Komposten skal vendes et par gange i løbet af et års tid.
Komposten skal vendes et par gange i løbet af et års tid.

Haveaffald kan genbruges

Planter

Grene, blade og ukrudt. Enhver haveejer kender til den bunke af haveaffald, som hober sig op efter den obligatoriske forårs- og vinterstudsning af haven. Haveaffaldet er en ressource, som sagtens kan udnyttes, så affaldet indgår i det naturlige kredsløb i haven.


Bland haveaffald og organisk køkkenaffald

Du kan med fordel blande haveaffald og organisk køkken­affald, for det øger komposteringshastigheden. Sørg for at placere kompostholderen et sted, hvor du rent faktisk vil huske at benytte den i det daglige. Og sørg for, at der er noget plads omkring den, så du nemt kan få komposten ud, så den kan blandes, hvis der er behov for det.

Kommuner har henteordninger
Har du ikke mulighed for at kompostere dit haveaffald, har de fleste kommuner henteordninger, hvor der hentes haveaffald på en bestemt dato. Ofte lægges der en kalender, som alle beboere får ud i starten af året, og du kan skrive datoerne op i din ­kalender.

Brug den lokale genbrugsstation
Du kan også selv aflevere haveaffald på alle landets genbrugsstationer. Her samles haveaffaldet og sendes til kompostering på særlige anlæg. Om foråret kan du til gengæld hente den friskproducerede kompost på genbrugsstationen, ofte ganske gratis.

Ren kompost


Genbrugsstationernes kompost er almindeligvis blevet varmekomposteret. Derved dræbes de fleste ukrudtsfrø og eventuelle svampeinfektioner, og komposten kommer derfor ikke til at “smitte” din have med nye ukrudtsplanter eller sygdomme.

Afbrænding af haveaffald er ikke miljøvenligt
Afbrænding af haveaffald er ikke hensigtsmæssigt i forhold til det naturlige kredsløb, og røgen kan genere naboer. Derfor anbefales afbrænding ikke. Det er heller ikke alle kommuner, der tillader afbrænding af haveaffald, og for de fleste kommuners vedkommende gælder det, at det kun må ske i bestemte perioder af året. Spørg i din kommune, hvilke regler der gælder for dig.

En kompostkværn til det grove
Du kan selv aflevere dit haveaffald.
Hvis du selv vil kompostere, kan det lette processen meget, hvis du benytter en kompostkværn til at findele grene og rødder. Har du en stor have, og oplever du ofte behovet, kan du selv investere i en. Eventuelt kan du købe en sammen med nogle naboer til fælles brug.

Gør det selv - lej en kompostkværn
Alternativt kan du leje en kompostkværn. Det koster typisk mellem 150 og 200 kroner for en dag. Har du fået ryddet store områder med buske og træer i haven, kan du have så store mængder haveaffald, at kommunen ikke tager det med i den normale indsamling.

Meget affald er heller ikke et problem
Nogle kommuner har ordninger om opgrabning af haveaffald, så du kan bestille en lastbil til at hente affaldet. Alternativt kan du selv aftale med en vognmand at få afhentet haveaffaldet, så det kan komme til en genbrugsstation i din kommune.

Vær forsigtig med bålet
Generelt må du kun brænde blade, kviste og grene fra træer og buske på din egen grund og kun i mindre mængder (højst 200 l). Har du meget haveaffald, må du fylde på efterhånden. Brug eventuelt en jerntønde, så du har styr på ilden, men husk, at den skal stå på et underlag, der ikke kan brænde.

Glæd din jord

Hjemmelavet kompost er fremragende til at bruge som jordforbedringsmiddel i haven. Læg det evt. løbende ud
mellem planterne.
2 april 2009
0

Hassel – træet og hækken, der kan spises

September-oktober er højsæson for høst af hasselnødder. Du kan få held med din egen lille nøddeplantage – få inspiration her.

0

Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

Svaret er ja. Man kan købe selvvandende altankasser, og der findes også geniale, hjemmelavede løsninger til de tørstige potteplanter. Se en...

0

Sådan dyrker du den smukke nerie

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også meget giftig.

0

Favoritdufte i sommerhaven

En af de store gevinster ved at have en have, er at man kan nyde duften af sine favoritplanter. Se her haveekspertens favoritdufte i sommerh...

0

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter, som...

0

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

0

Allium er havens skulpturelle vidunder

Allium, også kaldet prydløg, kan blive op til 150 cm høje og er noget af det mest dekorative, du kan plante i din have.

0

Vidste du, at hosta kan spises?

De cigarformede, helt friske hosta-skud er en ganske fin spise - var du klar over det? Men det er nu, der skal høstes! Få også en opskrift...

0

Klematis og klatreroser er det perfekte par

Nu er det tid til at lege Kirsten Giftekniv i haven. Klematis og klatreroser skal matches – du vil elske disse planters naturlige parløb.

0

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskelli...

0

Skab et blomsterparadis med et plastikrør

Det hele begynder med et plastikrør og noget pressening - og så lige pludselig en dag...

0

Sådan laver du en hængende perlehyacint-bold

Er du typen, der elsker sjove og kreative projekter i haven, så er dette projektet for dig! Gå foråret i møde med at lave en hængende perleh...

0

Juleroser og påskeklokker er tidens mest magiske stauder

Vi er ikke blege for at udnævne Helleborus som tidens mest fascinerende og smukke staude. Juleroser og påskeklokker er magiske!

0

Stjernetræf før jul

Julestjernen lyser igen op på borde, i buketter og vindueskarme. De mange forskellige nuancer og dens varme glød gør den værdig som en af...

0

En kurvfuld julepynt fra haven

Havens kogler, nåletræer og bærbuske bliver flittigt brugt til produktion af julens smukke dekorationer. Se her Lotte Bjarkes favoritter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.