Dyrk den røde farve i blomsterbedet

Rigtig røde blomster i bedene sender glade og varme signaler. Det bliver nyt på en “gammel" måde. En del af blomstertrenden lige nu er, at der skal fokus på farven rød. Der er en del forskellige blomster at vælge imellem, fx blandt roser og løgvækster som tulipaner.

Foto: Sven-Gösta Johansson
Fuldstændigt indhyllet af ildrøde blomster står pergolaen med havelågen i højsommeren. Det er klatrerosen “Flammentanz”.

Blomster-
producenterne følger trenden

Budskabet om røde blomster kommer blandt andet fra verdens største blomsterudstilling, Chelsea Flower Show i London. Der har de haft fokus på rødt i nogen tid, og det plejer at sprede sig til resten af verden, når blomster-producenterne har haft tid til at følge trenden.

Planter med den rette glød

Planterne skal være dybtrøde, og der skal knald på den røde nuance, – som en solmoden tomat. Der findes mange røde blomster, men egentlig ikke så mange planter, som bærer netop denne flammende røde nuance, der gør sig så godt. Men du KAN finde perlerne med den rigtige glød. Ikke mindst når det gælder roser.

Rose og klatrerose

Foto: Sven-Gösta Johansson
Ingrid Bergman, en primadonna blandt moderne roser; formfuldendte blomsterhoveder, duftende og remonterende.

Jeg kender ingen nutidig rose, der er så smuk som rosen “Ingrid Bergman”. En super-stjerne med det rødeste røde fløjlsskær. Og når det gælder klatreroserne, kender jeg ingen så glødende som “Flammentanz”.

Buskrosen ”Geranium”

Når det kommer til buskrosen, er mandarin-rosehybriden “Geranium” smuk. Ud over den lækre varmtrøde nuance og enkle blomster bærer den også store, iøjnefaldende orange-røde hyben i efteråret.

Tulipaner i rød

Foto: Sven-Gösta Johansson
Hver eneste blomstrende botaniske tulipan er garant for masser af smittende forårsglæde i haven. Se matchet med gult!

Blandt løgvæksterne er det først og fremmest tulipanerne, der findes i rød. Og her er ganske mange at vælge mellem lige fra de små, tidlige botaniske til de heftige papegøjetulipaner, der blomstrer senere på sæsonen.

Purpurfarvet dahlia

En høstblomstrende seværdighed blandt løgvæksterne er den berømte dahlia “Bishop of Llandaff”, som bærer blomster i den rette røde farve og med purpurfarvede blade, som passer så fint sammen med rød.

Læs bl.a. om pelargonier, pæoner og studenternellike på næste side
#br

Pelargonier, tallerkensmækker og kornetvalmue

Blandt et-årige planter, som spreder sommerglæde, er de knaldrøde pelargonier i en klasse for sig. Tallerkensmækker er en glad blomst, og her er fine røde sorter at vælge mellem, men intet slår kornetvalmue i fyrigt rødt. Blandt valmuerne findes også flerårige skønheder, der definitivt hører til i “den brændende have” fx Giant Poppy “Beauty of Livermere”.

To slags pæoner har
røde farver

Foto: Sven-Gösta Johansson
Den fantastiske nye svenske pæon “Christina” har en for pæoner uventet lysende rød nuance.

Kun få pæoner har ildrøde blomster, men to skal have opmærksomhed: Den “nye” hybrid “Christina”, designet af Hermann Krupke og Henry Bockstoce med fyldte, kæmpestore blomster med en meget perfekt form. Sæsonens sidst blomstrende pæon i denne farve. Forskellige liljer findes også i virkelig flammende røde nuancer.

Studenternellike er en rød staude

En af de rødeste stauder til rådighed er den gamle studenternellike. Den populære daglilje er også dukket op i udsøgte nuancer af rød. Red Rudbeckia tilhører fx de sent blomstrende havejuveler.

Vælg det rette selskab til den røde farve

Nye amerikanske sorter findes i overraskende farver som sorten “tomatsuppe”. Havesnobberne mener, at de knaldrøde planter er svære at kombinere med andre blomstrende vækster. De er for dominerende, for vulgære. Men sådan behøver det ikke at være. Vælg enten selskab, der beroliger dem, eller planter, der fremhæver deres skinnende styrke. Jeg synes hvid er et lækkert match, ligesom orange og gyldne toner som laks og abrikos.

Rød og hvid sammen

Bor du i et rødt teglhus, er de fyrige røde nuancer flotte sammen med hvide duftpæoner. Hvide løjtnantshjerter og lidt brudeslør er også et godt match. Det bliver lækkert at se på – og det er top-trendy.

Læs også: Tallerkensmækker – Planten til haven og middagsbordet

Læs også: Bonderoser – genvej til succes med pæoner i haven

Mest læste artikler