Planter, der kan leve i sand og sandet jord

Planter

Er jorden i din have præget af meget sand? Så er der ingen grund til fortvivlelse, disse planter er nemlig perfekte til forholdende i lige præcis din have. 

Foto: istockphoto

Sådan får du planter til at vokse i sandjord

Når du skal dyrke planter i sandet jord, er det essentielt at du tilfører næring til jorden. Når der er meget sand i jorden, er der ikke meget næring. Frodigheden i blomsterbedene i sandet jord skabes kort og præcist ved at tilføre meget kompost og vælge planter, der passer til jorden.

Der findes planter, som er mere egnede end andre, når det gælder den sandede og tørre jord. Du får helt klart det bedste resultat ved at vælge planter, som naturligt vokser i sand eller på steppe.

Læs også: Sådan anlægger du en have af vilde blomster

Hvis du langsomt arbejder dig hen imod et bed på denne måde, vil slutresultatet være både frodigt og smukt, og det hele kan klares stort set uden vanding. Blot husk på, at når det gælder en sandet jord, kan der bruges uendeligt med organisk materiale.

Nøglebegreber, når man skal dyrke i en have med meget sand i jorden:

 • Økologiske principper
 • Gødning
 • Bunddække
 • Kompost
 • Planter, der egner sig til sand
 • Organisk materiale
 • Vedflis
 • Kompost af haveaffald

Her får du syv eksempler på planter, der egner sig godt til en sandet jord.

Læs også: 10 smukke planter, der er nemme at dyrke i krukker 

Læs også: Rådyr i haven hygger – og ødelægger

Planter, der gror i jord med meget sand

1. Kæmpeslør (Crambe cordifolia)

Kæmpeslør, en 2 m høj staude, der er vildtvoksende i Kaukasusbjergene. Planten har store, flotte, grønne blade og hvide, sødt duftende blomster. Kæmpeslør blomstrer i juni og vokser bedst i tørre og solrige omgivelser. Planten er rigtig god til bier og andre insekter.

Kæmpeslør er en nær slægtning til den vilde danske strandkål (Crambe maritima) og siges egentligt at skulle bruge en meget næringsrig og fugtig jord for at kunne trives. Dog kan det sagtens lade sig gøre at dyrke kæmpeslør i en sandet jord, hvis blot man bruger en del organisk kompost.

Læs mere her: Store statelige stauder

2. Hundetunge (Cynoglossum)

Hundetunge er en slægt, der omfatter mellem 50 til 70 sorter, alt afhængig af definitionen. De fleste af sorterne forekommer i tempererede og subtropiske egne eller i tropiske bjerge. Det er en grovhåret og tørketålende plante med spredtstillede, hele blade, der er helrandede.

Planten vokser opret og bestøves af insekter som eksempelvis humlebier. Hundetunge bliver alt mellem 30 og 70 cm høj med rødbrune blomster i begyndelsen, som senere hen bliver mere violette. Hundetunge minder meget om Forglemmigej (Myosotis).

Læs også: 10 flerårige planter, der pynter i din have og er umulige at slå ihjel

Læs også: 7 smukke blå planter, som din have vil elske

3. Frøstjerne (Thalictrum)

Frøstjerne er en skyggeplan­te, som dog også trives i fuld sol, hvis den blot får en del vand. Jorden skal være veldrænet og næringsrig. Derfor kan planterne sagtens dyrkes i sandet jord, der får tilført næring. Alle sorterne er helt hårdfø­re i Danmark.

Liden frøstjerne (Thalictrum minus) er en sort af frøstjernen, der også er vildtvoksende i landet. Denne sort foretrækker en mere tør jordbund end nogle af de andre sorter og findes på skrænter, strandvolde og klitter. Stængler og blade er blågrå, og blomsterne er hængende og gråviolet­te. Denne frøstjerne kan plantes på et stenbed, i sandet jord eller stengærde.

Læs om andre skyggeplanter og hvordan du passer en skyggehave her: Planter, der kan dyrkes i skyggehaven

4. Lægestregbælg (Galega officinalis)

Lægestregbælg er en flerårig plante, hvis blomster består af oprette klaser med flotte, lyselilla blomster. Planten bliver 50 - 120 cm høj og blomstrer i september. Det er en meget nem staude, der trives i både almindelig havejord, men også på tør og sandet bund.

Planten stammer oprindeligt fra mellemøsten og den kan vokse i både fuld sol og halvskygge, men hvis du vil opnå en optimal blomstring, bør du plante den på en solfyldt vokseplads. Når du vil så lægestregbælg er den rigtige fremgangsmåde at så frøene i potter udendørs fra omkring midten af maj.

Når planterne er ca. 10-15 cm høje, kan de plantes ud på voksestedet. Man kan være heldig at opleve en mindre blomstring det første år, men fuld blomstring kan ikke forventes før på plantens andet blomstringsår.

