Planter, der kan leve i sand og sandet jord

Planter

Er jorden i din have præget af meget sand? Så er der ingen grund til fortvivlelse, disse planter er nemlig perfekte til forholdende i lige præcis din have. 

Foto: istockphoto

Sådan får du planter til at vokse i sandjord

Når du skal dyrke planter i sandet jord, er det essentielt at du tilfører næring til jorden. Når der er meget sand i jorden, er der ikke meget næring. Frodigheden i blomsterbedene i sandet jord skabes kort og præcist ved at tilføre meget kompost og vælge planter, der passer til jorden.

Der findes planter, som er mere egnede end andre, når det gælder den sandede og tørre jord. Du får helt klart det bedste resultat ved at vælge planter, som naturligt vokser i sand eller på steppe.

Læs også: Sådan anlægger du en have af vilde blomster

Hvis du langsomt arbejder dig hen imod et bed på denne måde, vil slutresultatet være både frodigt og smukt, og det hele kan klares stort set uden vanding. Blot husk på, at når det gælder en sandet jord, kan der bruges uendeligt med organisk materiale.

Nøglebegreber, når man skal dyrke i en have med meget sand i jorden:

 • Økologiske principper
 • Gødning
 • Bunddække
 • Kompost
 • Planter, der egner sig til sand
 • Organisk materiale
 • Vedflis
 • Kompost af haveaffald

Her får du syv eksempler på planter, der egner sig godt til en sandet jord.

Læs også: 10 smukke planter, der er nemme at dyrke i krukker 

Læs også:

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

Planter, der gror i jord med meget sand

1. Kæmpeslør (Crambe cordifolia)

Kæmpeslør, en 2 m høj staude, der er vildtvoksende i Kaukasusbjergene. Planten har store, flotte, grønne blade og hvide, sødt duftende blomster. Kæmpeslør blomstrer i juni og vokser bedst i tørre og solrige omgivelser. Planten er rigtig god til bier og andre insekter.

Kæmpeslør er en nær slægtning til den vilde danske strandkål (Crambe maritima) og siges egentligt at skulle bruge en meget næringsrig og fugtig jord for at kunne trives. Dog kan det sagtens lade sig gøre at dyrke kæmpeslør i en sandet jord, hvis blot man bruger en del organisk kompost.

Læs mere her: Store statelige stauder

2. Hundetunge (Cynoglossum)

Hundetunge er en slægt, der omfatter mellem 50 til 70 sorter, alt afhængig af definitionen. De fleste af sorterne forekommer i tempererede og subtropiske egne eller i tropiske bjerge. Det er en grovhåret og tørketålende plante med spredtstillede, hele blade, der er helrandede.

Planten vokser opret og bestøves af insekter som eksempelvis humlebier. Hundetunge bliver alt mellem 30 og 70 cm høj med rødbrune blomster i begyndelsen, som senere hen bliver mere violette. Hundetunge minder meget om Forglemmigej (Myosotis).

Læs også: 10 flerårige planter, der pynter i din have og er umulige at slå ihjel

Læs også:

Sommerfuglebusken - planten med vinger

Sommerfuglebusken er et fint og poetisk indslag i haven, og så lever den fuldkomment op til sit navn - planten tiltrækker simpelt hen...

3. Frøstjerne (Thalictrum)

Frøstjerne er en skyggeplan­te, som dog også trives i fuld sol, hvis den blot får en del vand. Jorden skal være veldrænet og næringsrig. Derfor kan planterne sagtens dyrkes i sandet jord, der får tilført næring. Alle sorterne er helt hårdfø­re i Danmark.

Liden frøstjerne (Thalictrum minus) er en sort af frøstjernen, der også er vildtvoksende i landet. Denne sort foretrækker en mere tør jordbund end nogle af de andre sorter og findes på skrænter, strandvolde og klitter. Stængler og blade er blågrå, og blomsterne er hængende og gråviolet­te. Denne frøstjerne kan plantes på et stenbed, i sandet jord eller stengærde.

Læs om andre skyggeplanter og hvordan du passer en skyggehave her: Planter, der kan dyrkes i skyggehaven

4. Lægestregbælg (Galega officinalis)

Lægestregbælg er en flerårig plante, hvis blomster består af oprette klaser med flotte, lyselilla blomster. Planten bliver 50 - 120 cm høj og blomstrer i september. Det er en meget nem staude, der trives i både almindelig havejord, men også på tør og sandet bund.

