rød advarselslampe: Vi ødelægger deres og vores levebetingelser.
Vi har en håndfuld almindelige arter, som klarer sig forholdsvis godt, eksempelvis Nældens Takvinge og Dagpåfugleøje, som de fleste kender. Men hovedparten af de resterende er i tilbagegang, og bekymrende mange er allerede uddøde.
Dagsommerfuglearterne enghvidvinge, terningsommerfugl og mnemosyne er blandt de 12, der er forsvundet. Og de kommer formentlig aldrig igen, forklarer ph.d.-studerende Anne Eskildsen, der står i spidsen for den nye forskning.
– Sommerfuglenes relativt ringe spredningsevne, kombineret med manglen på sammenhængende korridorer af egnede levesteder og Danmarks geografiske placering omgivet af meget hav betyder, at når først en art er forsvundet, er chancen uhyre lille for, at arten kan vende tilbage, siger hun til DR Viden.

Læs også: Sådan får du en have fuld af sommerfugle

Sådan får du sommerfuglene tilbage i haven

  • Giv plads til nogle af de planter, sommerfuglenes larver lever på, og lad et hjørne af græsplænen med sol og læ blive lidt langhåret, så de vilde planter kan nå at blomstre og sætte frø.
  • Brug så lidt sprøjtegift og kunstgødning som muligt
  • Lad gerne en træstub eller et udgået træ blive liggende. Sommerfugle og guldsmede elsker at sidde på dem og varme sig op, og nyttedyr som fx løbebiller kan gemme sig under dem om dagen, før de begiver sig ud på nattens rov efter skadelig småkræ som snegle og larver.
  • Plant Hvidkløver og Alm. Kællingetand, som flere danske dagsommerfugles larver bruger som foderplanter, og som rigtig mange forskellige insekter bruger som nektarplanter.
    Der findes desuden over 100 arter af sommerfuglebusken, som er rig på nektar og tiltrækker de bevingede væsener.

(Gå ind på danmarksinsekter.dk og sommerfuglehaven.dk og læs mere om nyttige planter og gode råd til at hente sommerfuglene tilbage.).  

Køb plakat med Danmarks dagsommerfugle

Plakaten skal medvirke til at øge interessen for Danmarks natur i form af formidling og viden. Samtidig er den utrolig smuk og vil pynte i ethvert hjem. 
Plakaten er produceret af Naturbeskyttelse.dk med støtte fra 15. Juni Fonden. Den kan bestilles på natur-shop.dk og koster 350 kr incl. forsendelse.

Mest læste artikler