Ternede, trendy og gulgrønne blomster til forårshaven

Bag det tungevridende latinske navn Fritillaria gemmer sig en række spændende løgvækster. Enkelte af arterne er almindeligt kendt, men flere burde være det. De giver forårshaven særpræg, de fascinerer med blomsternes anderledes former og farver.


Læg Fritillaria-løg snart
Når først de har slået sig ned i haven, kommer de villigt igen år efter år, og du bør så vidt muligt ikke flytte rundt på løgene, der er temmelig følsomme over for udtørring. Af samme grund bør du ikke vente længe, hvis du vil lægge løg af Fritillaria.

Hold øje med butikkerne
Slå til, så snart løgene dukker op i butikkerne, og læg dem med det samme. Så er chancen for succes størst. De fleste Fritillariaarter trives bedst på god, muldrig havejord, hvor der er lunt, solrigt eller eventuelt halvskygge.

Læs også: Kæmpe verbena: Sådan får du og bierne glæde af verbena

Læg løgene mellem stauder
De spændende løgvækster kan med fordel plantes mellem stauder eller løvfældende buske, der vokser op og dækker for planterne efter afblomstring. Lad dem visne ned af sig selv, så de kan samle energi til næste års blomstring.

Kejserkronen den mest kendte
Den statelige kejserkrone, Fritillaria imperialis, er nok det mest kendte medlem af slægten. Over en meter høj kan planterne blive, og de lange bladrige stængler slutter af med en iøjnefaldende blomsterstand, der sidder som en krone under strittende, grønne højblade.

Kan måske holde muldvarpe på afstand
De enkelte blomster i kejserkronens krans er klokkeformede og kan være enten gule, røde eller orange. Hele planten har en speciel, lidt ram lugt, der siges at holde muldvarpe på afstand.

Ternede blomster
Vibeæg, Fritillaria meleagris, har en ganske anden statur end sine to slægtninge. Det er en fin og spinkel plante, der bliver omkring 25 cm høj. Til gengæld tiltrækker den sig fuld opmærksomhed, når blomsterne springer ud og viser sig at være ternede!

Vibeæg findes i flere farver
Vibeæg minder i farverne, som navnet fortæller, om vibens æg i rosa og rød-violette farver. Der findes også sorter, hvor de klokkeformede blomster er rent hvide. Vibeæg kan faktisk findes i den danske natur i begge farver, men den er så sjælden, at den er fredet.

Persisk fritillaria er ikke så kendt af danske haveejere
Persisk fritillaria, Fritillaria persica, er til gengæld ikke særligt kendt i Danmark. Det er en næsten eksotisk plante, der bliver op til 100-150 cm høj. I april-maj blomstrer den med lange aks af næsten sorte, klokkeformede blomster.

Den persiske skal stå lunt
Planten kan godt være lidt sart, så den bør plantes på det luneste sted i haven, og hvis der er risiko for barfrost, er det en god idé at dække jorden med fx granris.

Spændende farver
Fritillaria pallidiflora har ikke noget dansk navn, men er alligevel et bekendtskab værd. Den blomstrer med store, gulgrønne, bredt klokkeformede blomster på op til 70 cm lange stængler. Som regel bliver de dog knapt så høje. Fritillaria pontica er en anden slægtning med krukkeformede, grågrønne blomster, der har rustrøde kanter. Planten bliver 20-40 cm høj.

Pas på liljebillen
Fritillaria-slægten tilhører liljefamilien, og det har liljebillen opdaget. Den holder gerne festmåltid på planterne og kan fuldstændig tage pynten af dem.

Billerne er lette at få øje på
Hold derfor godt øje med billerne. De er lette at få øje på men svære at fange, da de lader sig falde til jorden. Hold derfor en hånd under, så du kan gribe billen i faldet.

Mest læste artikler