Lav et regnvejrsbed, og få en frodigere have

Planter

I stedet for at gemme vandet væk i rør el. lign. kan du anlægge et bed, der holder på vandet i din have og gør den mere frodig. Det er samtidig en billigere og mere miljørigtig løsning end separatkloakering. Haveselskabet har lavet et projekt, ”DitRegnvand”, med syv løsninger som skal inspirere til, hvordan man flytter vandet fra kloakrørene til den klimarobuste overflade i haven.

Det er vigtigt at vælge robuste planter. De skal kunne tåle at vokse på et sted, hvor der nogle gange er meget vådt og andre gange temmelig tørt.
Det er vigtigt at vælge robuste planter. De skal kunne tåle at vokse på et sted, hvor der nogle gange er meget vådt og andre gange temmelig tørt.

Flyt vand fra rør til overflade

Foto: J C Corfitzen
Er du kreativ, kan bedet kombineres med vand og sten.

 

Rigtig mange planlægger eller er i færd med at dræne om huset, nedgrave faskine eller lave vand-gennemtrængelige belægninger, så den rigelige mængde af regnvand fra oven ikke volder problemer.

Haveselskabets projekt "DitRegnvand" er en anderledes måde at gribe det ekstra vand i haven an på. Her flyttes regnvand fra de snævre og usynlige kloakrør under jorden til den fleksible og klimarobuste overflade i private haver.

Meget forskellige løsninger

Syv meget forskellige løsninger er etableret i private haver med det tilfælles, at 95 % af tag- og overfladevandet nedsives i haven, og resten ledes på overfladen til fx en å. En både billigere, smukkere og mere miljøvenlig løsning end separatkloakering for både forsyning og haveejer.

Regnvandsløsningerne i haverne er blevet til i tæt samarbejde med haveejerne, som ud over den fremtidssikrede og miljøvenlige løsning, har opnået en æstetisk og rekreativ merværdi. Det betyder også, at løsningerne er lige så forskellige som deres ejere.

Søg om nedsivningstilladelse hos kommunen

Blandt "DitRegnvands" løsninger ses regnbedet, der er lige til at kopiere for dig.

Før du går i gang, skal du søge om en nedsivningstilladelse hos kommunen. Overordnet set findes der ikke ensartede regler for ansøgningen, de varierer fra kommune til kommune.

Læs også: Du kan måle mængden af radon i dit hus

Mange kommuner har efterhånden også en eller flere medarbejdere, som kan hjælpe dig videre på området.

Pas på hvis grundvandet står for højt

En anden ting du skal undersøge er, hvor højt grundvandet står på din grund. Her har nogle kommuner et kort, hvor du kan se grundvandsspejlet på din matrikel. Hvis dit grundvand står for højt, kan du ikke foretage en nedsivning af regnvandet, idet grundvandet i stedet vil blive presset op. Også her kan kommunen rådgive dig.

Sådan gør du

Foto:
Bedet kan huse både blomster- og bærbærende planter.

 

Et regnbed kan anlægges meget enkelt som en stor fordybning i græsplænen, men du kan også gøre mere ud af det og plante blomstrende planter i bedet.

Der findes både stauder, græsser og buske, der kan vokse i et regnbed. Det er dog vigtigt at vælge plantearter, der kan trives under de særlige vækstforhold i regnbedet. Selv om regnbedet ind imellem bliver meget vådt og kan stå fuldt af vand i nogle dage ad gangen efter et regnskyl, så kan det også nå at blive meget tørt imellem bygerne.

Læs også: Radiatorerne kører optimalt og billigst, hvis du indregulerer dem

Ler i jorden er godt

Jo mere ler, der er i jorden, jo bedre vil den være til at holde på fugten. På leret jord er det derfor muligt at få lidt mere fugtkrævende arter til at trives, mens det på sandjord skal være mere tørketålende planter, der dog stadig skal kunne tåle at stå og soppe i vand ind imellem. De mest fugttålende arter kan du plante i bunden af regnbedet .

