Plant en staudekrukke – og andre gøremål i september

I sensommeren topper en lang række af staudebedets stjerner. Det kan du også glæde dig over, selv om du foretrækker krukkehaven frem for bede. Mange stauder kan nemlig sagtens dyrkes i krukker præcis ligesom sommerblomster. Det er også nu, du skal lægge løgvækster og gemme æblerne, så de kan holde længe.

Staude


Tænk på farvespil og struktur i krukken

Staudesortimentet er stort, så det er nemt at finde planter, der klæder hinanden i samme krukke. Tænk på både farvespil og struktur, når du vælger planter til din staudekrukke, så du kombinerer vækster med forskellig højde, vækstform og struktur i løvet. Det giver et smukt resultat med det samme, men er også smart, når stauderne skyder igen til foråret. Da er krukken nemlig også smuk, når den står grøn og frodig, før blomstringen begynder.

Sådan fylder du krukken

Vælg en frostsikker krukke, der er bredest for oven til projektet, og læg et godt dræn af lecakugler eller potteskår nederst i krukken. Brug ny krukkemuld, så du ikke risikerer at smitte de nye planter med plantesygdomme fra krukkens tidligere beboere.

Gødning under væksten

Forudsætningen for frodig vækst er, at planterne har adgang til de næringsstoffer, de har brug for. Der er gødning i krukkemulden, men den bruger planterne op i løbet af et par uger. Så længe planterne er i vækst, skal de tilføres gødning med jævne mellemrum, men når blomstringen er overstået, skal du stoppe med gødningstilførslen for i år.

Stil krukken et lidt beskyttet sted i vinterhalvåret fx i læ og tæt på huset, så øger du sandsynligheden for, at stauderne overvintrer i krukken. Når de skyder til foråret, skal du igen huske på både at vande og gøde.

Den lette: Læg løgvækster i efteråret

Foto: Lotte BjarkePrydløg og andre løgvækster sætter kulør på forårshaven. Men for at det skal lykkes, skal løgene i jorden i efteråret. Det er nemlig kuldepåvirkningen i vintermånederne, der får dem til at danne blomster. Prydløg lægges så tidligt som muligt, for de har en tynd løgskal og er dermed udsat for udtørring, der kan koste blomstringen. Læg løgene i huller med en dybde, der svarer til tre gange løgets højde. Fyld jord i hullet, tryk let til og glæd dig til foråret.

Den svære: Sådan lagrer du æblerne rigtigt

Foto: Lotte BjarkeDer er intet som et modent æble, der spises lige fra træet. Men når æblehøsten lykkes, er det umuligt at spise alle æblerne på en gang. Læg æblerne på lager således: Lagr kun perfekte æbler. En skramme eller et gnav er indfaldsport for lagersygdomme, der hurtigt spreder sig. Læg æblerne i flade kasser, så de rører så lidt ved hinanden som muligt, og stil dem køligt men frostfrit og gerne lidt fugtigt. Gå dem jævnligt efter og kassér æbler med tegn på råd.

Grønne tips lige nu

Foto: Lotte BJarke– Det er høsttid i køkkenhaven, og det er plantetid i prydhaven.
– Flyt fejlplacerede stauder og mindre buske og træer.
– Lug videre, så frøukrudt ikke spredes efter blomstring.
– Pluk lækre sensommerbuketter.
– Bring sarte middelhavsvækster i sikkerhed for nattefrost.
– Klip aspargesplanter ned til grunden.
– Del stauder.
– Plant stedsegrønne.
– Vand komposten, hvis den er tør.
– Prik huller i plænen med en greb.
– Udtjente grøntsager hører til på komposten.
– Sygdomsramte nedfaldsæbler destrueres.
– Lug paddehatte i græsplænen.

Mest læste artikler