Klip din buksbom

Planter

Der findes næppe nogen busk som buksbom, der tåler at blive formet og klippet uden at tage skade. Den er hårdfør, tåler kulde, vind og nogen tørke, og den klarer sig i både sol og skygge. Med en beskærersaks og et godt øjemål kan du kreere flotte, levende skulpturer til haven.

Foto: Flemming Houman

Buksboms kendetegn

Almindelig buksbom, Buxus sempervirens, som er den almindeligst anvendte her i landet, er en stedsegrøn busk. Det gullige ved er meget hårdt og har altid været meget anvendt til fx billedskærerarbejde og træblæseinstrumenter. Væksten er tæt. Bladene er tykke, blanke, mørkegrønne og læderagtige. De er modstående, ægformede og 1,5-3 cm lange.

Buksbommens blomster tiltrækker bier

 
De gulgrønne blomster sidder i små duske og har en behagelig duft, som tiltrækker bier. Du får dog ikke mange blomster på en klippet buksbom. Løvet har en speciel, skarp lugt, som nogen finder mindre behagelig.

Skab selv din formede buksbom

I dag er de klippede buksbom meget populære. Du kan købe dem færdigklippede, men de er forholdsvis dyre, fordi buksbom er ret langsomtvoksende. Den langsomme vækst er samtidig en stor fordel, når planten skal stå figurklippet. Har du tålmodighed, kan du i stedet købe en mindre, utæmmet busk og bevæbne dig med en beskærersaks. Der kræves kun omhu og formsans for selv at skabe sin egen buksbomkugle eller -kegle. Måske endda en festlig fantasifigur.

Buksbom kan bruges overalt

I haven kan du forme buskene i stort set alle størrelser og faconer. Buksbom er en fin selskabsplante for roser, stauder og sommerblomster. Du kan også sætte din klippede buksbom i en krukke på terrassen eller ved indgangsdøren. Buksbom trives i enhver almindelig dansk havejord. Den bliver smukkest i fuld sol eller halvskygge, men den kan også sættes i havens skyggepartier, fx under de store træer.

Skabelon til klipning af buksbom

De geometriske buksbomformer kan de fleste klare at klippe på øjemål. Mere krævende bliver opgaven, hvis skulpturen skal ligne noget bestemt. Men der er hjælp at hente: På de fleste planteskoler og i havecentrene kan du købe skabeloner til at klippe efter. Skabelonen anbringes over busken, og så klipper du de grene, som stikker uden for den, af. Grundklipningen bør foretages i foråret, hvor ny vækst hurtigt vil dække over sårene. I sommerens løb fjernes de strittende skud.

Romersk havekunst

Allerede romerne klippede buksbom i mange former. Senere fik den en stor plads i den italienske havestil, der i 1400-tallet bredte sig ud over Europa. Her dannede tætklippede buksbomhække sirlige ornamenter, som du endnu i dag kan finde eksempler på – fx barokhaven ved Frederiksborg Slot i Hillerød.

Redaktøren anbefaler

30 april 2004
0

Naturstyrelsen inviterer til folkedrab: Hybenrosen skal dø!

Så er der license to kill: den smukke hybenrose med dens lækre hybenbær er fra denne sommer jaget vildt, og alle danskere inviteres til at...

0

Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

Svaret er ja. Man kan købe selvvandende altankasser, og der findes også geniale, hjemmelavede løsninger til de tørstige potteplanter. Se en...

0

Sådan dyrker du den smukke nerie

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også meget giftig.

0

Favoritdufte i sommerhaven

En af de store gevinster ved at have en have, er at man kan nyde duften af sine favoritplanter. Se her haveekspertens favoritdufte i sommerh...

0

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter, som...

0

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

0

Allium er havens skulpturelle vidunder

Allium, også kaldet prydløg, kan blive op til 150 cm høje og er noget af det mest dekorative, du kan plante i din have.

0

Vidste du, at hosta kan spises?

De cigarformede, helt friske hosta-skud er en ganske fin spise - var du klar over det? Men det er nu, der skal høstes! Få også en opskrift...

0

Klematis og klatreroser er det perfekte par

Nu er det tid til at lege Kirsten Giftekniv i haven. Klematis og klatreroser skal matches – du vil elske disse planters naturlige parløb.

0

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskelli...

0

Skab et blomsterparadis med et plastikrør

Det hele begynder med et plastikrør og noget pressening - og så lige pludselig en dag...

0

Sådan laver du en hængende perlehyacint-bold

Er du typen, der elsker sjove og kreative projekter i haven, så er dette projektet for dig! Gå foråret i møde med at lave en hængende perleh...

0

Juleroser og påskeklokker er tidens mest magiske stauder

Vi er ikke blege for at udnævne Helleborus som tidens mest fascinerende og smukke staude. Juleroser og påskeklokker er magiske!

0

Stjernetræf før jul

Julestjernen lyser igen op på borde, i buketter og vindueskarme. De mange forskellige nuancer og dens varme glød gør den værdig som en af...

0

En kurvfuld julepynt fra haven

Havens kogler, nåletræer og bærbuske bliver flittigt brugt til produktion af julens smukke dekorationer. Se her Lotte Bjarkes favoritter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.