Bambus - vælg den rigtige, så du undgår den blomstrer

Planter

Bambus er flerårige, træagtige græsser og flotte i haven. Vælg en navngivet sort, så den ikke blomstrer de første mange årtier. Gul bambus er robust, og nem at dyrke i vores klima. Bambus kan stå alene, men en række bambus funger perfekt som læskærm eller hæk.

Foto: iStock & Lotte Bjarke

Bambus kan plantes i de fleste jordtyper

Bambus trives i både sol og halvskygge og på de fleste jordtyper. Det gør det ret let og ukompliceret at plante bambus. Start med at grave et stort hul på det ønskede sted. Sørg for, at jorden er godt løsnet, før du planter. Rodklumpens overflade skal flugte med jordoverfladen.

Bambus skal vandes godt

Efter plantning vandes grundigt, og det er vigtigt at holde planten velforsynet med vand, indtil rødderne har fået ordentlig fat. Hvis du planter en bambushæk, skal du regne med ca. en plante per meter, så bliver hækken tæt med tiden.

Vælg nye, navngivne bambussorter

Har du én gang set en bambus blomstre og derefter dø, er du skeptisk over for at erstatte de døde planter med nye. Men bambus blomstrer ganske vist, men der går cirka 100 år, før en plante blomstrer og sætter frø. Hvis du vælger nye, navngivne sorter, er der ikke noget at frygte, fordi sorten er gennemtestet i planteskolen. 
Hæk bambus ved parcelhus.  
Bambus i hæk ved huset.  

Bambus kan klippes i mange former 

Du behøver ikke beskære din bambus, men du kan klippe den i former i foråret. Bambus kan klippes som en hæk og bliver endnu tættere af klipningen. Hvis du ønsker dig mere lethed og elegance af din bambus, kan du stamme den lidt op. Hvis du vil undgå, at bambus bliver meget bred, så klip nogle af de nye skud af ved jorden.

Bambus i krukker

Bambus kan sagtens dyrkes i store krukker. Især Bimbo er velegnet. Hyppig vanding er dog forudsætningen for, at bambussen udvikler sig godt i krukken. 
  
Læs også: Sådan beskæres de forskellige hække

Gennemtestet bambus 

Bambus blomstrer cirka hvert 100. år. Derefter dør planten, og en ny generation spirer frem af frøene. De navngivne sorter er udvalgt blandt frøplanter fra de første blomstrende bambus og er siden gennemtestet i planteskolerne.

Fire gode bambus sorter

  • Jumbo er en frodig, kompakt sort, der bliver op til tre m høj med graciøst overhængen-de skud.
  • Bimbo er en charmerende lille sort med tæt, frodig vækst og en meter lange skud.
  • Pemo Panda er en mellemhøj, lækker mørkegrøn og meget fyldig bambus med to-tre meter lange skud.
  • Pemo Trifina er en helt ny sort af sort bambus med tre-fire m høje, opretstående skud og blågrønt løv.
15. august 2017
Mere om Planter

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Sådan får du din have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

9 fantastiske flerårige planter, du skal plante i efteråret

Planter Hvis du ønsker dig en flot og livlig forårs- og sommerhave, er det i efteråret, at du skal plante. Vi har samlet 9 fantastiske flerårige planter, som du kan lade dig inspirere af.

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Gratis bunddække planter

Planter Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.

Klematis på afveje

Planter Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.

Rød kvan i godt selskab

Planter Den røde kvan blev plantet sidste år, men blev kun til rosetter af sort-røde blade...

Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe

Planter En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lise.

Storkenæb som bunddække planter

Planter Effektive og hårdføre bunddækkeplanter forebygger ukrudt, og du kan derfor bruge tiden i haven på nogle sjovere ting. Storkenæb er en af de...

Få dine kaktus til at stortrives både inde og ude

Planter Det er blevet et hit at samle på og dyrke kaktusser og sukkulenter igen. Her får du en række gode råd til pasningen af planterne. For ved...

Seje buske i sarte farver

Planter Lotte Bjarkes buske blomstrer smukt lige nu - også selvom nogle af dem, har vanskelige vilkår.

Dahlia planter på fri fod

Planter Den lune luft får de forspirede Dahlia til at udvikle sig til fine planter, der nu er klar til at stå på egne ben i staudebedene.

Plant gyldenlak i nye, smukke nuancer

Planter Bedstemorblomsten gyldenlak har fået comeback takket være en masse nye sorter i lækre farver. Læs om Lotte Bjarkes succes med de farverige...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.