Alpeviol i en kold tid

Alpeviolens søde og særprægede blomster ser sarte ud, men er det faktisk ikke, hvis man har nogle enkle dyrkningsregler for øje. Man kan have lang tids glæde af alpeviolen, hvis man sikrer sig en plante med masser af knopper gemt mellem bladene.


En blomst der ikke ligner nogen anden
Alpeviolens knopper er i sig selv et studie værd. Det ser nærmest ud som om, de er blevet snoet sammen, og det er fascinerende at følge dem i udspring, når de sammensnoede kronblade folder sig helt ud og bøjer sig bagud væk fra blomstens midte. En blomst, der ikke rigtigt ligner nogen anden.

Hjerteformede blade

Også alpeviolens blade er attraktive. Fint hjerteformede, som de er, med en elegant grågrøn farve og ofte med en fin marmorering i hvidt eller næsten sølvfarvet.

Smuk ude og inde
Alpeviolen er en stueplante, der dukker op i butikkerne i årets sidste måneder, men den er mere end det. Så længe temperaturen holder sig over 8-10 grader, trives alpeviolen strålende under åben himmel og er dermed perfekt til de sidste efterårskrukker og de første vinterkrukker. Faktisk får man mest glæde af sin alpeviol, hvis den placeres køligt, men bare det at stille den køligt i nattetimerne, forlænger blomstringsperioden.

Placeres lyse – men ikke i direkte sol
Indendøre skal alpeviolen placeres lyst, men ikke i direkte skarp sol. Et øst- eller vestvendt vindue byder på perfekte forhold. Vand planten nedefra og lad den aldrig stå med vand i underskålen. Let udtørring mellem vandingerne passer planten godt, men aldrig så meget, at blade og blomster kommer til at hænge. Træk stængler med visne blomster af efterhånden, så får du lang tids fornøjelse af din alpeviol.

Mest læste artikler