Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For figentræet har en tropisk hemmelighed, og den er du nødt til at kende, inden du anskaffer dit figentræ.

figentræ

Adam og Eva og det der figentræ

Figentræet har været der siden tidernes morgen. For det var figenbladet, som Adam og Eva dækkede sig med, da mennesket i Det gamle Testamente blev lokket af slangen til at spise af den forbudne frugt (æblet).

Ser man bort fra myter og religion har figentræet faktisk været dyrket i Afrika og i middelhavslandene i adskillige tusinder år. Nogle siger endda, at figentræet var den første plante, som mennesket systematisk begyndte at dyrke.

Figentræet i Danmark

Modne figner - figentræ
Foto: Getty Images

I Danmark har figentræet været dyrket i herregårdenes orangerier i mange århundreder. Uden for adelige og kongelige kredse har det varmeelskende figentræ etableret sig solidt på solskinsøen Bornholm, hvor det ofte kan spottes i bybilledet. I de senere år er det blevet populært blandt almindelige haveejere at prøve kræfter med figentræet.

Figentræet er en kæmpeslægt på over 800 arter. Træet er en del af morbærfamlien og trives særligt godt i varmt klima. De kan af vækst blive til kæmpetræer, men de findes også som buske og som klatreplanter.

Den art, det fortrinsvis dyrkes i Danmark som frugttræ, er Ficus carica. I Danmark opnår figentræet som regel kun størrelse af en større busk eller et mindre træ.

Figentræets hemmelighed

Figentræets bestøvning er et af naturens små mirakler. Du spekulerer måske i den sammenhæng på, om du nogensinde har set figentræets blomster. Og svaret er: både/og.

Blomsterne er faktisk skjult inde i frugten, hvor blomst og frugt er ét. Herinde i blomsten bestøves figentræet nede i de varme lande, som f.eks. i landene omkring Middelhavet, af en særlig figenhveps.

Det sker ved, at hun-figenhvepsen kravler ind i blomsten, hvor den lægger sin æg. Herpå dør den som regel. Disse figenhvepse har medbragt pollen fra andre figentræer, og derved bliver figentræet bestøvet.

Dette symbiotiske forhold mellem figenhveps og træ er så ekstremt, at næsten hver art af figentræet har sin egen figengalhveps.

Læs også: Alt om frugtræer i espalier

Pasning og pleje af figentræ

Figentræet kræver ikke meget pleje, men derimod en rigtig placering og forståelse for frugternes udvikling. Læs videre for at se hvordan du skaber de bedste vilkår for dit figentræ og sikrer, at du får lækre, søde figner i hus.

Placering af figentræ

Spiseklare figner
Foto: Getty Images

Selvom Danmark er et lille land, er der relativt store temperaturforskelle fra Skagen til Gedser. Træet vokser traditionelt rigtigt godt på det solrige Bornholm.

Det afgørende er dog placeringen af træet: Læ og rigelig sol er her den rette cocktail for succes med figentræet. Vil man være bombesikker på at få en god figenhøst, så er drivhuset i Danmark det optimale sted for et figentræ, der har en busklignende vækst. Figentræer indendørs er også muligt i udestuer og lignende.

Hvis du planter dit figentræ ud i haven, så skal helst placeres et sydvendt sted i læ for vinden, så træet står varmt og beskyttet. Det skaber de bedste middelhavslignende vilkår, som træet trives bedst i, og som samtidig giver bedst mulighed for at udvikle frugter.

Læs også: Morbær er en fryd – både til haven og maven

Beskæring af figentræ

Det er vigtigt at beskære figentræet for at sikre en sund vækst. Hvis træet får lov til at vokse frit, kommer der for mange grene, som vil blokere sollyset og dermed forhindre modningen af frugten. Du kan beskære dit figentræ i maj måned, hvor vejret er mildt og frostfrit. Her har du også mulighed for at se, hvilke grene som er døde henover vinteren. Det handler om at få skåret alle døde og visne grene væk, så der er plads og lys til nye skud.

Stiklingen kan tages ved at klippe en gren af tidligt på vinteren, inden frosten melder sig. Disse stiklinger skal så opbevares køligt, fugtigt og frostfrit vinteren over. Tidligt på foråret sættes de i potter, og så kan stiklingen udplantes, når vejret er frostfrit. 

Læs også: Beskæring af frugttræer

Begræns figentræets rodnet

Et figentræ kan få det for godt. Står figentræet lyst og i god jord, kan det vokse så uhæmmet, at det ikke afsætter energi til at sætte frugt. Det er derfor en god idé at begrænse træets vækst fra starten af.

Det kan enten ske ved at plante det i et stort betonrør med en meget bred diameter eller ved at anbringe det op ad en mur tæt på en brolagt gårdsplads eller grænsende op til en befærdet og nedtrampet sti. Har man en plads af den art til sit figentræ, kan man også overveje at sætte sit figentræ i espalier. Det egner figentræet sig nemlig udmærket til.

