Giv frøene et forspring

Forspir dine urter og blomster i vinduet, mens du venter på at komme i sving i haven. Læs her, hvor nemt det er.


Mange af de blomster og planter, vi holder af at fylde haven med om sommeren, stammer fra lunere egne. Derfor behøver de en længere vækstperiode end en dansk gennemsnitssommer. Bliver de sået udenfor, vil de spire og sætte blade, men de vil sjældent nå at blomstre, før den første nattefrost sætter ind.

Begynd indenfor

Forspiring i vindueskarmen giver dem det forspring, der skal til, så du kan få fornøjelse af blomsterflor og grønsager fra midt på sommeren. Det er vigtigt, at du holder tålmodigheden i stramme tøjler, når du har købt dine frø. Begynder du forspiringen for tidligt, er det nemlig også galt. Det er kombinationen af temperatur og lys, der bestemmer planternes vækst. Frøene spirer fint ved stuetemperatur, men snart derefter er stuetemperaturen for meget af det gode, hvis ikke mængden af dagslys følger med. Har de spæde planter det for varmt, i forhold til hvor meget lys de får, bliver de blege, lange og ranglede og i sidste ende for sarte til at klare sig selv, når de plantes ud på voksestedet.

Knibeøvelser

Knib toppen af de små planter lige over et bladpar, når de har 3-4 bladpar. Så forgrener planterne sig og bliver mere fyldige. Gentag evt. på de nye skud. Plant ud i maj
Enkelte sommerblomster bør sås inde allerede i februar, mens agurker og græskar først bør sås i april. Men de fleste blomster og grønsager sås i marts. I sidste halvdel af maj er vejret blevet så godt, og planterne så stærke, at de kan plantes ud under åben himmel. Inden da er det en god idé at vænne dem til deres nye, selvstændige liv ved at hærde dem gennem en lille uges tid. Stil planterne udenfor på et let skygget, læfyldt sted om dagen, og tag dem ind igen om natten.

Fråds i forskellige sorter

Der er mange fordele ved at forspire selv. Først og fremmest er det både hyggeligt og sjovt og giver muligheden for at tage sig en lille tyvstart på foråret, når det kribler i de grønne fingre. Men foruden fornøjelsen er der økonomi i foretagendet. En pose frø bliver til rigtigt mange planter. De giver uanede muligheder for at skabe flotte virkninger med større områder af en eller flere planter i store antal. Endelig er der et større udvalg for den, der vælger at gå i gang med produktionen selv. Frøkatalogerne bugner af planter i alverdens farver, og for prisen på en pose frø kan du nok løbe risikoen ved at prøve dig lidt frem.

Sådan gør du trin for trin

Det skal du bruge:

Urtepotter eller evt. et minidrivhus, der gøres helt rene for planterester og gammel jord.
Et tag til potterne. Fx spireklokker eller blot et stykke plastic, som holder på fugtigheden.
En god såjord med et lavt indhold af gødning.
Små potter til at prikle planterne om i, når de har sat 4-6 blade.

1. Så jorden må ikke være iskold.
Den vandes grundigt op. Giv jorden et let tryk, når den er fyldt i bakken. Tryk hårdere langs kanterne.

2. Fordel frøene jævnt på jordoverfladen. Det er ikke alle frø, der spirer, så der er ingen grund til at spare. Frøene dækkes af et jordlag, der er cirka dobbelt så tykt som frøene selv. Enkelte frø skal dog ikke dækkes. Den oplysning bør stå på frøposen.

3. Dæk bakken med plast, og sæt den i vindueskarmen. Når frøene er spiret, er det godt, hvis temperaturen sænkes, så planterne ikke vokser for hurtigt. Husk, at de hverken må tørre ud eller soppe i vand.

Mest læste artikler