Lys og luft under nåletræet

Det var sødt som lille, men nu er det stort. Se her, hvordan du bremser dit nåletræ – og får lyset tilbage i haven.


Af Jane Eland Kristensen, idényt nr. 6, 2006

Går du på havevandring i en stor have, i en traditionel forhave eller på en sommerhusgrund, er chancen for at møde fyrretræer, grantræer, tujaer eller andre stedsegrønne nåletræer stor. De stedsegrønne har nemlig været populære i årevis – og det er der mange gode grunde til: Træerne står grønne hele året. De fås i et utal af spændende former og farvenuancer. Og så er de perfekte som læhegn eller som baggrundstæppe for havens øvrige planter.

Problemet er bare, at mange nåletræer vokser sig alt, alt for store i løbet af få år – og at de er svære at beskære med godt resultat. Træernes naturlige form bliver nemt ødelagt, når du går i gang med saksen. Og så tåler hverken gran, fyr, ene, tuja eller cypres, at man skærer helt ind til de nøgne grene. Med undtagelse af taks og ganske få andre nåletræer kan træerne kun skyde igen, hvis der stadig er friske, grønne nåle tilbage efter beskæringen.

Start med at stamme op
Har nåletræerne vokset sig så voldsomme, at de er ved at kvæle havens øvrige planter, er der kun én mulighed: At ty til saven for at skaffe mere lys og luft.

Holder du meget af de store, smukke træer – måske fordi du selv har plantet dem i sin tid – kan det være tilstrækkeligt at stamme træerne op – i hvert fald i første omgang. Fjern alle sidegrene i op til 1,5-1,8 meters højde, men husk, at der stadig skal være et harmonisk forhold mellem stamme og krone. Under de opstammede træer er der som regel perfekte forhold til en grøn og frodig skovbund. Læg evt. nogle store, markante sten mellem træerne, og plant fx bregner, rododendroner eller bunddækkende stauder, som hosta og astilbe, der tåler at stå i halvskygge eller skygge.

Brems væksten
De fleste fyrretræer har fart på – de bliver op til 20 meter i højden og fylder også godt i bredden. Men du kan faktisk begrænse væksten en del – hvis du har en god portion tid og tålmodighed. Sidst på foråret og først på sommeren brækker du simpelt hen alle de unge skud, de såkaldte lys, af, så der kun er 1-2 cm tilbage. Det bremser træets vækst og sikrer, at fyrretræet bevarer en flot og tæt form.

Væk med hele træet
Egner træerne sig ikke til opstamning – eller vil du helt af med dem for at starte på en frisk – må de fældes. Umiddelbart virker det måske ligetil – hvem kan ikke tænde for en motorsav eller benytte en håndsav? Men vær opmærksom på, at det kan gå grueligt galt, hvis træet er meget højt, står tæt på huset, er fyldt med råd eller har en skæv krone, så det falder anderledes end forventet.

Har du aldrig fældet træer før, er det værd at holde sig fra stammer, der er over 30 cm i diameter i brysthøjde. Kontakt altid en professionel skovhugger, hvis du er det mindste i tvivl.

Træstubbene, som står tilbage efter fældningen, kan graves op eller fræses væk. Har du selv mod på fræseopgaven, kan stubfræsere lejes i de fleste maskinudlejninger. Alternativt kan du hyre et firma med en professionel stubfræser – så bliver haven hurtigt klar til at lade nye, spændende planter eller træer erstatte de gamle nåletræer.

Langsomt er godt
Masser af nåletræer bliver store og flotte, men ikke så store, at de vokser ud af haven på få år. Vælg fra listen her, eller spørg på planteskolen efter nåletræer med moderat vækst.
• Fyr: Bjergfyr, Pinus mugo var. mughus, penselfyr, Pinus parviflora ‘Glauca’
• Ene: Juniperus chinensis ‘Blaauw’, Juniperus communis ‘Mayer’
• Taks: Taxus baccata ‘Summergold’, Taxus media ‘Farmen’, Taxus media ‘Hillii’
• Thuja: Thuja occidentalis ‘Smaragd’,Thuja occidentalis ‘Golden Globe’
• Gran: Koreansk ædelgran, Abies koreana
• Ædelcypres: Chamaecyparis lawsoniana ‘Romana’

Før du planter nyt
Skal du plante nye nåletræer i haven, er der her et par gode råd, som er værd at kende.

• Lad være med at plante for tæt – eller vær i det mindste klar til at grave nogle af træerne op, når de begynder at stå for tæt.

• Lange læhegn eller bælter, der kun består af fx fyr eller gran, bliver nemt for kedelige. Miks i stedet nåletræer med andre stedsegrønne og løvfældende træer.

• Plant kun få store træer mellem mindre træer af anden type. Så kommer de store til at virke som smukke og markante majestæter.

Mest læste artikler