Hasselnødder
Hassel kan klare al slags vind og vejr og kan plantes i såvel sol som halvskygge. For at sikre en fortsat stor høst af nødder, bør du cirka hvert andet år tynde ud i hasselbuskene.
Valnødder
Første gang et valnøddetræ giver nødder, er der kun tale om nogle ganske få, mens et ældre træ godt kan give 25 til 50 kg valnødder om året.
Mandler
Ferskenmandel er en krydsning mellem sødmandel og fersken. Frugterne ligner da også til forveksling umodne ferskner med en ferskensten indeni. Men når man åbner stenen, dukker mandlen op.
Tørring af nødder
Efter et par minutter tages nødderne op, dryppes af og tørres. Bred dem ud på bageriste. Lad dem tørre en uge. Knæk så en nød, og smag på den. Er den stadig blød og gummiagtig, er nødderne endnu ikke gennemtørrede.
Hvis de tørre hasselnødder bliver lidt for tørre, så læg dem i vand i et halvt døgns tid.
Valnødder i portvin
Valnødder kan bruges både i frisk tilstand og tørret i forskellige himmelske spirituosa. Denne valnøddeportvin er særlig velsmagende.
- To almindelige patentglas
- 500 g tørrede valnøddekerner
- 1 flaske sød portvin, 1 stang vanille
- 1 kg sukker, 1,5 l vand
Vanillestangen flækkes og skæres ud i tre lige store stykker. Bland alle ingredienserne i en stor gryde, lad blandingen koge op og dernæst småsimre under låg i et par timer. Tag låget af, si valnødderne fra, og fordel dem i patentglassene.
Kog lagen ind til sirup under omrøring, til der er ca. ½ liter tilbage, og hæld den over i glassene. Lagen med valnødderne bliver kun bedre af at stå, og den er sagen til ostebordet eller til en portion vanilleis.