Hovedrengøring i haven

Planter
Følg vore 7 trin, og spar dig selv for en del arbejde og mange ærgrelser.


Af Lotte Bjarke, idényt nr. 8, 2005
Fotos: Garden Picture Library, Fl. Houmann

Havesæsonen synger på sidste vers, men før du lægger havehandskerne og rosensaksen på hylden, er det en god idé at komme et par problemer i forkøbet og bruge de dejlige efterårsdage til at rydde op i haven. Med en lille indsats nu kan du faktisk begrænse både ukrudts-, sygdoms- og skadedyrsproblemer i den nye havesæson.

1 Undgå ukrudt:
Det ukrudt, du luger nu, kommer ikke igen. Det gælder især en-årigt ukrudt som det allestedsnærværende fuglegræs, vortemælk og ærenpris. De spæde ukrudtsplanter er forbløffende hårdføre og fortsætter lystigt med at blomstre, længe efter at havefolket er “gået i hi”. De blomstrende planter sætter masser af frø, der spirer frem til nye planter, så snart der er forår og lidt varme i luften.

2 Fjern mos i plænen:
Snart skal græsplænen klippes for sidste gang i år. Forinden gør du græsset en stor tjeneste, hvis du river plænen grundigt igennem med en mosrive og kradser så meget mos op som muligt. Mosset danner et tæt lag, der giver græsplanterne åndenød. Ved efterårets sidste ture med plæneklipperen bør du ikke klippe græsset kortere end 4-5 cm.

3 Saml frugt:
Noget af det bedste ved efteråret er den lækre frugt, havens træer byder på. Som regel er der mange flere, end man kan spise, og det ender næsten altid med, at en del falder til jorden. Nedfaldsfrugt bør samles sammen, for frugterne kan indeholde svampesporer, der kan sprede smitte til andre træer.

4 Fjern døde grene:
Gå træer og større buske efter, og fjern døde eller beskadigede grene. De døde grene risikerer at knække af i den første storm og kan gøre skade på både træet og omgivelserne. Grene med sygdomssymptomer bør også fjernes fra haven

God motion
Havearbejde er både god motion og godt for nerverne. Det er videnskabeligt bevist i flere forskellige forskningsprojekter.
Desuden er det en genial motionsform, fordi man får brugt alle dele af kroppen.


5 Få bedre jord:
I køkkenhaven er tiden også inde til en oprydning. Fjern alle de planter, der ikke længere kan bruges til noget, og lug ukrudtet. Hvis du har en god, velomsat kompost eller staldgødning, kan den med fordel spredes i køkkenhaven nu. Den beskytter jorden og er dermed med til at sikre en god jordstruktur til foråret.

6 Fred staudebedet:
Du kan klippe stauderne i haven ned nu, men det er bedre at vente til foråret. De visne staudetoppe beskytter de overvintrende stauder mod den værste frost, og samtidig er de med til at give lidt liv i haven i vintertiden. Husk også, at staudetoppene indeholder masser af frø, der er livsvigtig føde for havens småfugle i vintertiden. Begræns derfor oprydningen i staudebedet til at klippe de planter ned, der har lagt sig ud over gangarealer eller ser alt for rodede ud.

7 Vinterklar:
Sluk for vandet til den udendørs vandhane, og luk vandet ud af regnvandsbeholderen. Sæt krukker, der ikke er frostsikre, i ly, og tøm og rens fuglekasserne. Så kan du med god samvittighed erklære haven for vinterklar og begynde at glæde dig til den nye havesæson, der venter lige om hjørnet.

Vinterkrukker
Foto: Fl. Houmann

Sæt kulør på vinteren ved at tilplante frostsikre krukker med stedsegrønne planter, der kan klare vintervejret. Der er masser af plantearter at vælge imellem. Små nåletræer og buske, buksbom, Heuchera og vortemælk er gode.
Et lille udvalg af stedsegrønne planter i krukke.
28. september 2005
Mere om Planter

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Sådan får du din have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

9 fantastiske flerårige planter, du skal plante i efteråret

Planter Hvis du ønsker dig en flot og livlig forårs- og sommerhave, er det i efteråret, at du skal plante. Vi har samlet 9 fantastiske flerårige planter, som du kan lade dig inspirere af.

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Gratis bunddække planter

Planter Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.

Klematis på afveje

Planter Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.

Rød kvan i godt selskab

Planter Den røde kvan blev plantet sidste år, men blev kun til rosetter af sort-røde blade...

Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe

Planter En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lise.

Storkenæb som bunddække planter

Planter Effektive og hårdføre bunddækkeplanter forebygger ukrudt, og du kan derfor bruge tiden i haven på nogle sjovere ting. Storkenæb er en af de...

Få dine kaktus til at stortrives både inde og ude

Planter Det er blevet et hit at samle på og dyrke kaktusser og sukkulenter igen. Her får du en række gode råd til pasningen af planterne. For ved...

Seje buske i sarte farver

Planter Lotte Bjarkes buske blomstrer smukt lige nu - også selvom nogle af dem, har vanskelige vilkår.

Dahlia planter på fri fod

Planter Den lune luft får de forspirede Dahlia til at udvikle sig til fine planter, der nu er klar til at stå på egne ben i staudebedene.

Plant gyldenlak i nye, smukke nuancer

Planter Bedstemorblomsten gyldenlak har fået comeback takket være en masse nye sorter i lækre farver. Læs om Lotte Bjarkes succes med de farverige...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.