Vindruer i haven

Planter

Små og blå, søde og syrlige vindruer på en gang – men mest af alt er min vin til for mine øjnes skyld.

Vindruen breder sig på pergolaen hos Anna-Lise.
Vindruen breder sig på pergolaen hos Anna-Lise. Foto: A. Aaen

Fra tidlig forår – og helt til frosten er her – nyder jeg min vin. Blå af slagsen - købt som en tynd pistel for 89 kr. i et havecenter og betragtet med megen skepsis, de første år på matriklen. 

Vinen bor i et hjørne af plænen og breder sig over taget på min pergola, så den beskues fra alle sider hen over sæsonen. Det er svært at forestille sig, at vinen lukker sig fuldstændig som et tag over pergolaen, når farven på de første spæde skud er vissen gul-grøn og bladene nærmest tørre i maj. 

Men så folder den sig ud, og snart er bladene lysegrønne, kæmpestore og saftige. De nye skud bevæger sig lynhurtigt rundt på pergolaen, og før Sankthans bringer de "skygge med huller" på terrassen, så solen kan varme. Perfekt at nyde frokosten under.

Hen over sommeren må beskærersaksen frem, ellers vil vinen får overtaget. Jeg klipper små underudviklede klaser væk, og forsøger at tæmme de skud, der knejser sig lodret op mod himlen. 

Nu er skyggen under pergolaen perfekt. Solen glider stadig ind under taget på visse tidspunkter, men resten af dagen er her svalende køligt og om aftenen spejler de nu limefarvede klaser sig i lyset fra havelamperne.

Rød, orange og brun

Først i september begynder nogle af bladene at skifte farve. De mest fantastsike nuancer af rød, orange og brun blander sig i alt det grønne. Tilmed er klaserne saftspændte og de grønne og fine små druer får klædelig bordeaux kinderødt på.

Ikke en druesæson ligner den forrige. Nogle gange er klaserne få, men druerne forsholdsvis store. Sæson 2015 byder på mange klaser men bittesmå druer på størrelse med pinochio-kugler. Men de første smagsprøver lover godt. Smagen er frisk og med perfekt syrlighed/sødme.

Til den første julefrokost i 2014 kunne jeg servere friske - og nu meget søde - druer af egen avl til osten. Det handler naturligvis om, hvornår frosten sætter ind. Når den kommer, falder de reterende klaser ned over natten.

Vi kan aldrig selv nå at spise vores druer, og der er jo ikke så meget at anvende dem til, hvis man ikke vil forsøge sig som vinavler. Men jeg har da et par tips.

Vi plukker bær af 3-4 klaser og fryser dem lynhurtigt. Bærrene skal helst være så tørre som muligt, før de indfryses. Hen over efteråret bruges de som is i et godt glas saft eller kølig hvidvin.

I år eksperimenterer jeg - med stor succes - med en "vindrue/blommemarmelade".

Opskrift på vindure/blommemarmelade

Det skal du bruge

ca. 800 g blommer, udstenede og skåret i mindre tern
ca. 200 g blå druer uden sten, skåret i halve
3/4 dl vand
1 spsk citronsaft
meget fintrevet skal af 1 øko/ubehandlet citron
ca. 850 g syltesukker

Sådan gør du

Det hele bringes langsom i kog, og bobler derudaf i ca. 5 minutter, til frugten er blød og har afgivet saft. Blend frugten med en stavblender (pas på det ikke sprøjter da sukkerlagen er meget varm) og lav evt. en marmeladeprøve - læg en teskefuld på en tallerken og stil den i fryseren et minut eller to. Hvis marmeladen ikke løber sammen når man trækker et spor igennem med en finger, så er den klar. Og det var den her.

Fjern det værste skum fra marmeladen, og fyld den med det samme på rengjorte, skoldede og vodka-skyllede sylteglas til ca. ½-1 cm fra kanten, og luk til.

Bør kunne holde et godt stykke tid et mørkt og køligt sted, men opbevares for en sikkerheds skyld på køl efter åbning (måske ikke nødvendigt når der er konserveringsmiddel i - men jeg gør det nu alligevel).

Find flere opskrifter her.

21 september 2015
0

Naturstyrelsen inviterer til folkedrab: Hybenrosen skal dø!

Så er der license to kill: den smukke hybenrose med dens lækre hybenbær er fra denne sommer jaget vildt, og alle danskere inviteres til at...

0

Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

Svaret er ja. Man kan købe selvvandende altankasser, og der findes også geniale, hjemmelavede løsninger til de tørstige potteplanter. Se en...

0

Sådan dyrker du den smukke nerie

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også meget giftig.

0

Favoritdufte i sommerhaven

En af de store gevinster ved at have en have, er at man kan nyde duften af sine favoritplanter. Se her haveekspertens favoritdufte i sommerh...

0

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter, som...

0

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

0

Allium er havens skulpturelle vidunder

Allium, også kaldet prydløg, kan blive op til 150 cm høje og er noget af det mest dekorative, du kan plante i din have.

0

Vidste du, at hosta kan spises?

De cigarformede, helt friske hosta-skud er en ganske fin spise - var du klar over det? Men det er nu, der skal høstes! Få også en opskrift...

0

Klematis og klatreroser er det perfekte par

Nu er det tid til at lege Kirsten Giftekniv i haven. Klematis og klatreroser skal matches – du vil elske disse planters naturlige parløb.

0

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskelli...

0

Skab et blomsterparadis med et plastikrør

Det hele begynder med et plastikrør og noget pressening - og så lige pludselig en dag...

0

Sådan laver du en hængende perlehyacint-bold

Er du typen, der elsker sjove og kreative projekter i haven, så er dette projektet for dig! Gå foråret i møde med at lave en hængende perleh...

0

Juleroser og påskeklokker er tidens mest magiske stauder

Vi er ikke blege for at udnævne Helleborus som tidens mest fascinerende og smukke staude. Juleroser og påskeklokker er magiske!

0

Stjernetræf før jul

Julestjernen lyser igen op på borde, i buketter og vindueskarme. De mange forskellige nuancer og dens varme glød gør den værdig som en af...

0

En kurvfuld julepynt fra haven

Havens kogler, nåletræer og bærbuske bliver flittigt brugt til produktion af julens smukke dekorationer. Se her Lotte Bjarkes favoritter.