10 ting du ikke vidste om blomsterne i din have

Vidste du, at der er 1000 små solsikker inde i hver enkel solsikke? Eller at du kan skifte farve på din Hortensia med bananskræller? Læs mere om dine blomsters hemmelige liv.

1. Der er 1000 små blomster i én solsikke

Blomsterkronen på en solsikke er faktisk mellem 1000 og 2000 småbitte blomsterhoveder. Det er godt, at sådan et par tusinde små blomster kan enes, når de sammen kan risikere at skulle 7 meter og 76 op i højden (højeste solsikke nogensinde).

2. Brug æggeskaller og bananskræller til at ændre farven på hortensia

Foretrækker du hortensia ovre i den lyserøde farveskala? Så brug basisk gødning. Er du mere til blå hortensia, så gød blomsternes jord med æggeskaller, bananskræller og anden mere syreholdig gødning. Derudover skal der bare lidt tålmodighed til. Forvandlingen af blomsternes farve sker ikke fra den ene dag til den anden.

Læs også: Flotte lupiner i grøftekanten, haven og vasen

3. Engang var tulipanløg mere værd end guld

Prisen på tulipaner eksploderede i 1600-tallet. Blomsten var blevet indført til Europa i begyndelsen af århudredet, og den blev i løbet af få årtier en meget eftertragtet måde at vise sin rigdom på.

Da prisen var på sit højeste var et tulipanløg lige så meget værd som en ti årslønninger for en uddannet håndværker. Det svarede dengang sådan cirka til kursen på guld.

Læs også: Forglemmigej – kantplante, bundplante og forårsbebuder

4. Sommerfugle foretrækker ukrudt

Synes du også, at roserne duftede af mere, dengang du var barn? Så er du på linie med sommerfuglene. Roser og andre prydplanter bliver i dag avlet efter farve og størrelse – ikke efter duften. Det har sommerfuglene opdaget.

De går efter duften og nektaren, når de er ude at se på blomster. Derfor foretrækker de mælkebøtterne og tidselblomsterne, som ingen nogensinde har gidet avle på. 

5. Schyy – blomsterne kan høre dig…

Det er faktisk noget om snakken. Det er ikke bare en ammestuehistorie, at blomster reager på lyd. Sydkoreansk forskning har vist, at visse gener i planter reagerer på lyd på 70 decibel. Det svarer cirka til lydstyrken, når et menneske taler. Canadisk forskning har desuden vist, at plantefrø spirer hurtigere ved en lydstyrke på 90 decibel. 

Læs også: Stokroser – sådan sår, planter og passer du stokroser.

6. Bagepulver kan få dine tomater til at smage sødere

Vil du gerne have, at dine planter skal smage lidt sødere? Drys lidt bagepulver henover den jord, som planterne står i, så har du sliktomater, næste gang du skal høste.

7. Æbler og pærer er i familie med roser

Rosenblade er ved at vinde indpas i køkkenet. Det er på høje tide. For rosen er i nær familie med velsmagende frugter som ferskner, kirsebær, jordbær, æbler og pærer. Alle tilhører de arten rosaceae. 

7. Orkideer kan dufte som et sønderjysk kagebord

Vanille stammer faktisk fra en orkidé (Vanilla planifolia orchidaceae). Det er langt fra den eneste orkidé, der dufter af dessert.

Der findes også en orkidé, der populært kaldes for chokolade-orkidéen – gæt hvorfor? En anden (cymbidum) dufter af citron og Phalaenopsis violacea dufter af kanel. Så er vi vist ved at have nok til duften af et sønderjysk kagebord.

Læs også: Få flere blomster på din orkide 

9. Intet hegn kan holde en hjort ude

En hjort kan springe over 2.50 meter i højden. Det er 6 centimeter højere end Javier Sotomayors verdensrekord. Så vil du have din have i fred for bambi, så rækker det ikke med et romantisk hvidt stakit. Der skal torne på hækken, vindpiber i haven eller elektriske skræmmelys til, hvis du vil have dine buske og urtehaven i fred for hjorte. 

Læs også: Tallerkensmækker – få tips til nem såning og udplantning

10. Alle mennesker i en skefuld jord 

Og vidste du, at der er ligeså mange mikroorganismer i en teskefuld jord som mennesker i hele verden?

Mest læste artikler