Bambus - vælg den rigtige, så du undgår den blomstrer

Planter

Bambus er flerårige, træagtige græsser og flotte i haven. Men vælg en navngivet sort, så den ikke blomstrer de første mange årtier. Gul bambus er robust, og nem at dyrke i vores klima. Bambus kan stå alene, men en række bambus funger perfekt som læskærm eller hæk.


Trives i de fleste jordtyper
Bambus trives i både sol og halvskygge og på de fleste jordtyper. Grav et stort hul, og sørg for, at jorden er godt løsnet, før du planter. Rodklumpens overflade skal flugte med jordoverfladen.

Bambus skal vandes godt

Efter plantning vandes grundigt, og det er vigtigt at holde planten velforsynet med vand, indtil rødderne har fået ordentlig fat. Hvis du planter en bambushæk, skal du regne med ca. en plante per meter, så bliver hækken tæt med tiden.

Vælg nye, navngivne bambussorter
Har du én gang set en bambus blomstre og derefter dø, er du skeptisk over for at erstatte de døde planter med nye. Men bambus blomstrer ganske vist, men der går cirka 100 år, før en plante blomstrer og sætter frø. Hvis du vælger nye, navngivne sorter, er der ikke noget at frygte, fordi sorten er gennemtestet i planteskolen.

Bambus kan klippes i mange former
Du behøver ikke beskære din bambus, men du kan klippe den i former i foråret. Bambus kan klippes som en hæk og bliver endnu tættere af klipningen. Hvis du ønsker dig mere lethed og elegance af din bambus, kan du stamme den lidt op. Hvis du vil undgå, at bambus bliver meget bred, så klip nogle af de nye skud af ved jorden.

Bambus i krukker
Bambus kan sagtens dyrkes i store krukker. Især Bimbo er velegnet. Hyppig vanding er dog forudsætningen for, at bambussen udvikler sig godt i krukken.

Gennemtestet bambus
Bambus blomstrer cirka hvert 100. år. Derefter dør planten, og en ny generation spirer frem af frøene. De navngivne sorter er udvalgt blandt frøplanter fra de første blomstrende bambus og er siden gennemtestet i planteskolerne.

Fire gode sorter
  • Jumbo er en frodig, kompakt sort, der bliver op til tre m høj med graciøst overhængen-de skud.
  • Bimbo er en charmerende lille sort med tæt, frodig vækst og en meter lange skud.
  • Pemo Panda (N) er en mellemhøj, lækker mørkegrøn og meget fyldig bambus med to-tre meter lange skud.
  • Pemo Trifina er en helt ny sort af sort bambus med tre-fire m høje, opretstående skud og blågrønt løv.

Redaktøren anbefaler

15 december 2010
0

Naturstyrelsen inviterer til folkedrab: Hybenrosen skal dø!

Så er der license to kill: den smukke hybenrose med dens lækre hybenbær er fra denne sommer jaget vildt, og alle danskere inviteres til at...

0

Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

Svaret er ja. Man kan købe selvvandende altankasser, og der findes også geniale, hjemmelavede løsninger til de tørstige potteplanter. Se en...

0

Sådan dyrker du den smukke nerie

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også meget giftig.

0

Favoritdufte i sommerhaven

En af de store gevinster ved at have en have, er at man kan nyde duften af sine favoritplanter. Se her haveekspertens favoritdufte i sommerh...

0

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter, som...

0

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

0

Allium er havens skulpturelle vidunder

Allium, også kaldet prydløg, kan blive op til 150 cm høje og er noget af det mest dekorative, du kan plante i din have.

0

Vidste du, at hosta kan spises?

De cigarformede, helt friske hosta-skud er en ganske fin spise - var du klar over det? Men det er nu, der skal høstes! Få også en opskrift...

0

Klematis og klatreroser er det perfekte par

Nu er det tid til at lege Kirsten Giftekniv i haven. Klematis og klatreroser skal matches – du vil elske disse planters naturlige parløb.

0

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskelli...

0

Skab et blomsterparadis med et plastikrør

Det hele begynder med et plastikrør og noget pressening - og så lige pludselig en dag...

0

Sådan laver du en hængende perlehyacint-bold

Er du typen, der elsker sjove og kreative projekter i haven, så er dette projektet for dig! Gå foråret i møde med at lave en hængende perleh...

0

Juleroser og påskeklokker er tidens mest magiske stauder

Vi er ikke blege for at udnævne Helleborus som tidens mest fascinerende og smukke staude. Juleroser og påskeklokker er magiske!

0

Stjernetræf før jul

Julestjernen lyser igen op på borde, i buketter og vindueskarme. De mange forskellige nuancer og dens varme glød gør den værdig som en af...

0

En kurvfuld julepynt fra haven

Havens kogler, nåletræer og bærbuske bliver flittigt brugt til produktion af julens smukke dekorationer. Se her Lotte Bjarkes favoritter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.