Krysantemum - lige til at spise

Planter

I Fjernøsten har man i årtusinder brugt krysantemum i maden på grund af dens sundhedsfremmende effekt. I Danmark er vi så småt begyndt at dyrke den spiselige variant af planten - den kan bruges både i wok, salat og teen.

Foto: Erik Vang Nielsen

Krysantemum er nem at dyrke
Frøene af spiselig krysantemum skal sås i en dybde, der svarer til to-tre gange frøets tykkelse. Derefter skal planterne have masser af gødning, vand og sol for at lykkes. Spise-krysantemum er et-årig, men planten smider gerne en masse frø omkring sig, så den alligevel kommer igen fra år til år.

Husk at klippe planten
Dyrker du kun spise-krysantemum for de grønne blades skyld, skal du klippe af planten med jævne mellemrum, så den ikke løber i vejret og bliver rangler.

Sådan kan krysantemum bruges
Spisevarianten af krysantemum passer godt til wok-mad eller i salatskålen. En lille smule friskhakket grønt kan bruges i salatskålen, men brug ikke alt for meget, da der stadigvæk er tale om en smagsnuance, der kan være ret eksotisk set ud fra danske spisevaner.

Sundhedsfremmende krysantemum i fjernøsten
I Kina, Japan og Korea er krysantemum blevet brugt i madlavningen i årtusinder. Planten anses nemlig for at være sundhedsfremmende. I Kina bruges blomsten af gul krysantemum i søde supper. I Japan kommer man kronblade fra blomsten i salatskålen, mens de grønne blade på forskellig måde bruges kogt eller stegt i varme madretter.

God i te
Du kan bruge krysantemum til at lave en yderst velduftende te. Put blomsterne fra spise-krysantemum i tepotten, og lad teen trække. I Japan bruger de blomsten til at sætte smag på den grønne te.

Redaktøren anbefaler

3 juni 2008
0

5 tips til at få pæoner til at holde meget længere

Når man har pæoner stående, ønsker man bare, at de ville holde for evigt. Den prægtige blomst har det nemlig med hurtigt at smide sine...

0

Dyrk selv det nordiske køkken i haven – haven i april

Det nordiske køkken er ikke reserveret fancy restauranter med stjernekokke. Grundideen er jo at anvende lokale råvarer, og intet er mere...

0

Oplev glæden ved Clematis Montana

Vi anbefaler alle, som overvejer at forskønne haven med klematis, at vælge Clematis Montana som et sikkert og vidunderligt kraftigtvoksende...

0

7 smukke blå planter, som din have vil elske

Den smukke, blå farve symboliserer fred, ro og harmoni – og det er akkurat dét, disse 7 blå planter vil give din have. Vi guider dig i,...

0

Forspirede planter flytter igen

De forspirede sommerblomster og grøntsager har haft en hård start, grundet det skiftende vejr. Se her, hvordan haveeksperten igen har fået...

0

Kan raketblomst tåle fugt?

Hvornår kan raketblomst deles, og tåler den at vokse i fugtig jord?

0

Disse planter skal du ikke huse i haven

De er flotte, de vokser godt – og det kan være fristende at give dem en god plads i staudebedet – måske har du allerede et par af dem i...

0

Genrejsning til nedslåede stauder

Det spiselige staudebed er udfordret hos Lotte Bjarke.

0

Narcisser i sarte farver

Narcisserne styrer haven hos Lotte Bjarke lige nu. Både Narcissus 'Thalia', Narcissus 'Minnow' og Narcissus 'Katie Heath' står smukt i...

0

Redningsaktion for Dahlia knolde

Lotte Bjarke har netop sat gang i en redningsauktion i håb om, at Dahlia-knoldene kan genbruges næste år.

0

Forfra med det hvide bed 2.0

Haveekspert, Lotte Bjarke, har foretaget ændringer i staudebedet i haven. Både gamle stauder og nyerhvervelser pryder bedet.

0

Klip din klematis

Er det nødvendigt at beskære en nyplantet klematis?

0

Gamle roser

Forfatteren Hugo Lykke har skrevet en bog om sin store passion for gamle roser.

0

Rododendroner elsker sol

Tåler alle slags rododendroner lige meget sol?

0

Sølle lavendler

Kan gamle lavendelplanter, der er blevet sølle at se på og meget træagtige, forynges ved en hård beskæring?

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.