Her er blomsterne, der får din have til at dufte himmelsk

Planter

Hører du også til dem, der elsker blomster lige så meget for deres duft som for deres udseende? Så er her 8 blomster, der vil gøre dig salig. 

Foto: istockphoto

Når det er sommer og disse 8 blomster gavmildt udsender deres berusende duft, så er himmeriget nær. Alle kan de gro i danske haver. Så vil du have din egen parfumehave, så er her nogle af disse bedste bud til danske breddegrader.

1. Lavendel

Lavendel er indbegrebet af Middelhavet. Der er intet så smukt som bølgende lavendelmarker i Sydfrankrig. Planten er hjemmehørende omkring netop Middelhavet, hvor den navnlig er vildtvoksende oppe i højderne. Alligevel trives de fleste lavendelplanter perfekt i Danmark. Ægte lavendel er for eksempel fuldt vintertilpasset i Danmark.

Lavendlens duft er både diskret og insisterende. Den slår dig ikke omkuld, men den kan nå langt med sine mange duftafgivende blomsterstande. 

Læs mere om lavendel og om dyrkning af lavendelplanten i Danmark i Idényts Planteleksikon

2. Roser

Roser dufter. Det siger almindelig børnelærdom. Men prøv at stikke næsen ned i en cellofanindpakket rosenbuket i et supermarked. Det er muligt, at det dufter mere af cellofan dernede end af rose. 

Læs også:

Kaprifolie - den hårdføre og velduftende slyngplante

Kaprifolie er en populær slyngplante til pergolaer, stakitter og hegn, pga. duften og den hurtige vækst. Kaprifoliens lange, tynde stængler...

Netop det faldt også den engelske rosenavler David Charles Henshaw Austin for brystet tilbage i 60erne. Problemet var, at de nye rosensorter, der var i vælten dengang, var fremavlet med henblik på at kunne blomstre flere gange i løbet af en sæson, og det var sket på bekostning af duften.

Derfor begyndte Charles Austin at krydse gammeldags rosensorter, der var hårdføre og samtidig fulde og duft, med de moderne hybrider, som blomstrer flere gange - en type roser, man kalder remonterede roser

I dag har Charles Austins roser gået deres sejrsgang verden over under betegnelsen Engelske Roser. Mange af dem har flere ekstra lag af kronblade, så duftrenæssancen er ikke sket på bekostning af udseendet. 

Læs mere om engelske roser og alle de andre rosentyper i Idényts Planteleksikon

2. Sommerfuglenebusken

Hvis man i blomstringssæsonen ser en sommerfuglebusk i fuld flor, så er det næsten med garanti altid med mindst én sommerfugl svævende omkring de lange skråt nedadhængende blomsterstande. Sommerfugle går nemlig ofte efter duft, når de skal finde nektar, og den er der mere end rigeligt af i sommerfuglebuskene.

Læs mere om, hvordan du dyrker sommerfuglebuske i planteleksikonet

Læs også:

Fingerbøl er drilsk, men også meget smuk i blomsterbedet

Fingerbøl, der også er kendt under sit latinske slægtsnavn, Digitalis, har været en almindelig, kendt og elsket haveplante i mange generat...

4. Syrener

Syrenernes og sommerfuglebuskenes blomster minder meget om hinanden, men ingen forveksler dem ude i naturen eller i haven på grund af de to buskes meget forskeligartede udseende. Det er kun i et blomstergalleri, at de kan være svære at skelne fra hinanden.

Duften af syrener er også umulig at tage fejl af. Den er nogle gange så stærk, at den næsten er svimlende. Blomsterne hænger ofte i næsehøjde, så det er umuligt at komme uden om duften. Og hvorfor skulle man også det? 

Læs mere om de mange sorter af syrener, der findes

5. Engletrompeter

Engletrompeter (Datura) kan ikke stå ude om vinteren i Danmark, så vil du dyrke dem, skal du have en strategi for vinteropbevaringen.

Selvom engletrompeter kræver sydens sol for at klare sig på egen hånd, så er det værd at overveje at prøve kræfter med dem 

Prøv bare at løfte den lange tragtblomst op, når den er i fuld flor - og duft - Aaaaaaah....

Så se lige at få bygget det vinterskur.

Læs også:

Dyrk din egen basilikum i haven og i krukker

Basilikum er let at dyrke, hvis sommeren er tilstrækkelig varm, men nogle år svigter de. Vil du have succes med din basilikum i haven...

6. Nelikker

Nelikker er naturligvis en af duftstjernerne i sommerhaven. Den kan både vokse i krukker, på terrassen og udplantet i haven.

7. Lathyrus

Lathyrus - eller fladbælg på dansk - er et imponerende skue at betragte, mens den klatrer op dér, hvor den får lov. Det bedste af det hele er, at den gør det samtidig med, at den dufter dejligt.

8. Gardenia på terrassen

Gardenia er populær til stuen. Her skaber den velduft og sommerstemning. Har du de rette forhold på terrassen eller en lun krog i haven, så kan de også sættes ud og sprede deres duft der. 

Læs mere om Gardenia og deres berusende duft

Gå på opdagelse i Idényts Planteleksikon. Her kan du finde endnu flere blomster, der både dufter, og samtidig ligner en million

17. maj 2016
Mere om Planter

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Sådan får du din have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

9 fantastiske flerårige planter, du skal plante i efteråret

Planter Hvis du ønsker dig en flot og livlig forårs- og sommerhave, er det i efteråret, at du skal plante. Vi har samlet 9 fantastiske flerårige planter, som du kan lade dig inspirere af.

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Gratis bunddække planter

Planter Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.

Klematis på afveje

Planter Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.

Rød kvan i godt selskab

Planter Den røde kvan blev plantet sidste år, men blev kun til rosetter af sort-røde blade...

Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe

Planter En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lise.

Storkenæb som bunddække planter

Planter Effektive og hårdføre bunddækkeplanter forebygger ukrudt, og du kan derfor bruge tiden i haven på nogle sjovere ting. Storkenæb er en af de...

Få dine kaktus til at stortrives både inde og ude

Planter Det er blevet et hit at samle på og dyrke kaktusser og sukkulenter igen. Her får du en række gode råd til pasningen af planterne. For ved...

Seje buske i sarte farver

Planter Lotte Bjarkes buske blomstrer smukt lige nu - også selvom nogle af dem, har vanskelige vilkår.

Dahlia planter på fri fod

Planter Den lune luft får de forspirede Dahlia til at udvikle sig til fine planter, der nu er klar til at stå på egne ben i staudebedene.

Plant gyldenlak i nye, smukke nuancer

Planter Bedstemorblomsten gyldenlak har fået comeback takket være en masse nye sorter i lækre farver. Læs om Lotte Bjarkes succes med de farverige...