Haven i maj

Få inspiration til havearbejdet i maj måned.



Plant lidt luksus
Friske, solmodne hindbær er en delikatesse, der ikke kan købes for penge. Du kan plante hindbær forår og efterår. Hindbær sættes med 1⁄2 meters afstand og et par meter mellem rækkerne. Efter plantning skal skuddene klippes ned til cirka 10 cm over jorden. Du kan med fordel plante hindbær i bede mellem græs, der slås, eller fliser. På den måde kan du undgå, at planterne i rækkerne breder sig ind mellem hinanden og skaber kaos.

Så sommerbuketter Fotos: Emil Lütken
Med en lille indsats nu kan du sikre dig buketter til hele sommeren. Mange af de bedste buketblomster sås direkte på friland. Frøene sås i gennemarbejdet, ukrudtsfri jord, og de fleste foretrækker masser af solskin. En tommelfingerregel siger, at frøet skal dækkes af et jordlag, der svarer til frøets tykkelse, så pas på, du ikke begraver frøet i for meget jord. Så fx kornblomst, stolt kavaler, morgenfrue og enkeblomst.

Klar til jagt Fotos: Emil Lütken
Gå på jagt efter lakrøde liljebiller, før de får gjort kål på liljerne. Hold hånden under billen, så du kan gribe den. Liljebiller lader sig falde til jorden ved trusler, og så er de ikke til at finde.

Beskær nu
Beskær forsytia, blodribs og japankvæde umiddelbart efter afblomstring. Buskene skal nemlig bruge sommeren på at danne blomster til næste forår.

Mere plads til de små Fotos: Emil Lütken
Nu skal de forspirede planter have mere råderum, hvis ikke de skal blive ranglede og svage. Den første omplantning kaldes prikling. Den bør finde sted, så snart de spæde planter har fået de første 2-3 sæt løvblade og er blevet så store, at de er til at håndtere. Slå forsigtigt hele klumpen af spiremuld ud af bakken og skil planterne fra hinanden uden at rive og trække i dem, så de spæde rødder knækker. Planterne plantes om i fx tørvepotter eller små urtepotter i gennemvandet spiremuld. Stil dem derefter lyst og gerne lidt kølige end før.

Netop nu!

  • Så agurker i individuelle potter med god spiremuld og stil dem lunt i en vindueskarm.
  • Husk at vande nyplantede planter og den nytilsåede køkkenhave.
  • Græsset er i god vækst, så klippehøjden kan sættes ned til 3 cm.
  • Læg dahliaknolde og sæt støttepinde i jorden med det samme.
  • Giv bærbuskene et gødningstilskud efter retningslinjerne på posen.
  • Tiden er inde til at så køkkenhaven til.


Kartoffeltid Fotos: Emil Lütken

De forspirede kartofler skal i jorden nu. Læggeknolde, der er spiret i butikken med lange, blege spirer, bør undgås. Knoldene lægges i 10 cm dybe render med spirerne opad. Der skal være ca. 30 cm mellem knoldene og 60 cm mellem rækkerne. Du kan sætte lidt fart i tingene ved at dække kartoffelstykket med fiberdug eller plast – evt. nogle dage før lægning. Dækket skal fjernes, så snart bladene dukker op over jordoverfladen.

Mariehøns Fotos: Emil Lütken
Syvplettet mariehøne er langt den almindeligste af Danmarks 51 arter af mariehøns. Den findes overalt og er fremme fra tidligt forår til sent efterår. Det er en smuk og populær lille bille, der kendes på, at de røde dækvinger har syv sorte pletter. Flere andre arter ligner, men de kan kendes på, at dækvingerne har flere eller færre pletter, eller har gule, brune eller sorte dækvinger. Som det ses på billedet, så har mariehønelarven ikke meget til fælles med en udvokset mariehøne.

Mest læste artikler