• Foto: Pia Fiil Christensen
    Både hortensia og pelargonie er stueplanter, der trives glimrende ude om sommeren.

  • Foto: Floradania
    Engelsk pelargonie er blot en af de mange pelargonie-typer, der er nemme at passe

  • Foto: Floradania
    Engelsk pelargonie er blot en af mange pelargonietyper, der er nemme at passe.

Vanding af potteplanter

Potteplanter elsker vand, men ikke for meget. Så den gamle regel med at stikke fingeren i jorden, er ikke så dum. Er jorden våd, skal de ikke have vand – selv om der måske er gået et stykke tid, siden du vandede sidst. For meget vand er lige så slemt for planten, som hvis den tørrer ud.

Lad planten bestemme vandmængden

Har du en urtepotte med underskål, er det vigtigt, at der er huller i potten, så vandet kan løbe ud. Du kan også lade potteplanten ”bestemme selv”, hvor meget vand den har behov for. Sæt den i en skål med vand, og lade den suge en times tid.

Koldt vand er skidt for planterne

Vil du forkæle dine planter, så lad være med at bruge vand direkte fra hanen, det kan give dem et kuldechok. Hæld vand op i en kande, og lad det stå et stykke tid ved stuetemperatur.

Læs også:

Orkideer skal vandes rigtigt - sådan passer du på din orkide

Orkideer er et stort hit i de danske hjem, og der er mange forskellige orkideer i butikkerne. De er nemme at passe, så længe du vander...

Undgå oversvømmelse i urtepotten

Er du typen, der kommer til at give potteplanterne et skvæt vand lidt for tit, kan du afhjælpe oversvømmelse i urtepotten meget enkelt. Klip bunden af en plastikpotte – den skal være to-tre cm høj. Læg den i bunden at urtepotteskjuleren, og stil planten på den. På den måde undgår du, at din plante sopper i vand.

Ny urtepotte til planterne

De indkøbte planter er ofte i meget små potter af plastik, og det er en god idé at omplante dem i større potter med det samme. Det giver plantens rødder plads, og planter, der har meget jord at vokse i, tørrer ikke så hurtigt ud. Foretrækker du urtepotter af uglaseret ler, så skal du vande oftere, da lerpotterne opsuger en del vand fra jorden.

Udskiftning af jord

Har du nogle potteplanter, der vokser hurtigt eller blomstrer meget, så skal de have ny jord en gang om året. Med dine andre potteplanter kan du fx. tjekke jorden, når vi går over til sommertid, så husker du det igen året efter. Har du nogle planter, der ”hænger med hovedet”, ser triste ud eller jord­overfladen har hvide pletter, skal jorden dog skiftes med det samme.

Læs også:

4 planter, der ikke behøver sollys

Der er også håb for dig uden plads i vindueskarmen.

Potteplanter i mange farver

Der findes mange planter, som kan fås i et utal af farver. Fx hortensiaen, der tidligere altid var lyserød eller blå, findes i dag også i bordeaux, stærk pink og lime. Og så er det en af de potteplanter, der er nemmest at holde.

Hortensia kræver meget vand

Hortensiaen skal have lys, men den kan ikke tåle direkte sol. Den er nem og kan holde længe, men den skal have vand tre-fire gange om ugen i en skål. Den hænger med det samme, hvis den mangler vand. Til gengæld retter den sig straks, når den får vand. Men pas på det ikke sker for tit, da det kan gøre planten skrøbelig og til sidst slå den ihjel.

Plant afblomstrede hortensia i haven

Når hortensiaen er afblomstret, skal du ikke smide den ud. Grav den ned i haven – jo flere sammen – jo flottere bliver bedet, når hortensiaen blomstrer fra juni/juli til august. Planterne kan komme igen år efter år og kan blive over en meter høje. Nogle år med meget frost kan dog slå planterne ihjel.

Læs også:

Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Tanken bag foderbrætter er at hjælpe fugle igennem kolde tider. Ja, og så også at give os mennesker noget fugleliv at se på. Desværre kan...

