Få nye pelargonier næste år

Den ranglede pelargonie, der har blomstret hele sommeren, kan blive til en hel flok nye friske planter næste år. Pelargonien er en flerårig plante. Den kan bare ikke tåle frost, og derfor kan den ikke overleve en dansk vinter. Til gengæld er pelargoniestiklinger nem­me at få rod på.


Skud uden blomster

Den bedste stikling klipper du af et friskt skud uden blomster. Men fortvivl ikke, hvis alle skud har blomster. De kan godt bruges alligevel, men du skal fjerne alle knopper og blomster.

De vigtige rødder
Når stiklingen er stukket, skal den på arbejde. Den skal danne rødder, og det gør den bedst, hvis den placeres lyst og lunt, men ikke i direkte sol. Under gode betingelser går der ikke længe, før der er rødder på stiklingen, der dermed er forvandlet til en selvstændig plante. Det viser sig ved, at skuddet i toppen begynder at vokse.

Lyst men køligt
Den nye plante kommer bedst gennem vinteren, hvis den placeres lyst og køligt. Omkring 10 grader er fint, men har du det ikke så koldt i huset, går det også endda. Vælg husets køligste rum, og hold øje med, at jorden ikke tørrer ud i vinterens løb. Jorden skal være let fugtig, men aldrig pjaskvåd.

Toppen begynder at vokse

Du kan tydeligt se på dine stiklinger, hvornår det er forår. Så begynder topskuddet at strække sig. Det er en god ide at knibe toppen af, for det får planten til at forgrene sig fra bunden. Resultatet er en tæt og fyldig plante med masser af skud at blomstre på.
Er pladsen for trang, må du potte planten om i en større potte med pottemuld. Du må ikke plante den ud i krukken, før risikoen for frost er overstået.

Sådan gør du

Klip en cirka 10 cm lang stikling lige under et bladpar.
Fjern de nederste blade og eventuelt også de næstnederste. Jo færre blade, jo mindre vand bruger stiklingen. Fyld spiremuld i urtepotter, og lav et hul til stiklingen med en blyant frem for at presse stiklingen ned i jorden. Stik stiklingen i så cirka halvdelen er under jordoverfladen, og pres jorden til omkring den.
Vand potten, og træk en plastikpose over, så fordampningen omkring den rodløse stikling begrænses.

Læs også: Pelargonie – læs alt om pasning og formering af pelargonier

Mest læste artikler