Lavendler i haven og i maven

Lavendel er planten med rigtig mange facetter. Den er nem at dyrke, nøjsom, blomstrer længe med fantastisk duft og så kan den oven i købet kan spises. Anna-Lise, idényts chefredaktør, fortæller her mere om den smukke plante.

Lavendlen spiller mange roller 

Den ægte lavendel, Lavandula angustifolia, er populær. I idényts villapanel kom den ind på en flot 6. plads på læsernes plante top-10. Men den charmerer også enhver med sine skyer af duftende, lavendelblå blomsteraks, der springer ud ved midsommertid. Og der skal hverken grønne fingre eller store kundskaber til for at få succes med lavendler. De er utroligt nemme at dyrke, og læg så dertil, at den lave busk er stedsegrøn, at blomsterne dufter fantastisk og kan bruges i maden, i badevandet og i undertøjsskuffen. Lavendlen kan spille mange forskellige roller i haven: fra krukkeplante, til den eminente kantplante og til den uimodståelige duftspreder på terrassen.

Læs også: Kæmpe verbena: Sådan får du og bierne glæde af verbena

Tåler tørke

Lavendler kan gro i næsten en hvilken som helst jordtype. Næringsfattig, stenet eller sandet jord er ikke noget problem, bare den ikke er fugtig. Hellere for lidt end for meget vand. Lavendel tåler tørke bedre end de fleste haveplanter. Det er også derfor, den er så velegnet til at dyrke fx ved terrassen, hvor solen har frit spil, og derfor den hører til de gode krukkeplanter, der ikke klapper sammen, fordi man glemmer at vande.

Har du dem allerede i haven, er det nu, de skal klippes ned. De afklippede skud kan nemlig bruges som stiklinger, og de slår villigt rod. En god stikling er 8-10 cm lang og er faktisk ikke klippet, men revet af, så der ligesom er en lille hæl af bark med. Fjern de nederste blade, og stik stiklingen i fugtig, sandblandet så- og priklemuld i en potte eller bakke, så blot 3 cm stikker op over jorden. Dæk med hvid plast. Stiklingerne slår rod i løbet af nogle uger og kan plantes ud sidst på sommeren eller overvintres i potter i koldbænk eller drivhus, så de bliver til kraftige planter til udplantning.

Læs også: Sommerfuglebusk – alt om pasning, plejning og beskæring

Lavendel i maden

Lavendelbladene bruges som krydderi til bl.a. lammekøllen sammen med rosmarin, og blomsterne i velduftende kager, til honning og olier. Lavendel-blomsterne skal høstes, lige før de springer ud (altså inden de er helt udfoldede). Det gøres ganske nemt, ved at rive blomsterne af stilkene med fingrene. Hvis der ryger en smule stilk med, gør det ingenting.

Læs også: Bonderoser | Genvej til succes med pæoner i haven

Te med lavendel

For et hurtigt og meget nemt lavendelpift, kan du lade en kop hvid eller grøn te trække med en halv teskefuld tørrede lavendelblomster og få en dejlig velduftende kop te – eventuelt sødet med lidt honning. Du kan også lave te udelukkende på lavendel, men smagen kan blive meget intens, hvis du lader den trække mere end to-tre minutter.

Lavendel og græskar-snack

Det skal du bruge: 1½ dl sukker, ½ dl lys sirup, ½ dl græskarkerner, 1 spsk. tørret lavendel, knsp. salt.

Sådan gør du: Læg bagepapir på en bageplade. Bring sukker og sirup i kog i en gryde, og rør rundt, indtil sukkeret er opløst. Hæld lavendelblomster, græskarkerner og salt i blandingen, og lad det koge, indtil blandingen begynder at blive gylden. Hæld blandingen på bagepladen, og lad den afkøle. Efter afkøling brækker du karamelpladen i små stykker og serverer i en skål som en lækker sommersnack.

Mest læste artikler