Brug lavendel i maden – få 3 opskrifter her

Planter

Lavendel er ikke kun til pynt, men også et lækkert krydderi, som du nemt kan bruge i maden. Planterne er nemme, duftende og flotte at se på i haven. Lavendel er også meget anvendelig i køkkenet til både søde sager og varme retter. Få tre gode opskrifter her.

Anret de knasende stykker karamel med lavendel og græskarkerner på et flot fad og servér en kop lavendel-te til.
Anret de knasende stykker karamel med lavendel og græskarkerner på et flot fad og servér en kop lavendel-te til.

 

Lavendelblade som
krydderi

Foto: istockphoto
Pluk lavendelblomster om formiddagen, hvor de er både tørre og saftspændte.

Lavendelbladene bruges som krydderi til bl.a. lammekøllen sammen med rosmarin, og blomsterne i velduftende kager, til honning og olier. Lavendel-blomsterne skal høstes, lige før de springer ud (altså inden de er helt udfoldede). Det gøres ganske nemt, ved at rive blomsterne af stilkene med fingrene. Hvis der ryger en smule stilk med, gør det ingenting.

Sådan tørrer du lavendel

Efter at have høstet blomsterne skal de tørres et tørt, mørkt og ikke for varmt sted. Spred dem ud på fx en bakke, så de ikke ligger i et alt for tykt lag oven på hinanden. Hvis du ikke bruger alle de tørrede blomster med det samme, skal de opbevares tørt og mørkt, så bevarer de duften utroligt længe.

Læs også: Billige flyrejser - sådan snyder du rejsesøgemaskinerne og rejsebureauerne

Te med lavendel

For et hurtigt og meget nemt lavendelpift, kan du lade en kop hvid eller grøn te trække med en halv teskefuld tørrede lavendelblomster og få en dejlig velduftende kop te – eventuelt sødet med lidt honning. Du kan også lave te udelukkende på lavendel, men smagen kan blive meget intens, hvis du lader den trække mere end to-tre minutter.

3 opskrifter med
avendel

Foto: istockphoto1. Lynhurtig lavendellemonade

Det skal du bruge: Saften fra 6 citroner, ½ l vand, 1 dl tørret lavendel, ½-1 dl honning (alt efter smag).

Sådan gør du
Skræl 2 af citronerne – evt. med et juliennejern. Kog vandet sammen med citronskallerne, og hæld de tørrede lavendel-blomster i. Skru ned for varmen, og lad blandingen simre i 10 min.

Hæld blandingen igen-nem et dørslag foret med et viskestykke. Tryk godt på skaller og blomster, for at få smagen med.

Hæld honning i den varme blanding. Rør, til honningen er opløst. Hæld citronsaften i. Nu skal lemonaden blot stå og køle af (ca. 1 time). Servér i høje glas med masser af is.

Læs også: 10 tricks til at bekæmpe dræbersnegle i din have

2. Lavendel & græskarkerne-karamelsnack
Det skal du bruge: 1½ dl sukker, ½ dl lys sirup, ½ dl græskarkerner, 1 spsk. tørret lavendel, knsp. salt.

Sådan gør du
Læg bagepapir på en bageplade. Bring sukker og sirup i kog i en gryde, og rør rundt, indtil sukkeret er opløst.

Hæld lavendelblomster, græskarkerner og salt i blandingen, og lad det koge, indtil blandingen begynder at blive gylden.

Hæld blandingen på bagepladen, og lad den afkøle. Efter afkøling brækker du karamelpladen i små stykker og serverer i en skål som en lækker sommersnack.

Foto: istockphoto3. Lavendel-honning
Det skal du bruge: 1 bæger mild, dansk honning, ½-1 dl lavendel-blomster.

Sådan gør du
Varm honningen i en gryde over medium varme, indtil den er flydende. Rør lavendel-blomsterne i, og lad blandingen afkøle i køleskabet natten over. Opvarm lavendelhonningen ved medium varme, så den bliver varmet helt igennem og er tyndtflydende.

Læs også: Det kan du også bruge havregryn til

Hæld blandingen igennem en finmasket si og i et fint, rent glas med låg. Kassér blomsterne.

30 maj 2013
0

5 tips til at få pæoner til at holde meget længere

Når man har pæoner stående, ønsker man bare, at de ville holde for evigt. Den prægtige blomst har det nemlig med hurtigt at smide sine...

0

Dyrk selv det nordiske køkken i haven – haven i april

Det nordiske køkken er ikke reserveret fancy restauranter med stjernekokke. Grundideen er jo at anvende lokale råvarer, og intet er mere...

0

Oplev glæden ved Clematis Montana

Vi anbefaler alle, som overvejer at forskønne haven med klematis, at vælge Clematis Montana som et sikkert og vidunderligt kraftigtvoksende...

0

7 smukke blå planter, som din have vil elske

Den smukke, blå farve symboliserer fred, ro og harmoni – og det er akkurat dét, disse 7 blå planter vil give din have. Vi guider dig i,...

0

Forspirede planter flytter igen

De forspirede sommerblomster og grøntsager har haft en hård start, grundet det skiftende vejr. Se her, hvordan haveeksperten igen har fået...

0

Kan raketblomst tåle fugt?

Hvornår kan raketblomst deles, og tåler den at vokse i fugtig jord?

0

Disse planter skal du ikke huse i haven

De er flotte, de vokser godt – og det kan være fristende at give dem en god plads i staudebedet – måske har du allerede et par af dem i...

0

Redningsaktion for Dahlia knolde

Lotte Bjarke har netop sat gang i en redningsauktion i håb om, at Dahlia-knoldene kan genbruges næste år.

0

Klip din klematis

Er det nødvendigt at beskære en nyplantet klematis?

0

Roser er romantiske

Roser i flor kan sættes i vase, tørres til dekorationer eller forvandles til en velsmagende rosengelé. Det er skønt at nyde roserne i haven,...

0

Bedste plantetider

Tekst og foto: Jean Frey, idényt nr. 8, 2005Hvornår er det bedst at plante sine roser?Svar: Barrodsroser plantes fra marts til og med maj,...

0

Citron uden frugter

Vi har et citrontræ i vores havestue. Det blomstrer fint, men der kommer ingen frugter. Er der noget, vi kan gøre?

0

Et voldsomt bladfald

Min ørkenrose, som blomstrede flot i foråret, er nu begyndt at smide mange blade. Er det normalt for denne plante?

0

Blomsternavn efterlyses

Jeg har engang set en klokkeblomst, hvis store og tætte blomsterstande kunne minde om syrenblomster. Kan jeg få oplyst navnet - gerne det...

0

Pelargonier i vinterhi

Vores pelargonier er blevet meget flotte i sommer. Vi er godt klar over, at de skal overvintre frostfrit, men hvor koldt bør der være?