Æbleblomsterne forvandles til små æbler
De år, hvor vejr, vind og arbejdsomme bier har sikret en god bestøvning, sætter æbletræerne rigtigt mange frugter. Det ser lovende ud, men der er en hage ved den store frodighed. Træet har overvurderet sine egne evner og har simpelthen ikke kræfter til at udvikle de mange frugter ordentligt.
Læs også: Vælg det rette pæretræ til haven – og få den bedste høst
Udtynding hjælper træet
Frugtudtynding betyder i al sin enkelhed, at en del af de ansatte frugter fjernes for at give lys, luft og næring nok til dem, der er tilbage. I begyndelsen af sæsonen kaster træet selv en del af de overskydende frugter, så vent lidt, før du går i gang med at tynde ud.
Behovet for udtynding er ikke lige stort hvert år, så det gælder om at vurdere, hvor mange frugter, træet kan klare at opfostre. En tommelfingerregel siger, at der skal være cirka en håndsbredde mellem frugterne efter udtynding.
Gå systematisk til værks, når du tynder ud
Begynd udtyndingsarbejdet med at ryste træet let. Så vil du opleve, at en del frugter rasler ned af sig selv. Gå derefter metodisk til værk og gå de bærende grene igennem en efter en, idet du kniber de overskydende frugter af med to negle (du kan også bruge en saks) og skaber plads til de resterende.
Sådan tynder du ud:
- Fjern først frugter med skader og sygdomstegn.
- Fjern så den midterste frugt, der ofte har tendens til misdannelser.
- Fjern til sidst de mindste frugter, indtil der er en håndsbredde mellem de tilbageværende frugter.
Frugtudtynding betaler sig også i andre af havens frugttræer. Det gælder fx pære- og blommetræer og i år med vellykket bestøvning i høj grad fersken og abrikos. Pære udtyndes som æble, blomme til der er 5-10 cm mellem frugterne, og fersken og abrikos til der er 10-15 cm mellem frugterne.
Læs også: Blommetræer – Få tips til at dyrke blommer med succes