Dufte i haven året rundt

Det er ren terapi, når man efter en lang arbejdsdag indhyller sig i havens dufte.

Roser, lavendler, syrener og liljer dufter så dejligt, at parfumeindustrien i århundreder har forsøgt at efterligne dem. Men en duft er en sammensat størrelse, og den rigtige lavendeleller rosenduft er næsten umulig at genskabe i et laboratorium. Til gengæld kan du plante den i haven.

For insekterne

Blomsten dufter for at tiltrække netop de insekter, der bestøver den. Duften kan dog også bruges til at holde skadelige insekter på afstand. Men det er langtfra alle blomster, der dufter, og det er ikke alle sorter af en given art, der dufter på samme måde. Tænk bare på den store variation i rosernes duft.

Og mange blomster behøver slet ikke dufte, fordi de har andre virkemidler til rådighed. Stærke farver er et andet udbredt trick, når bestøvere skal lokkes til. Fx tiltrækkes bier af farven blå. Derfor dufter blå blomster ofte ikke.

Foto: Lotte Bjarke

Tag næsen med på råd

Det er ofte de hvide sorter, der dufter mest. Men det er ikke en endegyldig regel, når man vælger planter til sin duftende have. Derfor er det nødvendigt at bruge næsen, når man vil finde frem til de mest velduftende planter.

Dertil kommer, at forskellige mennesker opfatter den samme duft vidt forskelligt. Men der er selvfølgelig nogle dufte, der er ret sikre at satse på. Man skal fx lede længe efter én, der ikke bryder sig om rosenduft. Men i det store hele betaler det sig at lugte sig frem, mens planterne blomstrer, og så plante dem, man kan lide.

Vinterdufte
Nogle planter blomstrer på trods af vinterens kulde. De har specialiseret sig i at tiltrække de få insekter, der også er aktive på den årstid. Derfor dufter de vinterblomstrende planter som regel stærkt. Det gælder fx buske som troldnød, Hamamelis x intermedia, kejserbusk, Viburnum x bodnantense, vinterjasmin, Jasminum nudiflorum, og skimmia, Skimmia japonica.

Andre blomster bestøves af nataktive insekter som natsværmere, og de dufter altså mest om natten. Natlevkøj, Matthiola lonigipetala, natviol, Hesperis matronalis, heliotrop, Heliotropium arborescens, natlys, Oenothra tetragona, og narcistobak, Nicotiana sylvestris, er nogle af de sommerblomster, der dufter mest om natten. Plant dem der, hvor du selv nyder sommernatten.

Aromaterapi

På et vindomsust hjørne eller på havens højeste punkt blæser dufte væk. Jo mere læ der er omkring planterne, jo længere bliver duften hængende i luften. Og ellers bør duftplanterne stå de steder, hvor man får mest fornøjelse af dem, uden for det åbne soveværelsesvindue, ved havens siddepladser og langs havegange og stier. Plant også vinterduftende planter, så føles vinteren knap så kold og trist. Find de rigtige vinterplanter i boksen herover.

Undgå at plante forskellige duftende planter, der blomstrer samtidigt, lige op ad hinanden. Det er ikke alle dufte, der klæder hinanden. Fordel i stedet planterne rundt på de steder i haven, hvor du får mest ud af duften.

Blomsterdufte er ikke alene behagelige, de er også beroligende og stimulerende. Aromaterapi er en behandlingsform med tusindvis af år på bagen. Den udnytter dufte, der fx stimulerer kroppens produktion af endorfiner. Det er forklaringen på, at en stille stund indhyllet i havens blomsterdufte virker afslappende.

Duftspredere af enhver slags
• Sommerblomster Kæmpeverbena, Verbena bonariensis, morgenfrue, Calendula officinalis, vingetobak, Nicotiana alata, rosengeranie, Pelargonium graveolens, enkeblomst, Scabiosa atropupurea, edderkoppeplante, Cleome hassleriana.

• Buske og træer Magnolie, Magnolia x soulangeana, guldregn, Laburnum x watereri, guldazalea, Rhododendron luteum, uægte jasmin, Philadelphus x virginalis, sommerfuglebusk, Buddleja davidii, rose, Rosa, kirsebærkornel, Cornus mas, syren, Syringa vulgaris, paradisæble, Malus hupehensis.

• Stauder Lavendel, Lavandula angustifolia, silkepæon, Paeonia lactiflora, blåkant, Nepeta x faassenii, purpursolhat, Echinacea purpurea, salomons segl, Polygonatum odoratum, indianermynte, Agastache foeniculum, fjernellike, Dianthus plumarius-hybrid, liljekonval, Convallaria majalis.

• Slyngplanter Blåregn, Wisteria sinensis, kaprifolie, Lonicera periclymenum, ærteblomst, Lathyrus ododratus.

Læs også: Paradisæbler – træet med to årlige højdepunkter

Læs også: Liljekonval – Den giftige plante med de klokkeformede blomster

Mest læste artikler