Nødder fra haven smager bedst

Når der skal laves mad med nødder, er intet lettere end at smutte ind i supermarkedet og købe en pose med hassel- eller valnøddekerner. Selv om det kræver lidt mere arbejde, er der flere fordele ved at høste nødder fra egne nøddetræer. Smagen er langt bedre, og du kan vælge at spise nødderne enten friske eller tørrede.


Hasselnødder

En hassel, der giver hasselnødder, er let at dyrke i en villahave. Normalt er der tale om buske, men haslen kan også udvikle sig til et 5 m højt træ. Hvis du vil være sikker på en stor høst af nødder, skal du vælge en af de storfrugtede hasler, der giver helt op til ti gange så mange nødder som almindelige hasler.

Hassel kan klare al slags vind og vejr og kan plantes i såvel sol som halvskygge. For at sikre en fortsat stor høst af nødder, bør du cirka hvert andet år tynde ud i hasselbuskene.

Valnødder

Førhen lød det, at når man plantede et valnøddetræ, var det ens børn, der ville få glæde af det. Sådan er det ikke mere. I dag findes der podede valnøddetræer, der bærer nødder i løbet af et til tre år – for ikke-podede træer tager det ofte mere end 10 år.

Første gang et valnøddetræ giver nødder, er der kun tale om nogle ganske få, mens et ældre træ godt kan give 25 til 50 kg valnødder om året.

Mandler

I dag er det muligt at dyrke de søde mandler herhjemme. Der findes endda sorter af sødmandel på markedet, der kan klare helt ned til minus 25 graders frost.

Ferskenmandel er en krydsning mellem sødmandel og fersken. Frugterne ligner da også til forveksling umodne ferskner med en ferskensten indeni. Men når man åbner stenen, dukker mandlen op.

Tørring af nødder

Du kan med fordel tørre hasselnødderne. Skyl nødderne i varmt vand, og giv dem dernæst et bad med atamon i – ca. 2 spsk. til en stor skål med varmt vand.

Efter et par minutter tages nødderne op, dryppes af og tørres. Bred dem ud på bageriste. Lad dem tørre en uge. Knæk så en nød, og smag på den. Er den stadig blød og gummiagtig, er nødderne endnu ikke gennemtørrede.

Hvis de tørre hasselnødder bliver lidt for tørre, så læg dem i vand i et halvt døgns tid.

Valnødder i portvin

Valnødder kan bruges både i frisk tilstand og tørret i forskellige himmelske spirituosa. Denne valnøddeportvin er særlig velsmagende.

  • To almindelige patentglas
  • 500 g tørrede valnøddekerner
  • 1 flaske sød portvin, 1 stang vanille
  • 1 kg sukker, 1,5 l vand

Vanillestangen flækkes og skæres ud i tre lige store stykker. Bland alle ingredienserne i en stor gryde, lad blandingen koge op og dernæst småsimre under låg i et par timer. Tag låget af, si valnødderne fra, og fordel dem i patentglassene.

Kog lagen ind til sirup under omrøring, til der er ca. ½ liter tilbage, og hæld den over i glassene. Lagen med valnødderne bliver kun bedre af at stå, og den er sagen til ostebordet eller til en portion vanilleis.

Mest læste artikler