Læs også: Her er de 10 bedste planter til lerjord

Læs også: 12 farverige blomster, der er utrolig nemme at dyrke i haven 

5. Husløg (Sempervivum)

Husløg er sukkulenter og tåler stærk udtørring og streng kulde, men tåler ikke stående vand. Jorden hvori husløgene står, må gerne være mager og skal være veldrænet. De er velegnede som bunddække, da de nemt dækker store, tørre områder. Hvilket gør dem perfekte til den sandede jord.

Husløg har tykke grønne blade, der sidder tæt sammen i bladrosetter. Står de varmt og tørt, får de ofte rødbrune farver. Blomsterne er stjerneformede og sidder på høje blomsterstængler og blomstrer sidst på sommeren.

Læs mere: Nemme husløg

6. Bidende stenurt (Sedum acre)

Bidende stenurt er meget almindelig staude i Danmark, og vokser på åben sandbund, overdrev og i vejkanter. Bidende stenurt bliver mellem tre til seks cm høj og spreder sig hurtigt i tør og varm jord. Planten egner sig perfekt til de sandede forhold.

Bidende stenurt har en meget bitter smag og er giftig. Stenurtens blade er sukkulente med vandfyldte celler, der gør bladene opsvulmede. Blomsterne er stjerneformede og gule og sidder i små, tætte stande.

Læs også: 10 nemme planter til stenbedet

7. Storkenæb (Geranium)

Til en meget sandet jord er tæppestorkenæb (Geranium × cantabrigiense, “Bioccovo”) en velegnet plante. Storrodet storkenæb (Geranium macrorrhizum, “Ingwersens varitet”) giver også et fint resultat i en sandet jord. Denne type storrodet storkenæb får lyserøde blomster, bliver op til 40 cm høj og tæppedannende.

Læs mere om storkenæb her: Storkenæb med store evner

Hvis du gerne vil supplere dine blomsterbede med nogle smukke buske, der kan trives under de samme sandede forhold, kan du eksempelvis vælge disse:

 • Sommerfuglebusk (Buddleja davidii)
 • Gedeblad (Lonicera)
 • Kornel (Cornus sp.)
 • Gyvel (Cytisus)
 • Enebær (Juniperus)
 • Dronningebusk (Kolkwizia amabilis)
 • Mahonie (Mahonia aquifolium)
 • Blåskæg (Caryopteris)
 • Klitrose (Rosa pimpinellifolia)
 • Æblerose (Rosa rubiginosa)

Kilde: Havenyt.dk 

24 marts 2017
0

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

0

Sensommerens seks smukkeste blomster

Forlæng sommeren ved at plante blomster, der kan blive ved med at give og give i sensommeren og helt ind i efteråret. Se de 6 smukkeste...

0

5 tips til at få pæoner til at holde meget længere

Når man har pæoner stående, ønsker man bare, at de ville holde for evigt. Den prægtige blomst har det nemlig med hurtigt at smide sine...

0

Dyrk selv det nordiske køkken i haven – haven i april

Det nordiske køkken er ikke reserveret fancy restauranter med stjernekokke. Grundideen er jo at anvende lokale råvarer, og intet er mere...

0

Oplev glæden ved Clematis Montana

Vi anbefaler alle, som overvejer at forskønne haven med klematis, at vælge Clematis Montana som et sikkert og vidunderligt kraftigtvoksende...

0

7 smukke blå planter, som din have vil elske

Den smukke, blå farve symboliserer fred, ro og harmoni – og det er akkurat dét, disse 7 blå planter vil give din have. Vi guider dig i,...

0

Forspirede planter flytter igen

De forspirede sommerblomster og grøntsager har haft en hård start, grundet det skiftende vejr. Se her, hvordan haveeksperten igen har fået...

0

Kan raketblomst tåle fugt?

Hvornår kan raketblomst deles, og tåler den at vokse i fugtig jord?

0

Genialt trick: bekæmp bladlus i æbletræer med gaffa tape

Og nej - det er ikke bladlusene du skal ud og fange med kostbar gaffa tape. Det er bladlusenes bedste ven og allierede, som er målet for...

0

Disse planter skal du ikke huse i haven

De er flotte, de vokser godt – og det kan være fristende at give dem en god plads i staudebedet – måske har du allerede et par af dem i...

0

Redningsaktion for Dahlia knolde

Lotte Bjarke har netop sat gang i en redningsauktion i håb om, at Dahlia-knoldene kan genbruges næste år.

0

Klip din klematis

Er det nødvendigt at beskære en nyplantet klematis?

0

Bedste plantetider

Tekst og foto: Jean Frey, idényt nr. 8, 2005Hvornår er det bedst at plante sine roser?Svar: Barrodsroser plantes fra marts til og med maj,...

0

Blomsternavn efterlyses

Jeg har engang set en klokkeblomst, hvis store og tætte blomsterstande kunne minde om syrenblomster. Kan jeg få oplyst navnet - gerne det...

0

Pelargonier i vinterhi

Vores pelargonier er blevet meget flotte i sommer. Vi er godt klar over, at de skal overvintre frostfrit, men hvor koldt bør der være?