Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise
Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.
1. Grøn fluesvamp (Amanita phalloides)
Øverst på listen over Danmarks giftigste svampe er den grønne fluesvamp, som er dødeligt giftig.
Svampen kendetegnes ved en hvid stok med et gult skær og har en gul/grønlig hat.
Den grønne fluesvamp er at finde i skovbunden tæt på træer, hvor den almindeligt vokser fra august til oktober.
2. Hvid fluesvamp (Amanita virosa)
Den (sne)hvide fluesvamp er lige såvel som den grønne fluesvamp dødeligt giftig, og vokser typisk nær træer i skovbunden fra august til oktober.
Den hvide fluesvamp er mere sjælden end den grønne fluesvamp, men minder i høj grad om den almindelige champignon som vi bruger i madlavning.
Du kan skelne mellem de to svampe ved at undersøge lamellerne. Den hvide fluesvamps hat, lameller og stok er helt hvide og har desuden et lille slør nederst på stokken, den almindelige champignons lameller er derimod laksefarvede eller brune og har ikke samme slør.
3. Randbæltet hjelmhat (Galerina marginata)
Randbæltet hjelmhat kan måske minde en smule om den orange kantarel, men i de fleste tilfælde forveksler folk den meget giftige svamp med de spiselige svampe Foranderlig Skælhat og Gran-Svovlhat.
En Randbæltet hjelmhat kan kendes på, at den har en brun hat på 1 til 5 centimeter i diameter, blegbrune lameller og en glat stok med en brun ring.
Randbæltet hjelmhat er ret almindelig i Danmark og vokser på stammer, stubbe og træflis fra august til oktober.
4. Puklet giftslørhat (Cortinarius rubellus el. orellanoides)
Rundt omkring i Europa har der været problemer med at folk har forvekslet spiselige kantareller med Puklet giftslørhat.
Puklet giftslørhat er meget giftig og kan især forårsage skader på lever og nyre, hvilket i nogle tilfælde kræver dialyse og endda transplantation.
Svampen kan kendes på, at den dufter af radisser og er relativ spidspuklet. Derudover er hat, lameller og stok rødbrune.
Svampen er forholdsvis sjælden i Danmark, og vokser særligt i nåleskove fra sommer til efterår.
5. Stenmorkel (Gyromitra esculenta)
Ægte eller Almindelig stenmorkel gik engang under navnet Spiselig stenmorkel, hvilket med god grund er blevet ændret, da svampen er dødeligt giftig, hvis den spises rå.
Selvom nogen argumenterer for, at man kan fjerne giftstoffer ved at tørre eller koge svampen, så frarådes spisning af stenmorkler, da metoderne ikke er sikre og alle giftstoffer ikke kan fjernes.
Svampen har et karakteristisk morkeludseende med en brun, hul, hjerneformet hat, og kan findes i nåleskov i foråret.
5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter
Planter Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.
Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have
Planter Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.
Sådan får du din have, der kan overleve fremtidens vejr
Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...
Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor
Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er det en god ide at undersøge hvilke krydderurter, der egentlig kan klare sig vinteren over. Vi har samlet en liste over 10 krydderurter, der kan overvintre udenfor.
9 fantastiske flerårige planter, du skal plante i efteråret
Planter Hvis du ønsker dig en flot og livlig forårs- og sommerhave, er det i efteråret, at du skal plante. Vi har samlet 9 fantastiske flerårige...
Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter
Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.
Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til
Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er endda muligt at få en god æblebrandert på med cider lavet af overskudsæbler.
Gratis bunddække planter
Planter Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.
Klematis på afveje
Planter Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.
Rød kvan i godt selskab
Planter Den røde kvan blev plantet sidste år, men blev kun til rosetter af sort-røde blade...
Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe
Planter En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lise.
Storkenæb som bunddække planter
Planter Effektive og hårdføre bunddækkeplanter forebygger ukrudt, og du kan derfor bruge tiden i haven på nogle sjovere ting. Storkenæb er en af de...
Få dine kaktus til at stortrives både inde og ude
Planter Det er blevet et hit at samle på og dyrke kaktusser og sukkulenter igen. Her får du en række gode råd til pasningen af planterne. For ved du, hvordan planterne klarer sig i naturen, så vil de helt sikkert også klare sig bedre hjemme hos dig.
Seje buske i sarte farver
Planter Lotte Bjarkes buske blomstrer smukt lige nu - også selvom nogle af dem, har vanskelige vilkår.
Dahlia planter på fri fod
Planter Den lune luft får de forspirede Dahlia til at udvikle sig til fine planter, der nu er klar til at stå på egne ben i staudebedene.