Potteplanter er ikke så svære at holde liv i

Planter

Potteplanter behøver ikke være svære at holde liv i. Nogle gange er det en hel videnskab, men sådan behøver det ikke at være, hvis du bare husker nogle få ting og vælger nogle taknemmelige planter. Det er vigtigt, at du vander planterne rigtigt, og det er en god idé at skifte jorden ud regelmæssigt.

Både hortensia og pelargonie er stueplanter, der trives glimrende ude om sommeren. Foto: Pia Fiil Christensen 1/3
Engelsk pelargonie er blot en af de mange pelargonie-typer, der er nemme at passe Foto: Floradania 2/3
Engelsk pelargonie er blot en af mange pelargonietyper, der er nemme at passe. Foto: Floradania 3/3

Vanding af potteplanter

Potteplanter elsker vand, men ikke for meget. Så den gamle regel med at stikke fingeren i jorden, er ikke så dum. Er jorden våd, skal de ikke have vand – selv om der måske er gået et stykke tid, siden du vandede sidst. For meget vand er lige så slemt for planten, som hvis den tørrer ud.

Lad planten bestemme vandmængden

Har du en urtepotte med underskål, er det vigtigt, at der er huller i potten, så vandet kan løbe ud. Du kan også lade potteplanten ”bestemme selv”, hvor meget vand den har behov for. Sæt den i en skål med vand, og lade den suge en times tid.

Koldt vand er skidt for planterne

Vil du forkæle dine planter, så lad være med at bruge vand direkte fra hanen, det kan give dem et kuldechok. Hæld vand op i en kande, og lad det stå et stykke tid ved stuetemperatur.

Læs også: Æbleskolen del 4: Beskæring af æbletræet giver den bedste høst

Undgå oversvømmelse i urtepotten

Er du typen, der kommer til at give potteplanterne et skvæt vand lidt for tit, kan du afhjælpe oversvømmelse i urtepotten meget enkelt. Klip bunden af en plastikpotte – den skal være to-tre cm høj. Læg den i bunden at urtepotteskjuleren, og stil planten på den. På den måde undgår du, at din plante sopper i vand.

Ny urtepotte til planterne

De indkøbte planter er ofte i meget små potter af plastik, og det er en god idé at omplante dem i større potter med det samme. Det giver plantens rødder plads, og planter, der har meget jord at vokse i, tørrer ikke så hurtigt ud. Foretrækker du urtepotter af uglaseret ler, så skal du vande oftere, da lerpotterne opsuger en del vand fra jorden.

Udskiftning af jord

Har du nogle potteplanter, der vokser hurtigt eller blomstrer meget, så skal de have ny jord en gang om året. Med dine andre potteplanter kan du fx. tjekke jorden, når vi går over til sommertid, så husker du det igen året efter. Har du nogle planter, der ”hænger med hovedet”, ser triste ud eller jord­overfladen har hvide pletter, skal jorden dog skiftes med det samme.

Læs også: Få flere blomster på din orkide

Potteplanter i mange farver

Der findes mange planter, som kan fås i et utal af farver. Fx hortensiaen, der tidligere altid var lyserød eller blå, findes i dag også i bordeaux, stærk pink og lime. Og så er det en af de potteplanter, der er nemmest at holde.

Hortensia kræver meget vand

Hortensiaen skal have lys, men den kan ikke tåle direkte sol. Den er nem og kan holde længe, men den skal have vand tre-fire gange om ugen i en skål. Den hænger med det samme, hvis den mangler vand. Til gengæld retter den sig straks, når den får vand. Men pas på det ikke sker for tit, da det kan gøre planten skrøbelig og til sidst slå den ihjel.

Plant afblomstrede hortensia i haven

Når hortensiaen er afblomstret, skal du ikke smide den ud. Grav den ned i haven – jo flere sammen – jo flottere bliver bedet, når hortensiaen blomstrer fra juni/juli til august. Planterne kan komme igen år efter år og kan blive over en meter høje. Nogle år med meget frost kan dog slå planterne ihjel.

Læs også: Hortensia i krukker og bede er en fryd til langt ud på vinteren

Kalanchoe er nem at holde

Kalanchoe kaldes også koraltop eller brændende kærlighed, og den er meget nem at holde liv i. Kalanchoe var tidligere altid rød og blev betragtet som lidt gammeldags, men i dag er den blandt de mest solgte stueplanter – især fordi den findes i et utal af farver – fra de rødlige/pink over orange til hvide og lime. I 2009 kom kalanchoe double, der har så mange kronblade, at den nærmest ligner mange små roser.