Læs også: Beskær dit æbletræ på den rigtige måde

Formering i Danmark

Figenhvepsen følger desværre ikke med, når du køber et figentræ i potte nede i plantecentret eller sætter en figenstikling i jorden her i Danmark. Derfor fungerer det ikke at købe træet i udlandet eller tage stiklingen med hjem fra ferie. For figentræer med en sådan oprindelse vil herhjemme forblive golde.

Hvis du køber et figentræ i Danmark eller tager en stikling, skal du derfor sørge for, at det er fra en art af figentreæet, der kan sætte frugt af sig selv, uden at det behøver at blive bestøvet.

Grobund

Figentræ vokser bedst i dårlig jord. På Bornholm vil du ofte se figentræer på klipper og stenskrænter, hvor jorden er meget næringsfattig. Der er altså ingen grund til at købe ny plantejord i havecentret, når du vil forsøge dig med figentræer. Af samme grund er der heller ingen grund til at give figentræet gødning. Det kan nemlig have den modsatte effekt og ende ud i dårlige eller ødelagte figner.

Figentræ i krukke

Du kan sagtens plante dit figentræ i en stor krukke eller en balje udenfor, hvis du ikke vil plante det direkte i haven. Du skal dog være opmærksom på, at et figentræ i krukke er mere udsat overfor frost, og derfor skal flyttes til et frostfrit sted henover vinteren. Du skal også skifte jorden eller omplante figentræet hvert tredje eller fjerde år, så rødderne får ny næring, som træet normalt ville hente dybt i jorden.

Vinterdækning af figentræ

Figentræer er middelhavsplanter, som ikke er vant til det danske klima. Nogle sorter er så hårdføre, at de kan trives og producere frugt i Danmark. Det kræver dog lidt omsorg og pleje, da de skal dækkes til med løv eller gran, så de er beskyttet mod hård frost. Typisk bliver bladene gule og falder af omkring november, hvorefter træet vil stå med bare grene. Efter en mild vinter, kan træet skyde igen fra de bare grene, men hvis vinteren har været hård, så vil den skyde igen fra bunden med nye grene. Du skal altså ikke blive nervøs, hvis dit figentræ er lang tid om at vågne fra vinterdvalen. 

Hvorfor får mit figentræ gule blade?

Gule blade er ofte et tegn på, at planten har fået for lidt eller for meget vand. Figentræet kommer fra middelhavsområdet og er bygget til varme og tørke. Du skal sørge for, at dit træ får vand cirka en gang om ugen, enten fra regn eller fra haveslangen.

Hvorfor taber mit figentræ frugterne?

Hvis dit figentræ taber frugterne, inden de er modne, kan det skyldes, at bestøvningen er gået galt. Når du anskaffer et figentræ, skal du sikre dig, at det er selvbestøvende. Alle figentræer mister også de frugter, der sættes i den tidlige sommer, da de fryser væk om vinteren.

Figentræet sætter frugter to gange

En figenfrugt i Danmark kan være et helt år undervejs fra frugtsætningen om efteråret til modningen næste efterår. Figentræet sætter figner hen over sommeren, som ofte ikke vil nå at modne, inden vinteren kommer. Disse vil ofte falde af træet af sig selv gennem vinteren. I sensommeren og efteråret sætter figentræet derimod bitte små frugter, som overlever vinteren og modner gennem foråret og sommeren, og som i sidste ende bliver til lækre, smagfulde figner.

Tørrede figner

Tørrede figner
Foto: Getty Images

Du kan godt lave dine egne tørrede figner, men det er en langsommelig og energikrævende proces. Fignerne prikkes med en gaffel og skæres i halve eller kvarte. Herefter skal fignerne tørres på en bageplade i ovnen på 65 grader over to-tre dage.

Opbevaring af figner

Når du har plukket friske figner fra dit træ, kan de holde sig fem-syv dage i køleskabet. Du kan også sagtens fryse dine figner, enten hele eller skåret ud, så du nemt kan tage dem op. De kan holde sig cirka seks måneder på frost.

Er figner giftige?

Hverken planten, blade eller frugter er giftige. Plantesaften fra nogle sorter kan dog hos nogle give eksem eller kløe ved kontakt.

Figentræer til det danske klima

Du undrer dig måske over, at Bornholmerfigen ikke er på denne liste over vinterhårdføre figentræer. Det skyldes, at Bornholmerfigen ikke er én sort, men et begreb, som dækker over flere sorter, som er hårdføre i det danske klima. Nogle af de mest hårdføre er:

Brown Turkey

Denne sort er den mest almindelige i Danmark, da den er mest hårdfør. Træet bliver cirka to til fire meter højt og får pæreformede frugter. 

Precoce de Dalmatie

Denne sort er velegnet til mindre haver og espalier, da den er mindre end de andre sorter, og bliver cirka to til tre meter høj. Fignerne bliver store og har en sød smag. 

Petrovaca

Denne sort er ny i Danmark, men har vist sig at være hårdfør under selv meget kolde vintre. Fignerne er næsten dobbelt så store som de andre sorter, men tager dermed også længere tid om at modne.

Mest læste artikler