Vælg de rigtige krukker til dine planter

Store krukker er nemmere at passe end små. Det er en tommelfingerregel, der er god at kende, når du går på krukkeindkøb. Hvilken krukke, der er bedst, afhænger af hvor og til hvad, krukken skal bruges.


Find din krukkestil

Klassiske terracotta-krukker og græsk inspirerede urner, glaserede og kulørte stentøjskrukker eller moderne minimalistiske beholdere af beton eller kunstmateriale. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Det gælder først og fremmest om at vælge sin stil, og så holde sig til den. Top-moderne, kubiske krukker passer sjældent godt til det gamle bondehus og så videre.

Læs også: 10 planter og blomster til krukker, der er nemme at dyrke

Skab flotte kombinationer

Noget af det sjove ved at dyrke planter i krukker er at skabe flotte kombinationer af krukker, hvor former og farver i krukkerne og i de planter, der er plantet i dem, kommer til at udgøre en flot helhed. Det gør de bedst, hvis krukkerne i gruppen har nogenlunde samme stil.

Vælg krukke på plantens vilkår

Høje, slanke planter og fx opstammede træer gør sig betydeligt bedre i en høj krukke end i en lav. Planter med lange ranker, der hænger ud over krukkens kant, kan ligeledes med fordel plantes i en høj krukke. Omvendt er ganske lave planter som fx husløg og andre stenhøjsplanter ofte kønnest i en lav, bred krukke.

Størrelsen på krukken er vigtig

Krukkens størrelse har stor betydning for, hvor let den er at passe. Det enkle budskab er: Jo større jo bedre. Store krukker indeholder mere jord end små, og dermed er det mindre kritisk, hvis du kommer til at glemme en vanding. Det er selvfølgelig ikke uden betydning, hvilken størrelse planten har. Det ene skal passe til det andet. Det ser fjollet ud med en lillebitte plante i en stor krukke og omvendt.

Styr på vandhusholdningen

Den vigtigste forudsætning for at få succes med planter i krukker er, at man har styr på vandhusholdningen. For lidt og for meget er lige galt, når det gælder vand. Derfor skal der først og fremmest være huller i bunden af krukken, så overskydende vand kan løbe væk.

Terracotta-krukken kræver mest vanding

Forskellige krukkematerialer har forskellige egenskaber, når det gælder fordampning af vand. Terracotta-krukker er porøse og slipper meget vand ud gennem krukkens sider, mens glaserede krukker ligesom fx plasticbeholdere næsten ikke fordamper vand fra krukkeoverfladen. Alt i alt skal du altså regne med at skulle vande mest, hvis du vælger terracotta-krukken.

En metalbeholder giver varm jord

Til gengæld betyder fordampningen fra terracotta-krukkerne, at klimaet inde i krukken er mere svalt. I en metalbeholder kan der blive rigtig varmt i jorden, hvis beholderen står i direkte sol.

Mest læste artikler