Forspiring og andre gøremål i haven i marts måned

Marts er en god måned til forspiring, men det er ikke lige meget, hvilken muld du bruger, og hvordan du sår frøene. Du kan også bruge måneden til allerede nu at forberede vintergækker til næste år, eller du kan gå i gang med en lidt større udfordring: at plante barfodede stauder.

Foto: Lotte BjarkeSkab trængsel i vindueskarmen med forspiring

Tiden er inde til en af haveårets hyggeligste og mest nyttige sysler. Det er nu, du kan forspire blomster og grøntsager til senere udplantning i haven, og ad den vej sikre dig masser af stærke og billige planter til din have fra ærteblomst og fløjlsblomst til tomat og persille.

Brug en god spiremuld

Beholderen skal have hul i bunden, men du kan bruge alt. Urtepotter, bakker eller plastikkrus. Planterne er ligeglade. Det vigtigt at vælge en god spiremuld. Det vil sige et findelt voksemedie med et lavt indhold af gødning. Almindelig pottemuld dur ikke, fordi det forholdsvis høje gødningsindhold kan svide de spæde spirer.

Og havejord dur slet ikke. Jorden klasker helt sammen i potten og kan også indeholde sygdomskim, der slår dine fremspirende planter ihjel.

Læs mere om haven i marts.

Plant ikke frøene for tæt

Vand spiremulden, før du sår. Den skal være fugtig, men ikke våd. Fordel den så i beholderen og tryk den let til, så overfladen bliver jævn. Undgå at så alt for tæt, så det enkelte frø har plads til at udvikle sig, og dæk med et tyndt lag spiremuld, der i tykkelse svarer cirka til frøets tykkelse.

Planterne skal stå køligt efter fremspiring

De fleste frø spirer godt ved stuetemperatur, men efter fremspiring skal de stå lyst og køligt, fx i vindueskarmen i et uopvarmet gæsteværelse. Hvis planterne står for varmt og får for lidt lys, bliver de lange og ranglede og har svært ved at klare sig, når de skal plantes ud i haven. Husk at holde dem jævnt fugtige, men aldrig plask våde.

Foto: Lotte BjarkeDen nemme i marts: Lav vintergæk-løg klar til næste år

Tætte tuer af vintergækker kan deles nu. Samtidig kan du lave en lille overraskelse til næste forår. Når du har gravet klyngen af vintergæk-løg op, kan du plante nogle af løgene i en urtepotte, mens resten plantes ud i haven.

Grav derpå skålen ned, så løgene kommer ned i en dybde, der svarer til tre gange deres højde. Marker tydeligt, hvor du graver skålen ned, så du kan finde den igen. Når foråret nærmer sig, graves skålen op, rengøres for jord og tages ind i varmen. Spirerne strækker sig hurtigt.

Foto: Lotte BjarkeDen svære i marts: Plant barfodede stauder

Barrodede stauder er planter, der sælges uden jord omkring rødderne. Det er en nem og billig vej til nye stauder, men også en vej, der byder på udfordringer. De barrodede stauder sælges i farvestrålende poser i årets første måneder.

For at sikre en god etablering er det vigtigt, at planten er i hvilestadiet og ikke har brugt kræfter på at skyde lange blege skud i butikkens varme. Skuddene er slet ikke bygget til udplantning i havejorden og går hurtigt til, så planten må starte forfra. Tjek derfor, at de planter, du køber, ikke har lange, blege spirer.

Få en række grønne tips til haven i marts
#br

Foto: Lotte BjarkeGrønne tips til marts

– Sæt forårsrengøring i køkkenhaven i værk.
– Fjern grene og skud med svidningsskader efter frost.
– Klip stauder ned.
– Fordel findelte staudetoppe i staudebedet.
– Plant nye buske og træer.
– Beskær hortensia lige under sidste års blomster.
– Lug ukrudt, både her og der.
– Driv purløg i et stort glas.
– Giv plænen gødning.
– Sidste udkald for hækplantning.
– Vand rododendron, der hænger med bladene.
– Plant hornviol og stedmoder i krukkerne.
– Forspir dahlia frostfrit.
– Beskær æbletræet.
– Beskær efterårsblomstrende klematis.
– Knib den første blomst af chili og peberfrugt.

Læs også: Vintergæk – sådan dyrker og deler du vintergækker

Mest læste artikler