Krysantemum – lige til at spise

I Fjernøsten har man i årtusinder brugt krysantemum i maden på grund af dens sundhedsfremmende effekt. I Danmark er vi så småt begyndt at dyrke den spiselige variant af planten - den kan bruges både i wok, salat og teen.



Krysantemum er nem at dyrke
Frøene af spiselig krysantemum skal sås i en dybde, der svarer til to-tre gange frøets tykkelse. Derefter skal planterne have masser af gødning, vand og sol for at lykkes. Spise-krysantemum er et-årig, men planten smider gerne en masse frø omkring sig, så den alligevel kommer igen fra år til år.

Husk at klippe planten
Dyrker du kun spise-krysantemum for de grønne blades skyld, skal du klippe af planten med jævne mellemrum, så den ikke løber i vejret og bliver rangler.

Sådan kan krysantemum bruges
Spisevarianten af krysantemum passer godt til wok-mad eller i salatskålen. En lille smule friskhakket grønt kan bruges i salatskålen, men brug ikke alt for meget, da der stadigvæk er tale om en smagsnuance, der kan være ret eksotisk set ud fra danske spisevaner.

Sundhedsfremmende krysantemum i fjernøsten
I Kina, Japan og Korea er krysantemum blevet brugt i madlavningen i årtusinder. Planten anses nemlig for at være sundhedsfremmende. I Kina bruges blomsten af gul krysantemum i søde supper. I Japan kommer man kronblade fra blomsten i salatskålen, mens de grønne blade på forskellig måde bruges kogt eller stegt i varme madretter.

God i te
Du kan bruge krysantemum til at lave en yderst velduftende te. Put blomsterne fra spise-krysantemum i tepotten, og lad teen trække. I Japan bruger de blomsten til at sætte smag på den grønne te.

Mest læste artikler