Genvej til succes med pæoner og bonderoser

Planter

Bonderoser er langsomme startere, men når de har fået fodfæste i haven, er de både robuste og stabile. Lær her, hvordan du kan forlænge pæon-sæsonen og få en fidus til, hvordan du flytter dine pæoner, der ellers helst vil blive stående på det samme sted. 

Bonderoser og silkepæoner er de to dominerende pæonarter i Danmark
Bonderoser og silkepæoner er de to dominerende pæonarter i Danmark Foto: iStockphoto

Bonderoser indført som medicinplante 

Pæoner hører til de stauder, man bare må have i sin have. De store, yndefulde blomster er på en gang eksklusive og helt nede på jorden. Pæonen er trendy og moderne som få og samtidig en rigtig oldemorplante.
  
Men pæonerne er ikke bare bedstemorplanter eller oldemorplanter. De er mange gange tip-oldemorplanter, for allerede i 1600-tallet var bonderose, Paeonia officinalis, udbredt i haverne landet over.
  
Bonderosen/pæonen blev indført til landet fra Mellem- og Sydeuropa som medicinplante og blev tillagt alverdens godgørende egenskaber. Den bredte sig hurtigt til helt almindelige haver på grund af de overdådigt smukke blomster. 

Den asiastiske silkepæon

Silkepæon, Paeonia lactiflora, der stammer fra Kina og Korea, fulgte i bonderosens spor og bredte sig fra danske præstegårdshaver til private haver. Der findes flere arter af staudepæoner, men den dag i dag er det først og fremmest bonderose og silkepæon, der dyrkes i danske haver.

Et væld af hybrider af bonderosen.

Gennem årene er der skabt et væld af hybrider, der betyder, at udvalget af farver er vokset, og man kan få både enkle, halvfyldte og fyldte blomster i de røde, rosa, cremefarvede og hvide nuancer, pæonerne spiller i.

Forskel på pæoner og silkepæoner

For det utrænede øje er det umiddelbart svært at se forskel på en silkepæon og en bonderose. Blomsterne ligner hinanden meget og løvet egentlig også. Silkepæon bliver op til en meter i højden, og bladene er dobbelt snitdelte. Blomsterne sidder et par stykker sammen for enden af blomsterstilkene. Bonderose er lavere og bredere af vækst, og bladene er mindre findelte. Bonderosens blomster sidder enkeltvis på stilken. 

Blomstrer på forskellige tidspunkter

Den væsentligste forskel mellem de to arter, set med haveejerens øjne, er faktisk, at de blomstrer på forskellige tidspunkter. Bonderoser blomstrer allerede i maj-juni, mens silkepæoner blomstrer i juni-juli. Det er værd at vide for den, der elsker pæoner. Med et behændigt blandet udvalg af de to arter og deres hybrider kan man forlænge den periode, hvor man kan nyde pæonernes blomstring, med op til en hel måned. Det er da værd at tage med.

Dansk vejr er pæonvejr

Pæonernes eksotiske ydre til trods hører de faktisk til nogle af havens nemmeste stauder. Når de først en gang har fået fodfæste i haven, dukker de finurlige, røde skud frem af jorden som krogede arme år efter år.
  
Selv i gamle, tilgroede haver kan man finde dem mellem ukrudt og græs, hvor de nægter at lade sig kue af konkurrencen men bare kommer igen og igen, når de fleste andre stauder er bukket under.
  
I virkeligheden har vi perfekt pæonklima i Danmark. Planterne blomstrer nemlig kun, hvis de har fået en passende kuldeperiode som den, den kolde danske vinter kan give dem. 

Sådan planter du bonderoser

Pæoner er nøjsomme og trives på de fleste jordtyper. Kunne de selv vælge, ville de gå efter en god, kraftig og muldrig lerjord, men som oftest går det også uden.
  
Plant silkepæon et lunt sted i fuld sol og bonderose i sol eller halvskygge og undgå, at planterne tørrer ud i forårsperioden. Et lag kompost omkring planten nærer og luner om vinteren, og så er det sjældent nødvendigt at tilføre gødning, hvis havejorden er bare nogenlunde god.

Hvis det kniber med knopper

I takt med at skuddene strækker sig, og bladene folder sig ud, forsvinder den røde farve, og man kan begynde at holde udkig efter de kuglerunde knopper. Her oplever nogle, at knopperne udebliver, og så kan det godt være irriterende at høre, hvor let det er at dyrke pæoner. Som regel er der en god forklaring på, at planten ikke blomstrer. 

Pæoner blomstrer først efter et par år

For det første går der ofte et par år, fra planten plantes i haven, til den blomstrer. For det andet er pæonerne sarte på et punkt. Hvis de plantes for dybt, udebliver blomstringen.
  
