Slip af med ukrudtet med bunddækkeplanter

Et tæt, grønt tæppe af bunddække-planter er ikke bare smukt at se på. Det holder også ukrudtet nede. Her er 5 sikre bunddækkevalg fra hasselurt til guldjordbær og nemme plantetips, der får bunddækket i haven til at trives. 

Guldjordbær er god som bunddække i haven

Vælg det rigtige bundække til din have

Bunddække er et kælenavn til mange forskellige planter, der alle breder sig langs jorden og dækker den som et tæt, grønt tæppe.

Nogle bunddækkeplanter er stauder, andre er slyngplanter, og atter andre regnes normalt for at være buske.

Hvilke bunddækkeplanter, man skal vælge, afhænger dels af smag og behag, dels af de vækstbetingelser, haven har at byde på. Heldigvis findes der bunddækkeplanter til alle haver, uanset om der er sol eller skygge, vådt eller tørt, sandet eller leret.

Stedsegrønne bunddækkeplanter

De mest effektive bunddækkeplanter er stedsegrønne. Det betyder, de er dekorative hele året, og samtidig har de ikke en svag periode uden løv, hvor ukrudtet får chance for at snige sig ind.

Når bunddækket først er etableret, er det stort set vedligeholdelsesfrit. Det tætte tæppe lukker effektivt af for lyset, og det betyder, at ukrudtsfrø på jordoverfladen ikke kan spire. Dertil kræves nemlig lys.

Et 10 cm tykt lag træflis er et alternativ til bunddækkeplanter.

Plantetæppe af bunddække sikrer muldlaget

Men plantetæppet byder faktisk på flere fordele. Det sikrer, at muldlaget ikke vaskes væk af kraftige regnskyl, og det hjælper med at holde på fugtighed og næringsstoffer i jorden. I princippet kan du etablere bunddække overalt i haven, hvor du er træt af at luge.

Én enkel art eller kombinationsløsningen?

Hvis du tænker over løvfarver og bladstrukturer, kan du skabe spændende mønstrede tæpper, men du kan selvfølgelig også vælge at holde dig til en enkelt art på et større område. Det giver en smuk og rolig flade.

Hvis du vælger kombinationsløsningen, skal du vælge arter, der er nogenlunde lige stærke. Ellers vil den stærkeste lynhurtigt tage magten, hvis ikke du hjælper den svagere part. Og det var jo ikke lige meningen.

Lug før du planter dit bunddække

Forudsætningen for at få succes med etablering af bunddække er, at jorden er helt fri for ukrudt, før du planter. Det er især vigtigt at komme det flerårige rod-ukrudt fuldstændigt til livs, for det er nærmest umuligt at fjerne fx skvalderkål, når først bunddækkeplanterne er plantet.

Det kan godt betale sig at gøre “hovedrent” i et par omgange, så du kan tjekke, at der ikke er efterladt rodstumper, der spirer til nye ukrudtsplanter.

Plant bunddækket tæt

Når basis er i orden, kan du fortsætte til plantningen. Her gælder den enkle regel, at jo tættere du planter, jo hurtigere vil dit bunddække virke efter hensigten, og jo mindre arbejde vil du få med det.

Indtil plantetæppet er vokset helt sammen, vil der dukke selvsåede ukrudtsplanter op imellem dem. Her er det vigtigt at gøre kort proces for at sikre sig mod problemer senere hen.

Bunddækkeplanterne plantes i øvrigt som andre planter og vandes godt, indtil rødderne har fået fat. En tommelfingerregel siger, at der skal plantes 10-15 bunddækkende stauder pr. m2 og 2-5 buske.

5 sikre valg af bunddækkeplanter

1. Hasselurt som bunddække

Hasselurt, Asarum europaeum, er en ganske lav, stedsegrøn staude med blanke, runde blade.

Hasselurt trives bedst i let fugtig jord i let eller fuld skygge.

Hasselurt er en god plante til bunddække
Foto: Getty Images

2. Krybende benved som bunddække

Euonymus fortunei, er en lav krybende busk med stedsegrønne blade. Der findes mange sorter – hver med spændende bladtegninger i hvide, gule eller grønne farver.

En af de bedste ting ved krybende benved er, at den trives overalt.

Krybende benved som bunddække i haven
Foto: Getty Images

3. Bispehue

Epimedium, er vintergrønne stauder med hjerteformede blade, der ofte har et fint farvespil. Blomstrer i forsommeren med små, graciøse, hængende blomster.

Bispehue udvikler sig bedst i halvskygge.

Epimedium som bundække i haven
Foto: Getty Images

4. Guldjordbær er en smuk bunddækkeplante

Waldsteinia ternata, er uofficiel danmarksmester i bunddække. En helt lav staude med blanke vintergrønne blade og et væld af gule blomster i forårsmånederne.

Guldjordbær trives overalt.

Guldjorbær er god som bunddække
Foto: Getty Images

5. Vinterglans som bunddække

Pachysandra teminalis, er en stedsegrøn halvbusk med stedsegrønne blade i fine kranse og hvide blomster i det tidlige forår.

Vinterglans trives bedst i skygge på muldrig jord.

Vinterglans som bundække
Foto: Getty Images

Artiklen er opdateret i 2024.

Mest læste artikler