Sådan dyrker og tilbereder du kvæder - få opskriften på kvædebrød

Planter

Kvædebusken er smuk i blomst om foråret og får om efteråret flotte kvæder og pænt løv. Kvæder er rigtig gode til marmelade og kvædebrød. Få opskriften på kvædebrød, som for 50 år siden var en meget populær delikatesse til jul.

Kvæde er en at­traktiv busk, fordi den pynter nærmest året rundt, og så kan du bruge frugterne til fx marmelade eller kvædebrød.
Kvæde er en at­traktiv busk, fordi den pynter nærmest året rundt, og så kan du bruge frugterne til fx marmelade eller kvædebrød. Foto: iStock

To forskellige slags kvæde

Der skelnes mellem to forskellige planter, når der tales om kvæde. Der er Cydonia oblonga af rosenfamilien, og så er der japan­kvæderne, Chaenomeles japonica og Chaenomeles lagenaria, der er i familie med kvæde, men som oftest bruges som prydplanter, skønt også disses mindre frugter kan anvendes i mad.

Vælg et solrigt sted i haven

Den kvæde, der sælges som frugt hos mange grønthandlere, er Cydonia oblonga. Kvæde kan dog også dyrkes i danske haver, hvor du skal vælge et solrigt sted i haven, hvor der er læ.

Sådan ser busk og frugter ud

En kvædebusk bliver gerne ca. fire meter høj og bliver til en busk eller lille træ med en bred og rund krone. Bladene bliver aflange eller hjerteformede, de er blanke på oversiden og hvidfiltede på undersiden. Frugternes høstfarve er gul, og blomstringen sker sidst i maj. De 5 cm store blomster kan minde om æbleblomster med sartrosa skær. De enkeltsiddende blomster gør busken attraktiv.

I september/oktober udvikles pære- eller æbleformede frugter, der ved modenhed er glatte og med en guldgul farve og fin duft.

Læs også:

Plant en hyld

I juni dufter hyldens hvide blomsterskærme og senere lokker bærrene. Hylden er med til at gøre den danske midsommer til noget særligt, og...

Pære-, æble- og ananaskvæde

I Frankrig har der været tradition for at tørre frugterne og gemme dem som vinterforråd. I handelen skelnes der gerne mellem pærekvæde og æblekvæde, men en sjælden gang kan man også møde en sort ved navn ananaskvæde, der har en sødere smag. Den portugisiske pærekvæde er dog den mest efterspurgte busk i handelen.

Japansk kvæde er den mest hårdføre

I parker og ved diverse anlæg ses ofte den japanske kvæde, der er en løvfældende busk, der opnår en højde på op til tre meter. Denne busk er mere hårdfør end cydonia og trives i enhver almindelig havejord og tåler en del blæst og kulde. Denne lille kompakte busk udvikler mindre frugter, der er velduftende, men meget hårde i skallen. Der kommer færre blomster, hvis busken bliver for kompakt. Derfor bør du udtynde grene med års mellemrum.

Når en pærekvæde er plantet, vil den hurtigt tilpasse sig forholdene. Der rengøres for ukrudt under den, og små buske passes med gødning og vand. Du kan beskære grene i toppen, så du opnår en mere rund og busket vækst, som letter plukningen af frugter.

Tilbered kvæder før brug

Kvædefrugten minder om en hård pære og bør tilberedes før brug. Frugtens søde, syrlige og eksotiske smag fremtræder ved kogning og bagning. Frugter plukkes sent, men inden den første frost. De kan opbevares længe. Frugterne er rige på pektin og C-vitamin.

De skal gerne have et opkog, inden de skrælles, da skallen er hård. Der fremstilles dejlig marmelade af frugten. På portugisisk hedder frugten marmelo, og faktisk startede det berømte engelske marmeladefirma sin produktion af marmelade på basis af kvæder, så det er denne frugt, der har givet anledning til ordet marmelade.

Læs også:

Klematis på afveje

Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.

For bare 50 år siden var kvædebrød en efterspurgt delikatesse til jul. Du kan finde opskriften på dette gele-lignende tilbehør på næste side.

Opskrift på kvædebrød

Fremstillet på frugter af Cydonia

1 kg kvæder
1,5 liter vand
750 g sukker
1 tsk. flydende atamon

Modne rengjorte kvæder kommes i en gryde og koger i vand, der dækker dem, i ca. 45 minutter.

De tages op og skrælles og skæres i mindre stykker. De koges nu i ca. 5 dl vand og derefter kværnes de til mos, fx i en foodprocessor.

Læs også:

Japansk kvæde - dekorativ og duftende

Brug japansk kvæde i syltetøj og gelé.

Pureen blandes nu med sukker og koger i ca. 15 minutter, til mosen er let rødlig. Derefter kommes atamon ved. Der kan smages til med 2 tsk. vaniljesukker eller ½ tsk. citronsyre. Mosen smøres ud på bagepapir i en bradepande, og der drysses med tesukker. Den får lov at stå i ca. 1 uge, hvorefter den skæres ud i små tern og drysses med tesukker. Serveres som slik til jul eller som tilbehør til ost. Hvis der bruges japanske kvæder, bliver mosen bitter og ikke nær så fast.

21. september 2016
Mere om Planter

Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige

Planter Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog lette at forveksle med spiselige. Læs, hvordan du undgår at tage fejl.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Planter Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Planter Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Få succes med figentræer i danske haver

Planter Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Sådan får du din have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er det en god ide at undersøge hvilke krydderurter, der egentlig kan klare sig vinteren over. Vi har samlet en liste over 10 krydderurter, der kan overvintre udenfor. 

9 fantastiske flerårige planter, du skal plante i efteråret

Planter Hvis du ønsker dig en flot og livlig forårs- og sommerhave, er det i efteråret, at du skal plante. Vi har samlet 9 fantastiske flerårige...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er endda muligt at få en god æblebrandert på med cider lavet af overskudsæbler. 

Gratis bunddække planter

Planter Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.

Klematis på afveje

Planter Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.

Rød kvan i godt selskab

Planter Den røde kvan blev plantet sidste år, men blev kun til rosetter af sort-røde blade...

Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe

Planter En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lise.

Storkenæb som bunddække planter

Planter Effektive og hårdføre bunddækkeplanter forebygger ukrudt, og du kan derfor bruge tiden i haven på nogle sjovere ting. Storkenæb er en af de...