Hvis du køber og planter pæoner i potter, må de aldrig plantes dybere, end de stod i potten. Køber og planter du barrodede planter om efteråret, må plantens krone, dvs. dens toppunkt hvorfra rødderne udgår, ikke dækkes af mere end tre cm jord. 

Fidus til at flytte pæoner

Pæoner kan vokse og udvikle sig på det samme sted i årtier. Til gengæld vil de helst ikke flyttes. Det kan dog lade sig gøre, også uden at resultatet bliver en plante, der står i stampe i årevis efter flytningen.
 
Fidusen er, at man i stedet for at flytte hele planten, graver den op og deler den. Det giver den sidegevinst, at man får flere pæoner, og samtidig sætter man gang i planterne, der typisk blomstrer om ikke året efter delingen så i hvert fald to år efter.
  
Grav planten forsigtigt op med en greb og pas godt på de sprøde rødder. Vask jorden af rødderne og del klumpen med en kniv sådan, at der er mindst tre skud pr. rodklump. Pas på, at du ikke planter de nye planter for dybt, og vælg altid et sted i haven, hvor der ikke tidligere har vokset pæoner. Pæoner bør tidligst flyttes fire år efter, at de er blevet plantet i haven, og flytning bør altid udføres i det tidlige efterår.

Pæoner året rundt

Forår: Giv i god tid planten en form for støtte.
Sommer: Klip visne blomster af. Nyd synet og duften.
Efterår: Tid til at flytte og dele ældre planter. Flotte høstfarver
Vinter: Læg kompost rundt om planten.

Pæoner i vaser

Pæoner er pragtfulde i en vase, og de store blomster holder ganske længe, blot de skæres lige på det tidspunkt, hvor den kuglerunde knop begynder at folde sig ud.
28 april 2016
0

Naturstyrelsen inviterer til folkedrab: Hybenrosen skal dø!

Så er der license to kill: den smukke hybenrose med dens lækre hybenbær er fra denne sommer jaget vildt, og alle danskere inviteres til at...

0

Kan planter vande sig selv, mens du er på ferie?

Svaret er ja. Man kan købe selvvandende altankasser, og der findes også geniale, hjemmelavede løsninger til de tørstige potteplanter. Se en...

0

Sådan dyrker du den smukke nerie

Nerie er en af de planter, som giver din terrasse og havestue et sydlandsk præg. Den er forførerisk fin, men også meget giftig.

0

Favoritdufte i sommerhaven

En af de store gevinster ved at have en have, er at man kan nyde duften af sine favoritplanter. Se her haveekspertens favoritdufte i sommerh...

0

10 velduftende planter, der skræmmer myg væk

Skån din hud for myggemidler ved at vælge planter til haven, som myg hader. Mange af dem er oven i købet krydderurter og nytteplanter, som...

0

Sommerens første frøstjerne

Viol-frøstjerne og akeleje-frøstjerne pryder haven hos Lotte Bjarke.

0

Allium er havens skulpturelle vidunder

Allium, også kaldet prydløg, kan blive op til 150 cm høje og er noget af det mest dekorative, du kan plante i din have.

0

Vidste du, at hosta kan spises?

De cigarformede, helt friske hosta-skud er en ganske fin spise - var du klar over det? Men det er nu, der skal høstes! Få også en opskrift...

0

Klematis og klatreroser er det perfekte par

Nu er det tid til at lege Kirsten Giftekniv i haven. Klematis og klatreroser skal matches – du vil elske disse planters naturlige parløb.

0

10 smukke og praktiske bud på højbedet til din have

Højbede er en praktisk og enkel måde at skabe et levende forrådskammer i haven. De hævede bede kan bygges selv eller købes i mange forskelli...

0

Skab et blomsterparadis med et plastikrør

Det hele begynder med et plastikrør og noget pressening - og så lige pludselig en dag...

0

Sådan laver du en hængende perlehyacint-bold

Er du typen, der elsker sjove og kreative projekter i haven, så er dette projektet for dig! Gå foråret i møde med at lave en hængende perleh...

0

Juleroser og påskeklokker er tidens mest magiske stauder

Vi er ikke blege for at udnævne Helleborus som tidens mest fascinerende og smukke staude. Juleroser og påskeklokker er magiske!

0

Stjernetræf før jul

Julestjernen lyser igen op på borde, i buketter og vindueskarme. De mange forskellige nuancer og dens varme glød gør den værdig som en af...

0

En kurvfuld julepynt fra haven

Havens kogler, nåletræer og bærbuske bliver flittigt brugt til produktion af julens smukke dekorationer. Se her Lotte Bjarkes favoritter.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.