Forskellige planter i bedet

Nogle af planterne kan gå til på grund af de barske forhold i regnbedet. For at undgå bare pletter kan du plante bedet til med inspiration fra naturen, hvor de forskellige plantearter gror ind imellem hinanden.

Når en enkelt plante går ud, vil pladsen hurtigt blive overtaget af naboplanterne. Du skal altså undgå at plante store grupper af en enkelt art. Plant planter, der blomstrer på forskellige tidspunkter, og plant også gerne nogle stedsegrønne planter og planter med smukke vinterstandere, så regnbedet er kønt at kigge på hele året.

Gode valg til regnbedet

1. Almindelig akeleje, Aquilegia vulgaris

Foto:
Astilbe.

2. Astilbe, Astilbe chinensis

3. Blodrød storkenæb, Geranium sanguineum

Læs også: Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

4. Duehoved, Chelone obliqua

5. Dagpragtstjerne, Silene dioica

6. Daglilje, Hemerocallis

7. Engnellikerod, Geum rivale

8. Engstorkenæb, Geranium pratense

9. Fjerbusk, Aruncus dioicus

10. Gul iris, Iris pseudoacorus

11. Gul lærkespore, Corydalis lutea

12. Hestemynte, Monarda didyma

13. Hosta, Hosta

Foto:
Kattehale.

14. Kattehale, Lythrum salicaria

15. Kertepileurt, Persicaria amplexicaule

16. Langakset pragtskær, Liatris spicata

17. Lodden løvefod, Alchemilla mollis

18. Rød hjortetrøst, Eupatorium purpureum

19. Sibirisk iris, Iris sibirica

20. Skinnende solhat, Rudbeckia fulgida

21. Skovstorkenæb, Geranium 

22. Stjerneskærm, Astrantia

Foto:
Skinnende solhat.

23. Virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum

24. Ægte stormhat, Aconitum napellus

25. Øvrige: Elefantgræs, mosebunke, stor pibegræs, hyld, amerikansk blåbær og solbær.

       

 

28 juli 2014
0

Naturstyrelsen inviterer til folkedrab: Hybenrosen skal dø!

Så er der license to kill: den smukke hybenrose med dens lækre hybenbær er fra denne sommer jaget vildt, og alle danskere inviteres til at...

0

Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

Svaret er ja. Man kan købe selvvandende altankasser, og der findes også geniale, hjemmelavede løsninger til de tørstige potteplanter. Se en...

0

Sådan dyrker du den smukke nerie

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også meget giftig.

0

Favoritdufte i sommerhaven

En af de store gevinster ved at have en have, er at man kan nyde duften af sine favoritplanter. Se her haveekspertens favoritdufte i sommerh...

0

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter, som...

0

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

0

Allium er havens skulpturelle vidunder

Allium, også kaldet prydløg, kan blive op til 150 cm høje og er noget af det mest dekorative, du kan plante i din have.

0

Vidste du, at hosta kan spises?

De cigarformede, helt friske hosta-skud er en ganske fin spise - var du klar over det? Men det er nu, der skal høstes! Få også en opskrift...

0

Klematis og klatreroser er det perfekte par

Nu er det tid til at lege Kirsten Giftekniv i haven. Klematis og klatreroser skal matches – du vil elske disse planters naturlige parløb.

0

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskelli...

0

Skab et blomsterparadis med et plastikrør

Det hele begynder med et plastikrør og noget pressening - og så lige pludselig en dag...

0

Sådan laver du en hængende perlehyacint-bold

Er du typen, der elsker sjove og kreative projekter i haven, så er dette projektet for dig! Gå foråret i møde med at lave en hængende perleh...

0

Juleroser og påskeklokker er tidens mest magiske stauder

Vi er ikke blege for at udnævne Helleborus som tidens mest fascinerende og smukke staude. Juleroser og påskeklokker er magiske!

0

Stjernetræf før jul

Julestjernen lyser igen op på borde, i buketter og vindueskarme. De mange forskellige nuancer og dens varme glød gør den værdig som en af...

0

En kurvfuld julepynt fra haven

Havens kogler, nåletræer og bærbuske bliver flittigt brugt til produktion af julens smukke dekorationer. Se her Lotte Bjarkes favoritter.