Hovedrengøring i haven

Planter
Følg vore 7 trin, og spar dig selv for en del arbejde og mange ærgrelser.


Af Lotte Bjarke, idényt nr. 8, 2005
Fotos: Garden Picture Library, Fl. Houmann

Havesæsonen synger på sidste vers, men før du lægger havehandskerne og rosensaksen på hylden, er det en god idé at komme et par problemer i forkøbet og bruge de dejlige efterårsdage til at rydde op i haven. Med en lille indsats nu kan du faktisk begrænse både ukrudts-, sygdoms- og skadedyrsproblemer i den nye havesæson.

1 Undgå ukrudt:
Det ukrudt, du luger nu, kommer ikke igen. Det gælder især en-årigt ukrudt som det allestedsnærværende fuglegræs, vortemælk og ærenpris. De spæde ukrudtsplanter er forbløffende hårdføre og fortsætter lystigt med at blomstre, længe efter at havefolket er “gået i hi”. De blomstrende planter sætter masser af frø, der spirer frem til nye planter, så snart der er forår og lidt varme i luften.

2 Fjern mos i plænen:
Snart skal græsplænen klippes for sidste gang i år. Forinden gør du græsset en stor tjeneste, hvis du river plænen grundigt igennem med en mosrive og kradser så meget mos op som muligt. Mosset danner et tæt lag, der giver græsplanterne åndenød. Ved efterårets sidste ture med plæneklipperen bør du ikke klippe græsset kortere end 4-5 cm.

3 Saml frugt:
Noget af det bedste ved efteråret er den lækre frugt, havens træer byder på. Som regel er der mange flere, end man kan spise, og det ender næsten altid med, at en del falder til jorden. Nedfaldsfrugt bør samles sammen, for frugterne kan indeholde svampesporer, der kan sprede smitte til andre træer.

4 Fjern døde grene:
Gå træer og større buske efter, og fjern døde eller beskadigede grene. De døde grene risikerer at knække af i den første storm og kan gøre skade på både træet og omgivelserne. Grene med sygdomssymptomer bør også fjernes fra haven

God motion
Havearbejde er både god motion og godt for nerverne. Det er videnskabeligt bevist i flere forskellige forskningsprojekter.
Desuden er det en genial motionsform, fordi man får brugt alle dele af kroppen.


5 Få bedre jord:
I køkkenhaven er tiden også inde til en oprydning. Fjern alle de planter, der ikke længere kan bruges til noget, og lug ukrudtet. Hvis du har en god, velomsat kompost eller staldgødning, kan den med fordel spredes i køkkenhaven nu. Den beskytter jorden og er dermed med til at sikre en god jordstruktur til foråret.

6 Fred staudebedet:
Du kan klippe stauderne i haven ned nu, men det er bedre at vente til foråret. De visne staudetoppe beskytter de overvintrende stauder mod den værste frost, og samtidig er de med til at give lidt liv i haven i vintertiden. Husk også, at staudetoppene indeholder masser af frø, der er livsvigtig føde for havens småfugle i vintertiden. Begræns derfor oprydningen i staudebedet til at klippe de planter ned, der har lagt sig ud over gangarealer eller ser alt for rodede ud.

7 Vinterklar:
Sluk for vandet til den udendørs vandhane, og luk vandet ud af regnvandsbeholderen. Sæt krukker, der ikke er frostsikre, i ly, og tøm og rens fuglekasserne. Så kan du med god samvittighed erklære haven for vinterklar og begynde at glæde dig til den nye havesæson, der venter lige om hjørnet.

Vinterkrukker
Foto: Fl. Houmann

Sæt kulør på vinteren ved at tilplante frostsikre krukker med stedsegrønne planter, der kan klare vintervejret. Der er masser af plantearter at vælge imellem. Små nåletræer og buske, buksbom, Heuchera og vortemælk er gode.
Et lille udvalg af stedsegrønne planter i krukke.
28 september 2005
0

Hassel – træet og hækken, der kan spises

September-oktober er højsæson for høst af hasselnødder. Du kan få held med din egen lille nøddeplantage – få inspiration her.

0

Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

Svaret er ja. Man kan købe selvvandende altankasser, og der findes også geniale, hjemmelavede løsninger til de tørstige potteplanter. Se en...

0

Sådan dyrker du den smukke nerie

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også meget giftig.

0

Favoritdufte i sommerhaven

En af de store gevinster ved at have en have, er at man kan nyde duften af sine favoritplanter. Se her haveekspertens favoritdufte i sommerh...

0

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter, som...

0

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

0

Allium er havens skulpturelle vidunder

Allium, også kaldet prydløg, kan blive op til 150 cm høje og er noget af det mest dekorative, du kan plante i din have.

0

Vidste du, at hosta kan spises?

De cigarformede, helt friske hosta-skud er en ganske fin spise - var du klar over det? Men det er nu, der skal høstes! Få også en opskrift...

0

Klematis og klatreroser er det perfekte par

Nu er det tid til at lege Kirsten Giftekniv i haven. Klematis og klatreroser skal matches – du vil elske disse planters naturlige parløb.

0

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskelli...

0

Skab et blomsterparadis med et plastikrør

Det hele begynder med et plastikrør og noget pressening - og så lige pludselig en dag...

0

Sådan laver du en hængende perlehyacint-bold

Er du typen, der elsker sjove og kreative projekter i haven, så er dette projektet for dig! Gå foråret i møde med at lave en hængende perleh...

0

Juleroser og påskeklokker er tidens mest magiske stauder

Vi er ikke blege for at udnævne Helleborus som tidens mest fascinerende og smukke staude. Juleroser og påskeklokker er magiske!

0

Stjernetræf før jul

Julestjernen lyser igen op på borde, i buketter og vindueskarme. De mange forskellige nuancer og dens varme glød gør den værdig som en af...

0

En kurvfuld julepynt fra haven

Havens kogler, nåletræer og bærbuske bliver flittigt brugt til produktion af julens smukke dekorationer. Se her Lotte Bjarkes favoritter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.