Komposten skal vendes et par gange i løbet af et års tid.
Komposten skal vendes et par gange i løbet af et års tid.

Haveaffald kan genbruges

Planter

Grene, blade og ukrudt. Enhver haveejer kender til den bunke af haveaffald, som hober sig op efter den obligatoriske forårs- og vinterstudsning af haven. Haveaffaldet er en ressource, som sagtens kan udnyttes, så affaldet indgår i det naturlige kredsløb i haven.


Bland haveaffald og organisk køkkenaffald

Du kan med fordel blande haveaffald og organisk køkken­affald, for det øger komposteringshastigheden. Sørg for at placere kompostholderen et sted, hvor du rent faktisk vil huske at benytte den i det daglige. Og sørg for, at der er noget plads omkring den, så du nemt kan få komposten ud, så den kan blandes, hvis der er behov for det.

Kommuner har henteordninger
Har du ikke mulighed for at kompostere dit haveaffald, har de fleste kommuner henteordninger, hvor der hentes haveaffald på en bestemt dato. Ofte lægges der en kalender, som alle beboere får ud i starten af året, og du kan skrive datoerne op i din ­kalender.

Brug den lokale genbrugsstation
Du kan også selv aflevere haveaffald på alle landets genbrugsstationer. Her samles haveaffaldet og sendes til kompostering på særlige anlæg. Om foråret kan du til gengæld hente den friskproducerede kompost på genbrugsstationen, ofte ganske gratis.

Ren kompost


Genbrugsstationernes kompost er almindeligvis blevet varmekomposteret. Derved dræbes de fleste ukrudtsfrø og eventuelle svampeinfektioner, og komposten kommer derfor ikke til at “smitte” din have med nye ukrudtsplanter eller sygdomme.

Afbrænding af haveaffald er ikke miljøvenligt
Afbrænding af haveaffald er ikke hensigtsmæssigt i forhold til det naturlige kredsløb, og røgen kan genere naboer. Derfor anbefales afbrænding ikke. Det er heller ikke alle kommuner, der tillader afbrænding af haveaffald, og for de fleste kommuners vedkommende gælder det, at det kun må ske i bestemte perioder af året. Spørg i din kommune, hvilke regler der gælder for dig.

En kompostkværn til det grove
Du kan selv aflevere dit haveaffald.
Hvis du selv vil kompostere, kan det lette processen meget, hvis du benytter en kompostkværn til at findele grene og rødder. Har du en stor have, og oplever du ofte behovet, kan du selv investere i en. Eventuelt kan du købe en sammen med nogle naboer til fælles brug.

Gør det selv - lej en kompostkværn
Alternativt kan du leje en kompostkværn. Det koster typisk mellem 150 og 200 kroner for en dag. Har du fået ryddet store områder med buske og træer i haven, kan du have så store mængder haveaffald, at kommunen ikke tager det med i den normale indsamling.

Meget affald er heller ikke et problem
Nogle kommuner har ordninger om opgrabning af haveaffald, så du kan bestille en lastbil til at hente affaldet. Alternativt kan du selv aftale med en vognmand at få afhentet haveaffaldet, så det kan komme til en genbrugsstation i din kommune.

Vær forsigtig med bålet
Generelt må du kun brænde blade, kviste og grene fra træer og buske på din egen grund og kun i mindre mængder (højst 200 l). Har du meget haveaffald, må du fylde på efterhånden. Brug eventuelt en jerntønde, så du har styr på ilden, men husk, at den skal stå på et underlag, der ikke kan brænde.

Glæd din jord

Hjemmelavet kompost er fremragende til at bruge som jordforbedringsmiddel i haven. Læg det evt. løbende ud
mellem planterne.
02 april 2009
Mere om Planter

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Sådan får du din have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

9 fantastiske flerårige planter, du skal plante i efteråret

Planter Hvis du ønsker dig en flot og livlig forårs- og sommerhave, er det i efteråret, at du skal plante. Vi har samlet 9 fantastiske flerårige planter, som du kan lade dig inspirere af.

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Gratis bunddække planter

Planter Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.

Klematis på afveje

Planter Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.

Rød kvan i godt selskab

Planter Den røde kvan blev plantet sidste år, men blev kun til rosetter af sort-røde blade...

Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe

Planter En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lise.

Storkenæb som bunddække planter

Planter Effektive og hårdføre bunddækkeplanter forebygger ukrudt, og du kan derfor bruge tiden i haven på nogle sjovere ting. Storkenæb er en af de...

Få dine kaktus til at stortrives både inde og ude

Planter Det er blevet et hit at samle på og dyrke kaktusser og sukkulenter igen. Her får du en række gode råd til pasningen af planterne. For ved...

Seje buske i sarte farver

Planter Lotte Bjarkes buske blomstrer smukt lige nu - også selvom nogle af dem, har vanskelige vilkår.

Dahlia planter på fri fod

Planter Den lune luft får de forspirede Dahlia til at udvikle sig til fine planter, der nu er klar til at stå på egne ben i staudebedene.

Plant gyldenlak i nye, smukke nuancer

Planter Bedstemorblomsten gyldenlak har fået comeback takket være en masse nye sorter i lækre farver. Læs om Lotte Bjarkes succes med de farverige...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.