Hygge i hindbærbedet

Planter

Hindbærsæsonen er slut for i år, og Lotte Bjarke guider her til, hvordan buskene skal beskæres, og hvordan hun undgår plantesygdomme på nye skud.

Se her, hvordan du bør beskære hindbærbusken.
Se her, hvordan du bør beskære hindbærbusken. Foto: Lotte Bjarke

For mig er den største luksus, man kan have i sin have, friske hindbær. Derfor bliver der altid gjort et stort nummer ud af at passe hindbærbedene efter alle kunstens regler. Det skal siges, at jeg udelukkende har efterårshindbær i haven. Dels fordi, det sparer mig for hindbær med for mange proteiner i form af larver - eller orm, som de kaldes - i bærrene, og dels fordi beskæringen af de sent bærende hindbær er helt fri for mystik og beregning.

Læs også: Klar til en ny asparges sæson

Hindbærsæsonen er slut for i år

Nu, da hindbærsæsonen desværre er uigenkaldeligt slut for i år, efter en i øvrigt fantastisk lang periode med lækre bær at plukke af, er tiden kommet til den årlige beskæring. Det forgår kort og godt ved at alle de gamle skud, der har båret så flot, klippes helt ned til jorden.

En ganske hyggelig beskæftigelse, for på efterårshindbær kommer næste års bær jo på de nye skud, der på optimistisk vis allerede titter frem i jordoverfladen, selv om vintervejret ramte haven sidste weekend.

Læs også: Mystiske svampe slår til

Undgå plantesygdomme på nye skud

Den gennemgribende beskæring giver en ordentlig bunke haveaffald, der ikke, som praksis ellers er her i haven, bliver klippet i småstykker og kommer på komposten. De gamle skud kan bære rundt på plantesygdomme, der nødigt skal overføres til de nye skud, så derfor bliver de doneret til det kommunale komposteringsanlæg, hvor haveaffaldet bliver varmebehandlet i processen, så spredning af biologiske ubehageligheder undgås.

Læs også: Dyrk dine egne hvidløg i haven

Læs mere om årets gang i Lotte Bjarkes have på hendes blog: helthenihaven.com

25 november 2015
0

5 tips til at få pæoner til at holde meget længere

Når man har pæoner stående, ønsker man bare, at de ville holde for evigt. Den prægtige blomst har det nemlig med hurtigt at smide sine...

0

Dyrk selv det nordiske køkken i haven – haven i april

Det nordiske køkken er ikke reserveret fancy restauranter med stjernekokke. Grundideen er jo at anvende lokale råvarer, og intet er mere...

0

Oplev glæden ved Clematis Montana

Vi anbefaler alle, som overvejer at forskønne haven med klematis, at vælge Clematis Montana som et sikkert og vidunderligt kraftigtvoksende...

0

7 smukke blå planter, som din have vil elske

Den smukke, blå farve symboliserer fred, ro og harmoni – og det er akkurat dét, disse 7 blå planter vil give din have. Vi guider dig i,...

0

Forspirede planter flytter igen

De forspirede sommerblomster og grøntsager har haft en hård start, grundet det skiftende vejr. Se her, hvordan haveeksperten igen har fået...

0

Kan raketblomst tåle fugt?

Hvornår kan raketblomst deles, og tåler den at vokse i fugtig jord?

0

Disse planter skal du ikke huse i haven

De er flotte, de vokser godt – og det kan være fristende at give dem en god plads i staudebedet – måske har du allerede et par af dem i...

0

Genrejsning til nedslåede stauder

Det spiselige staudebed er udfordret hos Lotte Bjarke.

0

Narcisser i sarte farver

Narcisserne styrer haven hos Lotte Bjarke lige nu. Både Narcissus 'Thalia', Narcissus 'Minnow' og Narcissus 'Katie Heath' står smukt i...

0

Redningsaktion for Dahlia knolde

Lotte Bjarke har netop sat gang i en redningsauktion i håb om, at Dahlia-knoldene kan genbruges næste år.

0

Forfra med det hvide bed 2.0

Haveekspert, Lotte Bjarke, har foretaget ændringer i staudebedet i haven. Både gamle stauder og nyerhvervelser pryder bedet.

0

Klip din klematis

Er det nødvendigt at beskære en nyplantet klematis?

0

Gamle roser

Forfatteren Hugo Lykke har skrevet en bog om sin store passion for gamle roser.

0

Rododendroner elsker sol

Tåler alle slags rododendroner lige meget sol?

0

Sølle lavendler

Kan gamle lavendelplanter, der er blevet sølle at se på og meget træagtige, forynges ved en hård beskæring?