Planten stammer oprindeligt fra mellemøsten og den kan vokse i både fuld sol og halvskygge, men hvis du vil opnå en optimal blomstring, bør du plante den på en solfyldt vokseplads. Når du vil så lægestregbælg er den rigtige fremgangsmåde at så frøene i potter udendørs fra omkring midten af maj.

Når planterne er ca. 10-15 cm høje, kan de plantes ud på voksestedet. Man kan være heldig at opleve en mindre blomstring det første år, men fuld blomstring kan ikke forventes før på plantens andet blomstringsår.

Læs også:

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter,...

Læs også: 12 farverige blomster, der er utrolig nemme at dyrke i haven 

5. Husløg (Sempervivum)

Husløg er sukkulenter og tåler stærk udtørring og streng kulde, men tåler ikke stående vand. Jorden hvori husløgene står, må gerne være mager og skal være veldrænet. De er velegnede som bunddække, da de nemt dækker store, tørre områder. Hvilket gør dem perfekte til den sandede jord.

Husløg har tykke grønne blade, der sidder tæt sammen i bladrosetter. Står de varmt og tørt, får de ofte rødbrune farver. Blomsterne er stjerneformede og sidder på høje blomsterstængler og blomstrer sidst på sommeren.

Læs mere: Nemme husløg

6. Bidende stenurt (Sedum acre)

Bidende stenurt er meget almindelig staude i Danmark, og vokser på åben sandbund, overdrev og i vejkanter. Bidende stenurt bliver mellem tre til seks cm høj og spreder sig hurtigt i tør og varm jord. Planten egner sig perfekt til de sandede forhold.

Bidende stenurt har en meget bitter smag og er giftig. Stenurtens blade er sukkulente med vandfyldte celler, der gør bladene opsvulmede. Blomsterne er stjerneformede og gule og sidder i små, tætte stande.

Læs også: 10 nemme planter til stenbedet

7. Storkenæb (Geranium)

Til en meget sandet jord er tæppestorkenæb (Geranium × cantabrigiense, “Bioccovo”) en velegnet plante. Storrodet storkenæb (Geranium macrorrhizum, “Ingwersens varitet”) giver også et fint resultat i en sandet jord. Denne type storrodet storkenæb får lyserøde blomster, bliver op til 40 cm høj og tæppedannende.

Læs mere om storkenæb her: Storkenæb med store evner

Hvis du gerne vil supplere dine blomsterbede med nogle smukke buske, der kan trives under de samme sandede forhold, kan du eksempelvis vælge disse:

 • Sommerfuglebusk (Buddleja davidii)
 • Gedeblad (Lonicera)
 • Kornel (Cornus sp.)
 • Gyvel (Cytisus)
 • Enebær (Juniperus)
 • Dronningebusk (Kolkwizia amabilis)
 • Mahonie (Mahonia aquifolium)
 • Blåskæg (Caryopteris)
 • Klitrose (Rosa pimpinellifolia)
 • Æblerose (Rosa rubiginosa)

Kilde: Havenyt.dk 

24. marts 2017
Mere om Planter

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Sådan får du din have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

9 fantastiske flerårige planter, du skal plante i efteråret

Planter Hvis du ønsker dig en flot og livlig forårs- og sommerhave, er det i efteråret, at du skal plante. Vi har samlet 9 fantastiske flerårige planter, som du kan lade dig inspirere af.

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Gratis bunddække planter

Planter Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.

Klematis på afveje

Planter Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.

Rød kvan i godt selskab

Planter Den røde kvan blev plantet sidste år, men blev kun til rosetter af sort-røde blade...

Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe

Planter En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lise.

Storkenæb som bunddække planter

Planter Effektive og hårdføre bunddækkeplanter forebygger ukrudt, og du kan derfor bruge tiden i haven på nogle sjovere ting. Storkenæb er en af de...

Få dine kaktus til at stortrives både inde og ude

Planter Det er blevet et hit at samle på og dyrke kaktusser og sukkulenter igen. Her får du en række gode råd til pasningen af planterne. For ved...

Seje buske i sarte farver

Planter Lotte Bjarkes buske blomstrer smukt lige nu - også selvom nogle af dem, har vanskelige vilkår.

Dahlia planter på fri fod

Planter Den lune luft får de forspirede Dahlia til at udvikle sig til fine planter, der nu er klar til at stå på egne ben i staudebedene.

Plant gyldenlak i nye, smukke nuancer

Planter Bedstemorblomsten gyldenlak har fået comeback takket være en masse nye sorter i lækre farver. Læs om Lotte Bjarkes succes med de farverige...