Beskær dine roser rigtigt – og få flere blomster

Der findes tre slags beskæring af roser, og de bruges til hver deres rosesort. Her hjælper vi dig til at lægge klippet mest skånsomt og effektivt - og på det rette tidspunkt af året.

Beskæring af roser

Skal dine rosenbusk have mange blomster, skal den møde saksen. Her får du de bedste tips til beskæring af roser:

Indhold:

Derfor skal du beskære dine roser

Når du beskærer dine roser, vækker du knopperne i bunden af busken, der i fagsprog kaldes sovende øjne, til live. Beskæringen gør, at dine roser ikke bruger kræfterne på de øverste knopper, men koncentrerer energien i de nederste. Det resulterer i velforgrenede rosenbuske med flere skud og dermed også flere blomster.

Beskæring af roser – hvornår?

Når der ikke længere er risiko for hård frost, skal du beskære dine roser. Det vil typisk sige, at du skal finde beskæresaksen frem i april. På grund af klimaforandringerne vil du dog ofte også kunne gøre det allerede i marts.

Grundregler for beskæring af roser

Når du beskærer dine roser, efterlader klippet et sår. Jo færre sår, du tilføjer planten, jo bedre, da du dermed mindsker risikoen for, at sårene bliver indfaldsport for plantesygdomme. Gå altså efter få, store klip frem for mange små.

Risikoen for plantesygdomme er også grunden til, at det er vigtigt at benytte en ren og skarp beskæresaks. Du skal under alle omstændigheder begynde med at klippe visne og syge grene af helt ved grunden.

Sådan lægger du klippet

Når du beskærer din rosenbusk, former du den også. Læg derfor dit klip lige over en udadvendt knop. Så vokser det nye skud udad, hvilket skaber en rosenbusk med en smuk og harmonisk form.

Hvis du klipper over en knop, der vender ind mod buskens centrum, vil det nye skud vokse indad og give en sammenfiltret busk.

Umiddelbart efter beskæringen ser rosenbusken lidt trist ud. Men fat mod. “Overgrebet” skal nok vække de sovende øjne, så dine roser bliver smukkere end nogensinde.

Tre slags beskæring af roser

Roserne deles ofte op i grupper, der beskæres efter hver deres principper. Fx er det værd at vide, at slyngroser blomstrer på skud fra sidste år, og derfor ikke bør beskæres hårdt, mens bunddækkeroser i princippet kan beskæres med en hækkesaks og alligevel blomstre overdådigt hen på sommeren.

Man skelner mellem let, moderat og hård beskæring.

1. Let beskæring (til slyngroser og buskroser)

Ved en let beskæring, som normalt anvendes til slyngroser og buskroser, skæres eksisterende grene, der er blevet for lange, blot tilbage til 2/3 af deres længde.

2. Moderat beskæring (til historiske og engelske roser)

Ved en moderat beskæring reduceres skuddenes længde med cirka halvdelen, og samtidig fjernes tynde og svage skud inde i busken. Moderat beskæring anvendes fx til historiske og engelske roser.

3. Hård beskæring (til bunddækkeroser, buketroser og storblomstrende roser)

Ved en hård beskæring klippes hele rosen tilbage, så skuddene blot er 10-20 cm lange. Rosen starter altså i princippet forfra.

Metoden benyttes til bunddækkeroser, buketroser og storblomstrede roser.

Alle roser kan forynges med en hård beskæring, hvor de skæres helt ned til 20-30 cm over jorden, men i nogle tilfælde, vil den behandling gå ud over årets blomstring.

Læs også: Sådan får du succes med de 6 mest populære typer af roser

Ajourført 2024

Mest læste artikler