Kalanchoe er nem at holde

Kalanchoe kaldes også koraltop eller brændende kærlighed, og den er meget nem at holde liv i. Kalanchoe var tidligere altid rød og blev betragtet som lidt gammeldags, men i dag er den blandt de mest solgte stueplanter – især fordi den findes i et utal af farver – fra de rødlige/pink over orange til hvide og lime. I 2009 kom kalanchoe double, der har så mange kronblade, at den nærmest ligner mange små roser.

Kalanchoe må ikke vandes for meget

Kalanchoe foretrækker at stå lyst, men kan tåle skygge, og den trives både i lyse og mørke rum. Det eneste ”ømme punkt” kalanchoen har, er vand! Den må ikke vandes for meget, og rødderne rådner, hvis den sopper i vand. Til gengæld har den godt af at tørre lidt ud mellem vandingerne.

Få kalanchoen i blomst igen

Kalanchoe er ikke vild med at blive nippet – hvis du lader de små visne blomster sidde – vil der komme nye blomster. Er der ingen blomster tilbage, kan du få den til at blomstre igen. Sæt planten ind i et skab, og tag den kun ud 8 timer hver dag. Gør det hver dag i fire uger. Hvis den stadig ikke blomstrer – kan du forlænge behandlingen med nogle uger.

Fredsliljer er gode for indeklimaet

Fredsliljen, Spathiphyllum wallisii, er en fantastisk luftrenser. Planten er taknemmelig, den må bare aldrig tørre ud, og så kan den rigtig godt lide en tur under bruseren. Faktisk er den så glad for vand, at den kan bruges som akvarieplante.

Fredsliljen kan tåle høj varme

De små hvide blomster holder en til to måneder, men smid ikke planten ud, når den er afblomstret. Lad den stå som en grøn plante vinteren over, hvor den kun skal vandes sparsomt. Når det bliver forår, vil den blomstre igen. Fredsliljen er perfekt i en varm stue om sommeren – den trives nemlig bedst ved temperaturer over 18 grader, og tåler temperaturer helt op til 30 grader – men må ikke stå i direkte sol.

Nerie er god til udestuen

Det er ikke alle planter, der kan tåle at stå i en ude­stue. Det kan godt være, at de får masser af lys, men de kan også få for meget varme. Nerien er et godt valg, da den trives bedst i direkte sol. Jorden skal være fugtig hele tiden, men må ikke overvandes. Sæsonen er fra april til september – ligesom udestuens. Nerien er flerårig, men tåler ikke frost.

19. juli 2011
Mere om Planter

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Sådan får du din have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

9 fantastiske flerårige planter, du skal plante i efteråret

Planter Hvis du ønsker dig en flot og livlig forårs- og sommerhave, er det i efteråret, at du skal plante. Vi har samlet 9 fantastiske flerårige planter, som du kan lade dig inspirere af.

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Gratis bunddække planter

Planter Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.

Klematis på afveje

Planter Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.

Rød kvan i godt selskab

Planter Den røde kvan blev plantet sidste år, men blev kun til rosetter af sort-røde blade...

Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe

Planter En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lise.

Storkenæb som bunddække planter

Planter Effektive og hårdføre bunddækkeplanter forebygger ukrudt, og du kan derfor bruge tiden i haven på nogle sjovere ting. Storkenæb er en af de...

Få dine kaktus til at stortrives både inde og ude

Planter Det er blevet et hit at samle på og dyrke kaktusser og sukkulenter igen. Her får du en række gode råd til pasningen af planterne. For ved...

Seje buske i sarte farver

Planter Lotte Bjarkes buske blomstrer smukt lige nu - også selvom nogle af dem, har vanskelige vilkår.

Dahlia planter på fri fod

Planter Den lune luft får de forspirede Dahlia til at udvikle sig til fine planter, der nu er klar til at stå på egne ben i staudebedene.

Plant gyldenlak i nye, smukke nuancer

Planter Bedstemorblomsten gyldenlak har fået comeback takket være en masse nye sorter i lækre farver. Læs om Lotte Bjarkes succes med de farverige...