Foto: Lotte Bjarke

Støt stauderne

Planter

Det er nu, du skal hjælpe stauderne, så de kan bære blomster med ynde.


Det især høje stauder med store blomster eller blomsterstande, der er udsatte for at vælte i regn og blæst, hvor den regnvåde blomsterstand bliver for tung for stænglen. Planten tager ikke speciel skade af, at stænglerne ligger hen ad jorden, men det er unægtelig til skade for helhedsindtrykket af bedet.

Stauder med støttebehov
  • Pragtrøllike, Achillea filipendulina
  • Høstasters, Aster novi-belgii
  • Mælkeklokke, Campanula lactiflora
  • Ridderspore, Delphinium hybrid
  • Silkepæon, Paeonia lactiflora
  • Høstfloks, Phlox paniculata

Bedst at forebygge

Det er besværligt at binde stauderne op, når de først er væltet. Med sejlgarn og forhåndenværende pinde er chancen for at få planten, for ikke at tale om helheden, til at se godt ud begrænset.

Hvis du derimod hjælper, før skaden sker, er det ikke svært at yde de høje stauder den nødvendige støtte. Samtidig har den tidlige indsats den fordel, at stauderne hurtigt skjuler støtteanordningen mellem stængler og blade, så planten kan præsentere sig fra sin bedste side.

Usynlig støtte
Da den bedste staudestøtte er usynlig, er det ikke så afgørende, hvordan støtten ser ud. Du skal kun se på den fra støtten monteres, til planten skjuler den. Der findes mange modeller af staudestøtter i mange forskellige materialer. Den enkleste er et spyd med en metalring, der sættes ned over planten, når skuddene viser sig i jordoverfladen.

Et grovmasket netværk i en ring af metal eller fletværk yder lidt mere støtte og giver planten større muligheder for at bevare den naturlige vækst.

Stauder som riddersporer kan have behov for, at hver enkelt blomsterstængel bindes op. Undgå, at båndet snærer. Bind derfor altid båndet i et otte-tal med den ene løkke om opbindingspinden og den anden om blomsterstænglen.

De hjemmelavede løsninger fungerer lige så godt som dem, du kan købe. I realiteten er det nok at stikke forgrenede grene (fra forårsbeskæringen) i jorden rundt om stauden. Vil du gøre lidt mere, kan du skabe et støttenet. Stik bambuspinde i jorden rundt om stauden med 25 cm’s mellemrum. Pindene skal være godt halvt så høje som den fuldt udvoksede staude. Bind en snor fra pind til pind og lad den også krydse på tværs af cirklen, så der opstår et netværk. Hvis du er fiks på fingrene, kan du også flette et netværk af grene, der kan monteres mellem bambuspindene.

En anden og lettere løsning er at stikke bøjelige grene i jorden over planten som bue.

Styrk stauderne
Du kan også hjælpe stauden på anden måde og minimere staudens støttebehov.

  • Plant høje stauder i læ.
  • Plant stauder, der vælter, blandt andre, stærke stauder, der kan yde dem støtte.
  • Undgå at gøde stauderne for meget. Hurtig vækst giver svagt plantevæv.
18 april 2007
0

De 5 bedste flerårige urter til haven

Det kan være hårdt arbejde at få havens urter til at vende tilbage år efter år, men der findes særligt fem slags, der er lidt nemmere at...

0

Giv citrontræet en hjælpende hånd

Vil et citrontræ dyrket indendørs kunne bestøve sig selv?

0

Her er de 10 bedste planter til lerjord

Det kan være svært at få planter til at trives i lerjord, men hvis du vælger de rigtige planter, kan det nemt lade sig gøre.

0

Årets pelargonie 2017 er opkaldt efter Kronprinsesse Mary

Med sine smukke, cremehvide blade og små blomster, der ligner rosenknopper, er det i år rosenknop-pelargonien, som er blevet kåret til...

0

Sådan får du dine påskeklokker til at holde i en vase

En af forårets smukkeste og mest populære blomster er påskeklokkerne. Men der er en række ting, der er gode at vide, hvis du gerne vil...

0

Politisk ukorrekte blomster

Lotte Bjarke er vild med Tagetes. I drivhuset bruges Tagetes tenuifolia til at duftforvirret bladlus, så de ikke så nemt finder vej til...

0

Tulipanbuket inde og ude

Ligesom mange andre, elsker Lotte Bjarke tulipaner. Se, hvordan hun skaber forårsfornemmelser med tulipanerne - både inde og ude.

0

Egnet klatreplante efterlyses

På et ret skygget sted ønsker vi at få dækket to stolper, som er alt for iøjnefaldende. Hvilken plante kan du anbefale?

0

Derfor skal du altid plante roser og hvidløg sammen

Det er nemt at lave sit helt eget økosystem i haven. Du kan starte med at gro hvidløg og roser ved siden af hinanden. Resultatet vil utvivls...

0

Vand haven med omtanke - ellers kan det blive dyrt

Havevanding kan blive en dyr fornøjelse. Derfor er der god grund til at tænke en ekstra gang over, hvilke behov de forskellige dele af...

0

Stiklinger af pelargonier

Jeg vil gerne tage stiklinger af mine pelargonier. Hvor lange skal stiklingerne være? Har du nogle gode råd?

0

Giv ikke blomsterne vandstress

Jeg glemmer af og til at vande mine hawaiiblomster. Men de strutter hurtigt igen, når de får vand. Der kommer også en dele gule blade. Er...

0

Bliver stokrosens frø som moderplanten

Jeg vil gerne forære frø af min smukke stokrose væk. Men udvikler frøene sig, så blomsten får samme udseende som moderplanten?

0

Husk vand til din rododendron

Rododendroner skal have vand - også selvom det er vinter.

0

Klematis beskæres efter afblomstring

Hvornår beskæres klematis og hvor meget?

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.