Brug lavendel i maden – få 3 opskrifter her

Planter

Lavendel er ikke kun til pynt, men også et lækkert krydderi, som du nemt kan bruge i maden. Planterne er nemme, duftende og flotte at se på i haven. Lavendel er også meget anvendelig i køkkenet til både søde sager og varme retter. Få tre gode opskrifter her.

Anret de knasende stykker karamel med lavendel og græskarkerner på et flot fad og servér en kop lavendel-te til.
Anret de knasende stykker karamel med lavendel og græskarkerner på et flot fad og servér en kop lavendel-te til.

 

Lavendelblade som
krydderi

Foto: istockphoto
Pluk lavendelblomster om formiddagen, hvor de er både tørre og saftspændte.

Lavendelbladene bruges som krydderi til bl.a. lammekøllen sammen med rosmarin, og blomsterne i velduftende kager, til honning og olier. Lavendel-blomsterne skal høstes, lige før de springer ud (altså inden de er helt udfoldede). Det gøres ganske nemt, ved at rive blomsterne af stilkene med fingrene. Hvis der ryger en smule stilk med, gør det ingenting.

Sådan tørrer du lavendel

Efter at have høstet blomsterne skal de tørres et tørt, mørkt og ikke for varmt sted. Spred dem ud på fx en bakke, så de ikke ligger i et alt for tykt lag oven på hinanden. Hvis du ikke bruger alle de tørrede blomster med det samme, skal de opbevares tørt og mørkt, så bevarer de duften utroligt længe.

Læs også: Få blødt og velduftende vasketøj – uden skyllemiddel

Te med lavendel

For et hurtigt og meget nemt lavendelpift, kan du lade en kop hvid eller grøn te trække med en halv teskefuld tørrede lavendelblomster og få en dejlig velduftende kop te – eventuelt sødet med lidt honning. Du kan også lave te udelukkende på lavendel, men smagen kan blive meget intens, hvis du lader den trække mere end to-tre minutter.

3 opskrifter med
avendel

Foto: istockphoto1. Lynhurtig lavendellemonade

Det skal du bruge: Saften fra 6 citroner, ½ l vand, 1 dl tørret lavendel, ½-1 dl honning (alt efter smag).

Sådan gør du
Skræl 2 af citronerne – evt. med et juliennejern. Kog vandet sammen med citronskallerne, og hæld de tørrede lavendel-blomster i. Skru ned for varmen, og lad blandingen simre i 10 min.

Hæld blandingen igen-nem et dørslag foret med et viskestykke. Tryk godt på skaller og blomster, for at få smagen med.

Hæld honning i den varme blanding. Rør, til honningen er opløst. Hæld citronsaften i. Nu skal lemonaden blot stå og køle af (ca. 1 time). Servér i høje glas med masser af is.

Læs også: Spar tid og penge med disse 20 køkkenhemmeligheder

2. Lavendel & græskarkerne-karamelsnack
Det skal du bruge: 1½ dl sukker, ½ dl lys sirup, ½ dl græskarkerner, 1 spsk. tørret lavendel, knsp. salt.

Sådan gør du
Læg bagepapir på en bageplade. Bring sukker og sirup i kog i en gryde, og rør rundt, indtil sukkeret er opløst.

Hæld lavendelblomster, græskarkerner og salt i blandingen, og lad det koge, indtil blandingen begynder at blive gylden.

Hæld blandingen på bagepladen, og lad den afkøle. Efter afkøling brækker du karamelpladen i små stykker og serverer i en skål som en lækker sommersnack.

Foto: istockphoto3. Lavendel-honning
Det skal du bruge: 1 bæger mild, dansk honning, ½-1 dl lavendel-blomster.

Sådan gør du
Varm honningen i en gryde over medium varme, indtil den er flydende. Rør lavendel-blomsterne i, og lad blandingen afkøle i køleskabet natten over. Opvarm lavendelhonningen ved medium varme, så den bliver varmet helt igennem og er tyndtflydende.

Læs også: Her vil din kat allerhelst aes ifølge videnskaben

Hæld blandingen igennem en finmasket si og i et fint, rent glas med låg. Kassér blomsterne.

30 maj 2013
0

Naturstyrelsen inviterer til folkedrab: Hybenrosen skal dø!

Så er der license to kill: den smukke hybenrose med dens lækre hybenbær er fra denne sommer jaget vildt, og alle danskere inviteres til at...

0

Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

Svaret er ja. Man kan købe selvvandende altankasser, og der findes også geniale, hjemmelavede løsninger til de tørstige potteplanter. Se en...

0

Sådan dyrker du den smukke nerie

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også meget giftig.

0

Favoritdufte i sommerhaven

En af de store gevinster ved at have en have, er at man kan nyde duften af sine favoritplanter. Se her haveekspertens favoritdufte i sommerh...

0

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter, som...

0

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

0

Allium er havens skulpturelle vidunder

Allium, også kaldet prydløg, kan blive op til 150 cm høje og er noget af det mest dekorative, du kan plante i din have.

0

Vidste du, at hosta kan spises?

De cigarformede, helt friske hosta-skud er en ganske fin spise - var du klar over det? Men det er nu, der skal høstes! Få også en opskrift...

0

Klematis og klatreroser er det perfekte par

Nu er det tid til at lege Kirsten Giftekniv i haven. Klematis og klatreroser skal matches – du vil elske disse planters naturlige parløb.

0

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskelli...

0

Skab et blomsterparadis med et plastikrør

Det hele begynder med et plastikrør og noget pressening - og så lige pludselig en dag...

0

Sådan laver du en hængende perlehyacint-bold

Er du typen, der elsker sjove og kreative projekter i haven, så er dette projektet for dig! Gå foråret i møde med at lave en hængende perleh...

0

Juleroser og påskeklokker er tidens mest magiske stauder

Vi er ikke blege for at udnævne Helleborus som tidens mest fascinerende og smukke staude. Juleroser og påskeklokker er magiske!

0

Stjernetræf før jul

Julestjernen lyser igen op på borde, i buketter og vindueskarme. De mange forskellige nuancer og dens varme glød gør den værdig som en af...

0

En kurvfuld julepynt fra haven

Havens kogler, nåletræer og bærbuske bliver flittigt brugt til produktion af julens smukke dekorationer. Se her Lotte Bjarkes favoritter.