Form på frugttræet – sådan sætter du et frugttræ i espalier

Espalierede frugttræer er en pryd for haven, og så er der også mange oplagte fordele ved dem. I en lille have giver de plads til flere frugttræer, og i en større have fungerer de perfekt som skillevægge. Og allerbedst: frugter modnes bedre på træer i espalier.

Frugttræer i espalier

Frugttræer, der vokser i espalier, er et forpligtende bekendtskab – de skal beskæres år efter år for at holde deres form. Til gengæld er de fantastisk smukke.

Frugter i espalier modnes bedre

I en lille have giver smalle espalierer plads til flere frugttræer. Og i større haver kan de fungere som levende skillevægge. Uanset havens størrelse har de espalierede frugttræer flere fordele, som også er med til at opveje den tid, du bruger på beskæring: Frugterne modnes bedre, fordi de får masser af sol og varme. Og så bliver høsten let, da frugten ikke skal hentes ned fra en høj trækrone.

Læs også: Vælg det rette pæretræ til haven – og få den bedste høst

Hvilke frugttræer kan espalieres

I princippet kan de fleste frugttræer espalieres, men overvej alligevel at starte med kernefrugt som æble eller pære, der er nemmest at tvinge i form.

Læs også: Beskæring af frugttræer

Læs også: Blommetræer – Få tips til at dyrke blommer med succes

Læs også: Paradisæbler – træet med to årlige højdepunkter

De bedste sorter til espalier

Når det gælder valg af sorter, skal du gå efter smag. Men det bør heller ikke være en kraftigt voksende sort, du vælger.

Gode æblevalg er fx discovery, james grieve, rød aroma eller rød ananas, mens colorée de juillet, conference, pierre corneille og clara frijs er fine pæresorter. Vær opmærksom på, at du – som i alle andre frugthaver – har brug for flere sorter, der bestøver hinanden.

Giv træerne støtte

Når et træ espalieres, mister det sin naturlige balance og styrke. Det har derfor behov for solid støtte. En sydvendt mur er perfekt, hvis du forsyner den med trælister eller plasticbelagte wirer, som træets grene kan bindes fast til. Her får frugterne masser af sol og varme – ikke mindst fordi muren lagrer varmen og afgiver den, længe efter at solen er gået ned.

Espalier som fritstående væg

Skal træerne danne en fritstående væg i haven, kan du lave et støttesystem af stolper, der forbindes med lister, wirer eller armeringsnet. Placér listerne, så der er cirka 50 cm fra jorden til den nederste liste og cirka 35-45 cm mellem de efterfølgende.  

Afstand mellem træerne

Planter du flere træer ved siden af hinanden, er 2-3 meter en fornuftig afstand. Så kan træerne gro 1-1,5 meter ud til hver side – og danne et tæt og smukt espalier.

Sådan former du træer i espalier

Følg anvisningerne til espalierformen “vandret palmette”, så får dit espalierede træ et mylder af skud, der bærer frugt:

Espalier om sommeren

1) Bind to vandrette skud, der sidder ud for hinanden på hovedstammen, ud til hver sin side. (2)

Illustration: Pernille H. Pedersen  
   

Fjern øvrige skud inde ved hovedstammen. (3) Lad topskuddet vokse videre. (4) Fra grenetagerne nedenunder fjerner du alle de skud, der vokser lodret eller er stejlere end 45 grader. (5) De øvrige skud klippes af, så de bliver 30-35 cm lange.tekst

 

Espalier om vinteren

Illustration: Pernille H. Pedersen  
   

(1) Skær træets top af 5-10 cm over det sted, hvor næste etage skal dannes – klip lige over en knop. (2) Beskær herefter alle de skud (frugtsporer), der blev klippet ind til 30-35 cm i sommerens løb, så de kun er cirka 15 cm lange. På den måde tvinger du skuddet til at danne blomster og dermed frugt i stedet for at vokse sig længere.

  

Når træet er stort nok

Illustration: Prnille H. Pedersen  
   

1) Når træet har fået en passende størrelse, klipper du toppen tilbage til den øverste sidegren og (2) skærer sidegrenene af i den ønskede længde. Bliv ved med at fjerne nye skud. Du skal også fortsat korte frugtsporerne af sommer og vinter – samt tjekke, at de snore, du binder grenene fast med, ikke kommer til at snære med tiden.

Sådan kommer du i gang med espalier

Det letteste er at købe et træ, der er espalieret fra planteskolen.

Vælg et kraftigt træ, der er mindst to år gammelt.Vil du prøve selv at espaliere fra bunden, skal du købe et etårigt træ, der er podet på en såkaldt svagtvoksende grundstamme, så træet ikke vokser fra dig.

Vil du dykke dybere ned i espalieringens kunst, kan du fx hente hjælp i pjecen “Espaliering af frugttræer” (Grøn Viden nr. 154), der er udgivet af Danmarks JordbrugsForskning. Den kan ses på internettet eller bestilles for 20 kr. på tlf. 89 99 10 28.

Mest læste artikler