Floks giver lang og farverig blomstring

Floks har fået sit navn af det græske ord "phlox", der betyder "flamme" og hentyder til den ildrøde farve, nogle sorter har. Phlox tæller over 50 arter – alt fra krybende, lave vækster til oprette kraftige typer med rig blomstring.



Høstfloks er blevet en robust staude
Høstfloks, Phlox paniculata, var før i tiden meget modtagelige over for sygdomme som eksempelvis meldug, men i dag er der kommet nye og mere robuste sorter i handlen, så floksen er klar til atter at blive plantet i haven. Floks er en staude, der giver en overdådig blomstring og en dejlig duft. Høstfloksen er den mest almindelige, og den fås i nuancer i rosa, blå, lilla, hvid og rød. 

Høstfloks passer godt i staudebedet
Høstfloks passer fint i et traditionelt staudebed, hvor jorden er velformuldet og ukrudtsfri, og hvor der gødes med mellemrum. De kan vokse i sandjord, hvis der tilføres masser af kompost, men i en stiv lerjord må der indarbejdes grus og kompost. Floks står bedst i læ og fuld sol.

Floks bør omplantes hver femte år
Floksen formerer sig ved rodskud og har det med at blive træagtig i midten. Derfor bør den med 4-5 års mellemrum graves op efter afblomstring. Inden omplantningen skal jorden være godt bearbejdet og tilsat kompost, fx et miks af staldgødning og muld. Er foråret særlig tørt, skal du vande for at sikre en god blomstring. De fleste sorter har stive oprette stængler, og nogle behøver opbinding. Deler du en plante, kan du sætte tre sammen, så de støtter hinanden.

Blomstrer i lang tid
Blomstringen kan strække sig fra sidst i juni til oktober. En høstfloks blomstrer i ca. 3 uger, men du kan forlænge blomstringen, hvis du fjerner de øverste 10 cm af topskuddene på halvdelen af stænglerne. De beskårne skud danne nye sideskud og knopper, der først springer ud, når de andre skud er afblomstret. På denne måde kan blomstringen forlænges med mindst 2 uger. Efter afblomstring skæres de tørre frøstande væk, mens de grønne skud bør lades i ro. Det er dem, der skal samle næring og kraft til næste års blomstring.

Krybende floks
, Phlox stolonifera, er en hurtigvoksende bunddækkeplante med ovale blade. Den trives bedst i fugtig muld og anbefales som bund i bl.a. stenbed og i et surbundsbed.

Sommerfloks
, Phlox drummondii, er en 1-årig sommerblomst, der får blomster i klynger, som kan minde om små hortensiaer. Frø sås tidligt inde eller udendørs først på sommeren.

Vårfloks, Phlox divaricata, er en staude til stenbedet. Den trives i tørveblandet muld og gerne i let skygge. Den bliver op til 40 cm og blomstrer i maj/juni. Den får spidse, lancetformede blade, og blomsterne er lyseblå, blåviolette eller hvide.

Lyngfloks (stenfloks), Phlox subulata, er en krybende stenbedsplante, der bliver op til 15 cm høj og blomstrer i maj/juni. Den er tæt og tæppedannende med små nåleformede blade, og den trives bedst i kalkrig jord.

Hvis floksen bliver syg
Det sker, at høstfloks bliver angrebet af rundorme (stængelnematoder), der giver anledning til dannelse af forkortede og tykke skud og trådformede blade. De angrebne skud må fjernes og brændes. Man kan bekæmpe nematoder ved at lade jorden være plantet til med tagetes året efter. Også virusangreb kan resultere i krusede blade, og her må planterne desværre også graves op og brændes.

Hvis meldug rammer floksen
Angribes floksen af meldug, bør du sørge for, at der kommer mere lys og luft omkring planterne. Det gavner altid at fordele et godt lag kompost omkring planterne. Floks tåler ikke så godt, at jorden bliver for tør, da det kan resultere i sygdomsangreb. Derfor bør du være opmærksom på vanding i tørre perioder. Undgå at plante nye høstfloks på samme sted og undgå at bytte planter med andre, da det er bedre at satse på sygdomskontrollerede sorter fra planteskolerne.

Mest læste artikler