Havens nemmeste nytteplante

Rabarber er en rigtig retroplante. Har du først fået den i haven, så vil du ikke undvære den.


Rabarber er en rigtig retro-plante, der var nærmest uundværlig i tidligere tiders køkkenhaver. Det bliver den også hurtigt i moderne haver, når man en gang har oplevet glæden ved at trække friske, sprøde rabarberstilke af egen avl til lækkerier fra køkkenregionerne.

Rabarber er ikke alene leveringsdygtig i årets første forårsvitaminer fra haven, den er samtidig en smuk og dekorativ plante, så man behøver ikke have en egentlig køkkenhave for at dyrke rabarber. De store flotte blade gør rabarber til en oplagt baggrundsplante i for eksempel et staudebed.

Det kan ikke gå galt

Med til rabarberens gode egenskaber hører det faktum, at planten er utrolig nem at dyrke. Det kan næsten ikke gå galt. 

Det vigtigste, man skal tænke på, når man planter rabarber, er, at planten kræver plads. Den bliver stor – meget stor, selv om den ikke ser ud af alverden, når man køber den i en lille potte. 

Regn med, at en plante som minimum skal have en kvadratmeter at boltre sig på. Rabarber er meget tolerant over for jordbundsforhold og kan plantes i både sol og halvskygge. 

Som du næsten kan gætte, når du ser den kraftige vækst og de enorme blade, har rabarberplanten et stort forbrug af næringsstoffer. 

En gang gødning til at komme i gang på om foråret, bliver den rigtig glad for, og det er også en god idé at give et næringstilskud efter høst. En ordentlig omgang kompost er også noget, rabarberplanten kvitterer for.

Høst med måde

Rabarber er en af de første nytteplanter, der stempler ind i det tidlige forår. Som knytnæver presser de kraftige, røde skud sig op gennem jorden og udvikler sig hurtigt til lange stængler, mens de sammenkrøllede blade folder sig ud.

Rabarber høstes med et godt greb om stænglen og et insisterende træk til det siger svup, og hele stænglen løsner sig fra planten. 

Der kan trækkes mange stængler fra en enkelt plante, men det betaler sig at styre sig, så der aldrig høstes mere end en tredjedel af stænglerne. Det holder gang i den fortsatte produktion, fordi bladene leverer energi tilbage til de underjordiske dele.

Det er en god idé at indstille høsten til sankthans, så planten kan gå i dvale og samle kræfter til næste års produktion.

Gode rabarber sorter

Der findes et hav af sorter af haverabarber, Rheum rhabarbarum. De adskiller sig ved stænglernes længde og farve, ved indholdet af oxalsyre og ved tidlighed. 

Sorter med god farve og et relativt lavt indhold af oxalsyre er fx:

  • Elmsblitz
  • Imsfeuer, der også kaldes jordbærrabarber
  • Svendborg, der også kaldes vinrabarber
  • Holsteiner Blut
  • Red Champagne
  • Valentine

Pluk blomsten

Sidst på foråret dukker rabarberplantens blomster op. Store, kraftige stængler med små cremefarvede blomster i en stor blomsterstand. Rabarberblomster er dekorative, men det betaler sig alligevel at klippe blomsterstænglerne af, for at holde bladproduktionen og dermed høsten i gang.

Høst ad to omgange

En helt ny rabarbersort med helt specielle egenskaber kommer på markedet i år. Sorten, der hedder ’Livingstone’, udmærker sig nemlig ved at producere rabarberstilke både forår og efterår. Der høstes indtil sankthans på vanlig vis, derefter skal planten have cirka seks ugers hvilepause, og så går det løs igen. Når vejret arter sig, kan der høstes helt frem til december.

Mest læste artikler