Tulipaner i massevis - sådan får du en overdådig tulipanhave

Planter

Vi besøger haver i hele Norden. Denne gang i Norge, hvor familien Kvernsveen har skabt en overdådig tulipan-have med mere end 5.000 blomsterløg. Se de mange flotte tulipan-sorter i familiens have, og få Solfrid C. Kvernsveens 5 bedste tips til succes med tulipaner.

Foto: Solfrid C. Kvernsveen

Tulipaner er nemme at dyrke
Mange planter kræver, at du har en masse viden for at få dem smukke. Andre kræver flere år, før de står i fuldt flor. Løgvækster er derimod meget taknemmelige og derfor perfekte for den, der ikke har så stor tålmodighed.

Solfrid elsker de specielle tulipansorter
– Det er rigtigt, at de enkle tulipaner kan være de bedste, men jeg synes om alt, som er anderledes og sjældent: Papegøjetulipaner, liljeblomstrede tulipaner (som i solskin godt kan ligne liljer), fyldte tulipaner (der næsten ligner roser eller pæoner) og tulipaner som har hele ni hoveder på en stilk, fortæller Solfrid. 

Sort tulipan og yndlings Angeliquen

Solfrid fortæller endvidere, at hun har den sorte tulipan i sin have, som mange kender fra litteraturen. Og for at være sikker på, at hun altid har et bed med sin favorit-tulipan, den ranke Angelique, sætter hun hvert år nogle nye løg af den.

Tulipaner kan have lang blomstringstid
Solfrids metode til en lang blomstring er at sætte løgene i flere lag. Det betyder, at hun sætter løgene meget tættere, end hvad man oftest anbefaler, men så får hun også et meget bedre resultat.

Få et flot tulipanbed - sådan gør du
Solfrid graver et stort hul, ca. 30 cm i diameter og ca. 25 cm dybt. Her lægger hun 10-15 narcisser (påske- eller pinseliljer), fylder ca. 5 cm jord på, lægger endnu 20 tulipanløg, inden hun fylder endnu ca. 5 cm jord på. Øverst lægger hun 50 krokusløg, og afslutter med ca. 5 cm jord.

Giv også græsplænen en vitamininsprøjtning

Græsset får også opmærksomhed fra Solfris. Hun lægger mange løg af krokus, følfod og erantis i græsplænen. Det liver op på en lidt kedelig forårsgræsplæne. Og som Solfrid understreger, er det kun fantasien, der sætter grænser.

Solfrid C. Kvernsveen

Læs også: Hvornår er det seneste tidpunkt for at lægge løg i jorden?

En papegøjetulipan kan ingen passere uden at kigge en ekstra gang.


Solfrids bedste tips om tulipaner

  • Sæt mange tulipaner samme sted – gerne op til 40.
  • Plant i flere lag, så udnytter du pladsen bedst.
  • Læg løgvækster sammen med flerårige planter. Løgvækster alene kan se lidt nøgne ud.
  • Glem ikke at gøde. Når du sætter mange løg samme sted, vil kun få blomstre året efter uden ekstra gødning.
  • Læg ikke løg i nærheden af hinanden, når farverne ikke passer sammen. Selvom de ifølge pakken skulle blomstre på forskellige tidspunkter, så er min erfaring, at de alligevel kan blomstre samtidigt.

Solfrid C. Kvernsveen

T. Chinatown og M. Blue Spike har opsigtsvækkende blade.Solfrid C. Kvernsveen

Læs også: Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

T. Pimpernel er en liljeblomstrende tulipan, som er meget smuk.


Solfrid C. Kvernsveen

Vinbærbuske med krokus i ring.

13 februar 2012
0

Naturstyrelsen inviterer til folkedrab: Hybenrosen skal dø!

Så er der license to kill: den smukke hybenrose med dens lækre hybenbær er fra denne sommer jaget vildt, og alle danskere inviteres til at...

0

Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

Svaret er ja. Man kan købe selvvandende altankasser, og der findes også geniale, hjemmelavede løsninger til de tørstige potteplanter. Se en...

0

Sådan dyrker du den smukke nerie

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også meget giftig.

0

Favoritdufte i sommerhaven

En af de store gevinster ved at have en have, er at man kan nyde duften af sine favoritplanter. Se her haveekspertens favoritdufte i sommerh...

0

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter, som...

0

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

0

Allium er havens skulpturelle vidunder

Allium, også kaldet prydløg, kan blive op til 150 cm høje og er noget af det mest dekorative, du kan plante i din have.

0

Vidste du, at hosta kan spises?

De cigarformede, helt friske hosta-skud er en ganske fin spise - var du klar over det? Men det er nu, der skal høstes! Få også en opskrift...

0

Klematis og klatreroser er det perfekte par

Nu er det tid til at lege Kirsten Giftekniv i haven. Klematis og klatreroser skal matches – du vil elske disse planters naturlige parløb.

0

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskelli...

0

Skab et blomsterparadis med et plastikrør

Det hele begynder med et plastikrør og noget pressening - og så lige pludselig en dag...

0

Sådan laver du en hængende perlehyacint-bold

Er du typen, der elsker sjove og kreative projekter i haven, så er dette projektet for dig! Gå foråret i møde med at lave en hængende perleh...

0

Juleroser og påskeklokker er tidens mest magiske stauder

Vi er ikke blege for at udnævne Helleborus som tidens mest fascinerende og smukke staude. Juleroser og påskeklokker er magiske!

0

Stjernetræf før jul

Julestjernen lyser igen op på borde, i buketter og vindueskarme. De mange forskellige nuancer og dens varme glød gør den værdig som en af...

0

En kurvfuld julepynt fra haven

Havens kogler, nåletræer og bærbuske bliver flittigt brugt til produktion af julens smukke dekorationer. Se her Lotte Bjarkes favoritter.