Ferskentræet gror glimrende i danske haver

Man kan dyrke ferskner i Danmark – og endda med stor succes. Men tidlig frost bryder ferskentræet sig ikke om. Heldigvis findes der tricks, der kan snyde træet.  

Sydfrugter skal ikke stå op ad en mur i Danmark

Det har været et dogme, at dyrkning af sydfrugter skulle foregå op ad en mur for at udnytte strålevarmen fra muren, men man har gjort sit ferskentræ en bjørnetjeneste. Det lokkede træet i tidlig vækst, så nattefrosten, hvorefter der var sat en stopper for den næste sæson.

Blomstringen af ferskentræet skal forhales

Man kan dyrke ferskner i en almindelig have, men træet skal beskyttes mod tidlig frost, og det kan gøres ved at rykke træet ud i haven og ved – med forskellige småfif – at forhale blomstringen.

Er der sne i haven, bør man samle det sammen og lægge det hele rundt om træet. På den måde kan man holde jorden kold, og det vil skubbe blomstringen.

Giv ferskentræet et chok

Et andet kneb er at beskære træet, lige inden det skal til at blomstre. Ved denne beskæring får ferskentræet et mildt chok, og man opnår at udsætte blomstringen i et par uger, så det blomstrer samtidig med blommetræerne.

Et ferskentræ skal beskæres hvert år

Et ferskentræ skal beskæres hvert år, og det er lettest at have med at gøre, hvis man former sit træ som et espaliertræ. Et ferskentræ danner kun frugt på moderat voksende skud fra det foregående år. 
  
Læs også: 11 gode råd til dine tomater i drivhuset
  
Det skud, som har båret frugt, skal fjernes, fordi det ikke er frugtbart længere, og det nye moderat voksende skud, som skal bære det igangværende års frugt, skal afkortes i en passende længde.

Sygdomme i ferskentræet

Den største plage for haveejere med ferskentræer er ferskenblæresygen. Det er en svampesygdom, som både angriber ferskentræet og nektarintræet. Den giver krøllede, misfarvede og bulnede blade på træerne i de første skud om foråret. Hvis angrebene fortsætter sommeren igennem, kan frugthøsten blive kraftigt reduceret.
Træer, der står i ly eller overdækket, er bedre beskyttet mod sygen. Ferskentræer klarer sg generelt bedre mod denne type svampesygdom, når foråret er tørt og knapt så fugtigt, som det kan være. 

Gode sorter af ferskentræet:

  • Frost er navnet på en ferskensort med mellemstore til store frugter. Frugtkødet er meget velsmagende og saftigt.
  • Benedicte hedder en sort, der er delikat af vækst. Frugten er intens rød. Frugtkødet er lyst og meget saftigt.
  • Revita får meget store frugter. Frugtkødet er lyst og meget velsmagende.

Læs også: Blommetræer – Få tips til at dyrke blommer med succes

Mest læste artikler