Kalanchoe må ikke vandes for meget

Kalanchoe foretrækker at stå lyst, men kan tåle skygge, og den trives både i lyse og mørke rum. Det eneste ”ømme punkt” kalanchoen har, er vand! Den må ikke vandes for meget, og rødderne rådner, hvis den sopper i vand. Til gengæld har den godt af at tørre lidt ud mellem vandingerne.

Få kalanchoen i blomst igen

Kalanchoe er ikke vild med at blive nippet – hvis du lader de små visne blomster sidde – vil der komme nye blomster. Er der ingen blomster tilbage, kan du få den til at blomstre igen. Sæt planten ind i et skab, og tag den kun ud 8 timer hver dag. Gør det hver dag i fire uger. Hvis den stadig ikke blomstrer – kan du forlænge behandlingen med nogle uger.

Fredsliljer er gode for indeklimaet

Fredsliljen, Spathiphyllum wallisii, er en fantastisk luftrenser. Planten er taknemmelig, den må bare aldrig tørre ud, og så kan den rigtig godt lide en tur under bruseren. Faktisk er den så glad for vand, at den kan bruges som akvarieplante.

Fredsliljen kan tåle høj varme

De små hvide blomster holder en til to måneder, men smid ikke planten ud, når den er afblomstret. Lad den stå som en grøn plante vinteren over, hvor den kun skal vandes sparsomt. Når det bliver forår, vil den blomstre igen. Fredsliljen er perfekt i en varm stue om sommeren – den trives nemlig bedst ved temperaturer over 18 grader, og tåler temperaturer helt op til 30 grader – men må ikke stå i direkte sol.

Nerie er god til udestuen

Det er ikke alle planter, der kan tåle at stå i en ude­stue. Det kan godt være, at de får masser af lys, men de kan også få for meget varme. Nerien er et godt valg, da den trives bedst i direkte sol. Jorden skal være fugtig hele tiden, men må ikke overvandes. Sæsonen er fra april til september – ligesom udestuens. Nerien er flerårig, men tåler ikke frost.

19 juli 2011
0

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

0

Sensommerens seks smukkeste blomster

Forlæng sommeren ved at plante blomster, der kan blive ved med at give og give i sensommeren og helt ind i efteråret. Se de 6 smukkeste...

0

5 tips til at få pæoner til at holde meget længere

Når man har pæoner stående, ønsker man bare, at de ville holde for evigt. Den prægtige blomst har det nemlig med hurtigt at smide sine...

0

Dyrk selv det nordiske køkken i haven – haven i april

Det nordiske køkken er ikke reserveret fancy restauranter med stjernekokke. Grundideen er jo at anvende lokale råvarer, og intet er mere...

0

Oplev glæden ved Clematis Montana

Vi anbefaler alle, som overvejer at forskønne haven med klematis, at vælge Clematis Montana som et sikkert og vidunderligt kraftigtvoksende...

0

7 smukke blå planter, som din have vil elske

Den smukke, blå farve symboliserer fred, ro og harmoni – og det er akkurat dét, disse 7 blå planter vil give din have. Vi guider dig i,...

0

Forspirede planter flytter igen

De forspirede sommerblomster og grøntsager har haft en hård start, grundet det skiftende vejr. Se her, hvordan haveeksperten igen har fået...

0

Kan raketblomst tåle fugt?

Hvornår kan raketblomst deles, og tåler den at vokse i fugtig jord?

0

Genialt trick: bekæmp bladlus i æbletræer med gaffa tape

Og nej - det er ikke bladlusene du skal ud og fange med kostbar gaffa tape. Det er bladlusenes bedste ven og allierede, som er målet for...

0

Disse planter skal du ikke huse i haven

De er flotte, de vokser godt – og det kan være fristende at give dem en god plads i staudebedet – måske har du allerede et par af dem i...

0

Redningsaktion for Dahlia knolde

Lotte Bjarke har netop sat gang i en redningsauktion i håb om, at Dahlia-knoldene kan genbruges næste år.

0

Klip din klematis

Er det nødvendigt at beskære en nyplantet klematis?

0

Bedste plantetider

Tekst og foto: Jean Frey, idényt nr. 8, 2005Hvornår er det bedst at plante sine roser?Svar: Barrodsroser plantes fra marts til og med maj,...

0

Blomsternavn efterlyses

Jeg har engang set en klokkeblomst, hvis store og tætte blomsterstande kunne minde om syrenblomster. Kan jeg få oplyst navnet - gerne det...

0

Pelargonier i vinterhi

Vores pelargonier er blevet meget flotte i sommer. Vi er godt klar over, at de skal overvintre frostfrit, men hvor koldt bør der være?