Skyggehavens skønhed

Kniber det med frodighed i havens mørke hjørne, eller er jorden bar og trist langs husets nordside, så prøv med hosta.

En bladstauder

Hosta er en staudeslægt fra Det Fjerne Østen, som trives strålende på vore breddegrader. Vi kalder dem bladstauder, men det er egentlig noget sludder, for som alle andre planter blomstrer hosta for at sætte frø og føre slægten videre. I ordet ligger blot, at hosta sædvanligvis plantes og dyrkes for bladenes skyld. Bladene er nemlig utroligt smukke og skaber en dejlig, frodig havestemning.

Læs også: Sådan får du lyng i bede og krukker

Klæder andre
Hosta kan andet og mere end at pynte i haven og dække af for ukrudt. Nogle få stykker af de dekorative blade kan danne en smuk bund i en buket. Eller hosta kan som her plantes i en krukke med andre blomster. De klæder alle.

Enorm variation

Naturen har omkring 40 arter af hosta at byde på, og dertil kommer tusindvis af hybrider.

Det lyder mærkeligt, at man kan skabe variation, struktur og fantastiske farvekombinationer med en planteslægt, der først og fremmest dyrkes for bladenes skyld, men det er tilfældet med hosta. Der er store hosta og små hosta, opret voksende og brede tuer.

De har smalle blade eller hjerteformede blade eller næsten runde blade med overflader fra helt glatte til nærmest krøllede. Løvet er skinnende blankt eller elegant mat som det fineste fløjl. Og bladfarverne varierer fra græsgrønt til gulgrønt og blågrønt.

Alsidig plante

Hosta er en både nem og alsidig plante, der kan klare mange forskellige opgaver i haven. Brug hosta til flotte, frodige kanter langs husets nordside, langs havens stier eller som afgrænsning mellem bed og græsplæne. Plant 4-6 planter pr. meter.

Brug hosta som bedplante i skyggebedet eller i et cirkulært bed under et af havens træer, og leg med farvespillet og de spændende strukturer. Brug hosta til bunddække i bede og busketter, hvor den er god til at holde ukrudtet nede, fordi de store blade lukker grundigt af for lyset.

Det kan være lidt af en udfordring at styre sig, når man først har stiftet bekendtskab med den mangfoldighed, hostaslægten byder på. Brug de brogede sorter til at understrege og lyse op, men lad de ensfarvede udgøre basis i beplantningen. De mange forskellige farvetoner, vækstformer og strukturer er i sig selv med til at væve en fascinerende helhed, der aldrig bliver kedelig at se på.

Nem at dyrke

Hosta er heldigvis utroligt nem at dyrke. Den trives med både sol og skygge, og den stiller heller ikke alverdens krav til jordbunden. En god, muldrig havejord, der holder på fugtigheden, er at foretrække.

Hosta klarer sig med et minimum af pasning og skal hverken bindes op, knibes eller på anden måde babysittes. Insekter interesserer sig ikke for planten, men snegle synes om den, og de kan gnave huller i bladene.

Når efteråret kommer, bliver bladene skinnende gule og visner. Planten trækker sig tilbage i hi, men skyder frem igen med friske bladraketter, når det bliver forår.

Læs også: Hosta – Havens grønne plante, der elsker skygge

Mest læste artikler