Bambus - vælg den rigtige, så du undgår den blomstrer

Planter

Bambus er flerårige, træagtige græsser og flotte i haven. Vælg en navngivet sort, så den ikke blomstrer de første mange årtier. Gul bambus er robust, og nem at dyrke i vores klima. Bambus kan stå alene, men en række bambus funger perfekt som læskærm eller hæk.

Foto: iStock & Lotte Bjarke

Bambus kan plantes i de fleste jordtyper

Bambus trives i både sol og halvskygge og på de fleste jordtyper. Det gør det ret let og ukompliceret at plante bambus. Start med at grave et stort hul på det ønskede sted. Sørg for, at jorden er godt løsnet, før du planter. Rodklumpens overflade skal flugte med jordoverfladen.

Bambus skal vandes godt

Efter plantning vandes grundigt, og det er vigtigt at holde planten velforsynet med vand, indtil rødderne har fået ordentlig fat. Hvis du planter en bambushæk, skal du regne med ca. en plante per meter, så bliver hækken tæt med tiden.

Vælg nye, navngivne bambussorter

Har du én gang set en bambus blomstre og derefter dø, er du skeptisk over for at erstatte de døde planter med nye. Men bambus blomstrer ganske vist, men der går cirka 100 år, før en plante blomstrer og sætter frø. Hvis du vælger nye, navngivne sorter, er der ikke noget at frygte, fordi sorten er gennemtestet i planteskolen. 
Hæk bambus ved parcelhus.  
Bambus i hæk ved huset.  

Bambus kan klippes i mange former 

Du behøver ikke beskære din bambus, men du kan klippe den i former i foråret. Bambus kan klippes som en hæk og bliver endnu tættere af klipningen. Hvis du ønsker dig mere lethed og elegance af din bambus, kan du stamme den lidt op. Hvis du vil undgå, at bambus bliver meget bred, så klip nogle af de nye skud af ved jorden.

Bambus i krukker

Bambus kan sagtens dyrkes i store krukker. Især Bimbo er velegnet. Hyppig vanding er dog forudsætningen for, at bambussen udvikler sig godt i krukken. 
  
Læs også: Sådan beskæres de forskellige hække

Gennemtestet bambus 

Bambus blomstrer cirka hvert 100. år. Derefter dør planten, og en ny generation spirer frem af frøene. De navngivne sorter er udvalgt blandt frøplanter fra de første blomstrende bambus og er siden gennemtestet i planteskolerne.

Fire gode bambus sorter

  • Jumbo er en frodig, kompakt sort, der bliver op til tre m høj med graciøst overhængen-de skud.
  • Bimbo er en charmerende lille sort med tæt, frodig vækst og en meter lange skud.
  • Pemo Panda er en mellemhøj, lækker mørkegrøn og meget fyldig bambus med to-tre meter lange skud.
  • Pemo Trifina er en helt ny sort af sort bambus med tre-fire m høje, opretstående skud og blågrønt løv.
15. august 2017
Mere om Planter

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til. 

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Sensommerens seks smukkeste blomster

Planter Forlæng sommeren ved at plante blomster, der kan blive ved med at give og give i sensommeren og helt ind i efteråret. Se de 6 smukkeste...

5 tips til at få pæoner til at holde meget længere

Planter Når man har pæoner stående, ønsker man bare, at de ville holde for evigt. Den prægtige blomst har det nemlig med hurtigt at smide sine kroneblade, hvis man ikke gør noget for at undgå det. Her er 5 tips til, hvordan du kan få dine pæoner til (næsten) at holde for evigt. 

Dyrk selv det nordiske køkken i haven – haven i april

Planter Det nordiske køkken er ikke reserveret fancy restauranter med stjernekokke. Grundideen er jo at anvende lokale råvarer, og intet er mere...

Oplev glæden ved Clematis Montana

Planter Vi anbefaler alle, som overvejer at forskønne haven med klematis, at vælge Clematis Montana som et sikkert og vidunderligt kraftigtvoksende...

7 smukke blå planter, som din have vil elske

Planter Den smukke, blå farve symboliserer fred, ro og harmoni – og det er akkurat dét, disse 7 blå planter vil give din have. Vi guider dig i, hvordan du skal plante og pleje blomsterne for at få det bedste resultat i haven.

Forspirede planter flytter igen

Planter De forspirede sommerblomster og grøntsager har haft en hård start, grundet det skiftende vejr. Se her, hvordan haveeksperten igen har fået...

Kan raketblomst tåle fugt?

Planter Hvornår kan raketblomst deles, og tåler den at vokse i fugtig jord?

Genialt trick: bekæmp bladlus i æbletræer med gaffa tape

Planter Og nej - det er ikke bladlusene du skal ud og fange med kostbar gaffa tape. Det er bladlusenes bedste ven og allierede, som er målet for operationen: myrerne.

Redningsaktion for Dahlia knolde

Planter Lotte Bjarke har netop sat gang i en redningsauktion i håb om, at Dahlia-knoldene kan genbruges næste år.

Klip din klematis

Planter Er det nødvendigt at beskære en nyplantet klematis?

Bedste plantetider

Planter Tekst og foto: Jean Frey, idényt nr. 8, 2005Hvornår er det bedst at plante sine roser?Svar: Barrodsroser plantes fra marts til og med maj, og igen fra medio oktober til hen i november. Potteroser kan plantes, så længe der ikke er frost i jorden.

Blomsternavn efterlyses

Planter Jeg har engang set en klokkeblomst, hvis store og tætte blomsterstande kunne minde om syrenblomster. Kan jeg få oplyst navnet - gerne det...

Pelargonier i vinterhi

Planter Vores pelargonier er blevet meget flotte i sommer. Vi er godt klar over, at de skal overvintre frostfrit, men hvor koldt bør der være?

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.