Vindruer i haven

Planter

Små og blå, søde og syrlige vindruer på en gang – men mest af alt er min vin til for mine øjnes skyld.

Vindruen breder sig på pergolaen hos Anna-Lise.
Vindruen breder sig på pergolaen hos Anna-Lise. Foto: A. Aaen

Fra tidlig forår – og helt til frosten er her – nyder jeg min vin. Blå af slagsen - købt som en tynd pistel for 89 kr. i et havecenter og betragtet med megen skepsis, de første år på matriklen. 

Vinen bor i et hjørne af plænen og breder sig over taget på min pergola, så den beskues fra alle sider hen over sæsonen. Det er svært at forestille sig, at vinen lukker sig fuldstændig som et tag over pergolaen, når farven på de første spæde skud er vissen gul-grøn og bladene nærmest tørre i maj. 

Men så folder den sig ud, og snart er bladene lysegrønne, kæmpestore og saftige. De nye skud bevæger sig lynhurtigt rundt på pergolaen, og før Sankthans bringer de "skygge med huller" på terrassen, så solen kan varme. Perfekt at nyde frokosten under.

Hen over sommeren må beskærersaksen frem, ellers vil vinen får overtaget. Jeg klipper små underudviklede klaser væk, og forsøger at tæmme de skud, der knejser sig lodret op mod himlen. 

Nu er skyggen under pergolaen perfekt. Solen glider stadig ind under taget på visse tidspunkter, men resten af dagen er her svalende køligt og om aftenen spejler de nu limefarvede klaser sig i lyset fra havelamperne.

Rød, orange og brun

Først i september begynder nogle af bladene at skifte farve. De mest fantastsike nuancer af rød, orange og brun blander sig i alt det grønne. Tilmed er klaserne saftspændte og de grønne og fine små druer får klædelig bordeaux kinderødt på.

Ikke en druesæson ligner den forrige. Nogle gange er klaserne få, men druerne forsholdsvis store. Sæson 2015 byder på mange klaser men bittesmå druer på størrelse med pinochio-kugler. Men de første smagsprøver lover godt. Smagen er frisk og med perfekt syrlighed/sødme.

Læs også: De 10 bedste klatreplanter til pergolaen og den overdækkede terrasse

Til den første julefrokost i 2014 kunne jeg servere friske - og nu meget søde - druer af egen avl til osten. Det handler naturligvis om, hvornår frosten sætter ind. Når den kommer, falder de reterende klaser ned over natten.

Vi kan aldrig selv nå at spise vores druer, og der er jo ikke så meget at anvende dem til, hvis man ikke vil forsøge sig som vinavler. Men jeg har da et par tips.

Vi plukker bær af 3-4 klaser og fryser dem lynhurtigt. Bærrene skal helst være så tørre som muligt, før de indfryses. Hen over efteråret bruges de som is i et godt glas saft eller kølig hvidvin.

I år eksperimenterer jeg - med stor succes - med en "vindrue/blommemarmelade".

Opskrift på vindure/blommemarmelade

Det skal du bruge

ca. 800 g blommer, udstenede og skåret i mindre tern
ca. 200 g blå druer uden sten, skåret i halve
3/4 dl vand
1 spsk citronsaft
meget fintrevet skal af 1 øko/ubehandlet citron
ca. 850 g syltesukker

Sådan gør du

Det hele bringes langsom i kog, og bobler derudaf i ca. 5 minutter, til frugten er blød og har afgivet saft. Blend frugten med en stavblender (pas på det ikke sprøjter da sukkerlagen er meget varm) og lav evt. en marmeladeprøve - læg en teskefuld på en tallerken og stil den i fryseren et minut eller to. Hvis marmeladen ikke løber sammen når man trækker et spor igennem med en finger, så er den klar. Og det var den her.

Fjern det værste skum fra marmeladen, og fyld den med det samme på rengjorte, skoldede og vodka-skyllede sylteglas til ca. ½-1 cm fra kanten, og luk til.

Læs også: Sæt hængslet i skabet ordentlig fast

Bør kunne holde et godt stykke tid et mørkt og køligt sted, men opbevares for en sikkerheds skyld på køl efter åbning (måske ikke nødvendigt når der er konserveringsmiddel i - men jeg gør det nu alligevel).

Find flere opskrifter her.

21 september 2015
0

Sensommerens seks smukkeste blomster

Forlæng sommeren ved at plante blomster, der kan blive ved med at give og give i sensommeren og helt ind i efteråret. Se de 6 smukkeste...

0

5 tips til at få pæoner til at holde meget længere

Når man har pæoner stående, ønsker man bare, at de ville holde for evigt. Den prægtige blomst har det nemlig med hurtigt at smide sine...

0

Dyrk selv det nordiske køkken i haven – haven i april

Det nordiske køkken er ikke reserveret fancy restauranter med stjernekokke. Grundideen er jo at anvende lokale råvarer, og intet er mere...

0

Oplev glæden ved Clematis Montana

Vi anbefaler alle, som overvejer at forskønne haven med klematis, at vælge Clematis Montana som et sikkert og vidunderligt kraftigtvoksende...

0

7 smukke blå planter, som din have vil elske

Den smukke, blå farve symboliserer fred, ro og harmoni – og det er akkurat dét, disse 7 blå planter vil give din have. Vi guider dig i,...

0

Forspirede planter flytter igen

De forspirede sommerblomster og grøntsager har haft en hård start, grundet det skiftende vejr. Se her, hvordan haveeksperten igen har fået...

0

Kan raketblomst tåle fugt?

Hvornår kan raketblomst deles, og tåler den at vokse i fugtig jord?

0

Genialt trick: bekæmp bladlus i æbletræer med gaffa tape

Og nej - det er ikke bladlusene du skal ud og fange med kostbar gaffa tape. Det er bladlusenes bedste ven og allierede, som er målet for...

0

10 tips til sunde æbletræer og velsmagende æbler

Ønsker du at give dine æbletræer de bedste forhold på en miljøvenlig måde, så finder du her 10 gode råd fra hortonom og æbletræsekspert....

0

Disse planter skal du ikke huse i haven

De er flotte, de vokser godt – og det kan være fristende at give dem en god plads i staudebedet – måske har du allerede et par af dem i...

0

Redningsaktion for Dahlia knolde

Lotte Bjarke har netop sat gang i en redningsauktion i håb om, at Dahlia-knoldene kan genbruges næste år.

0

Klip din klematis

Er det nødvendigt at beskære en nyplantet klematis?

0

Bedste plantetider

Tekst og foto: Jean Frey, idényt nr. 8, 2005Hvornår er det bedst at plante sine roser?Svar: Barrodsroser plantes fra marts til og med maj,...

0

Blomsternavn efterlyses

Jeg har engang set en klokkeblomst, hvis store og tætte blomsterstande kunne minde om syrenblomster. Kan jeg få oplyst navnet - gerne det...

0

Pelargonier i vinterhi

Vores pelargonier er blevet meget flotte i sommer. Vi er godt klar over, at de skal overvintre frostfrit, men hvor koldt bør der være?