10 ting du ikke vidste om blomsterne i din have

Planter

Vidste du, at der er 1000 små solsikker inde i hver enkel solsikke? Eller at du kan skifte farve på din Hortensia med bananskræller? Læs mere om dine blomsters hemmelige liv.

En solsikke er en blomst i flertal...
En solsikke er en blomst i flertal... Foto: iStock

1. Der er 1000 små blomster i én solsikke

Blomsterkronen på en solsikke er faktisk mellem 1000 og 2000 småbitte blomsterhoveder. Det er godt, at sådan et par tusinde små blomster kan enes, når de sammen kan risikere at skulle 7 meter og 76 op i højden (højeste solsikke nogensinde).

2. Brug æggeskaller og bananskræller til at ændre farven på hortensia

Foretrækker du hortensia ovre i den lyserøde farveskala? Så brug basisk gødning. Er du mere til blå hortensia, så gød blomsternes jord med æggeskaller, bananskræller og anden mere syreholdig gødning. Derudover skal der bare lidt tålmodighed til. Forvandlingen af blomsternes farve sker ikke fra den ene dag til den anden.

3. Engang var tulipanløg mere værd end guld

Prisen på tulipaner eksploderede i 1600-tallet. Blomsten var blevet indført til Europa i begyndelsen af århudredet, og den blev i løbet af få årtier en meget eftertragtet måde at vise sin rigdom på.

Da prisen var på sit højeste var et tulipanløg lige så meget værd som en ti årslønninger for en uddannet håndværker. Det svarede dengang sådan cirka til kursen på guld.

4. Sommerfugle foretrækker ukrudt

Synes du også, at roserne duftede af mere, dengang du var barn? Så er du på linie med sommerfuglene. Roser og andre prydplanter bliver i dag avlet efter farve og størrelse - ikke efter duften. Det har sommerfuglene opdaget.

De går efter duften og nektaren, når de er ude at se på blomster. Derfor foretrækker de mælkebøtterne og tidselblomsterne, som ingen nogensinde har gidet avle på. 

Læs også:

Forspiring og andre gøremål i haven i marts måned

Marts er en god måned til forspiring, men det er ikke lige meget, hvilken muld du bruger, og hvordan du sår frøene. Du kan også bruge...

5. Schyy - blomsterne kan høre dig...

Det er faktisk noget om snakken. Det er ikke bare en ammestuehistorie, at blomster reager på lyd. Sydkoreansk forskning har vist, at visse gener i planter reagerer på lyd på 70 decibel. Det svarer cirka til lydstyrken, når et menneske taler. Canadisk forskning har desuden vist, at plantefrø spirer hurtigere ved en lydstyrke på 90 decibel. 

6. Bagepulver kan få dine tomater til at smage sødere

Vil du gerne have, at dine planter skal smage lidt sødere? Drys lidt bagepulver henover den jord, som planterne står i, så har du sliktomater, næste gang du skal høste.

7. Æbler og pærer er i familie med roser

Rosenblade er ved at vinde indpas i køkkenet. Det er på høje tide. For rosen er i nær familie med velsmagende frugter som ferskner, kirsebær, jordbær, æbler og pærer. Alle tilhører de arten rosaceae. 

7. Orkideer kan dufte som et sønderjysk kagebord

Vanille stammer faktisk fra en orkidé (Vanilla planifolia orchidaceae). Det er langt fra den eneste orkidé, der dufter af dessert.

Der findes også en orkidé, der populært kaldes for chokolade-orkidéen - gæt hvorfor? En anden (cymbidum) dufter af citron og Phalaenopsis violacea dufter af kanel. Så er vi vist ved at have nok til duften af et sønderjysk kagebord. 

Læs også:

7 ting du bør vaske hver dag

Nu er der ikke flere undskyldninger, folkens!

9. Intet hegn kan holde en hjort ude

En hjort kan springe over 2.50 meter i højden. Det er 6 centimeter højere end Javier Sotomayors verdensrekord. Så vil du have din have i fred for bambi, så rækker det ikke med et romantisk hvidt stakit. Der skal torne på hækken, vindpiber i haven eller elektriske skræmmelys til, hvis du vil have dine buske og urtehaven i fred for hjorte. 

10. Alle mennesker i en skefuld jord 

Og vidste du, at der er ligeså mange mikroorganismer i en teskefuld jord som mennesker i hele verden?

3. september 2015
Mere om Planter

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Sådan får du din have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

9 fantastiske flerårige planter, du skal plante i efteråret

Planter Hvis du ønsker dig en flot og livlig forårs- og sommerhave, er det i efteråret, at du skal plante. Vi har samlet 9 fantastiske flerårige planter, som du kan lade dig inspirere af.

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Gratis bunddække planter

Planter Et grænt tæppe af bunddækkeplanter er effektivt til at holde ukrudtet nede.

Klematis på afveje

Planter Den smukke klematis har overtaget Lotte Bjarkes fil-de-fer bænk, og denne fungerer nu som klatrestativ.

Rød kvan i godt selskab

Planter Den røde kvan blev plantet sidste år, men blev kun til rosetter af sort-røde blade...

Dyrk grøntsager og blomster i en halmballe

Planter En halmballe til en tyver danner rammen for et perfekt højbed til struttende sunde jordbær og kartofler hos idényts chefredaktør, Anna-Lise.

Storkenæb som bunddække planter

Planter Effektive og hårdføre bunddækkeplanter forebygger ukrudt, og du kan derfor bruge tiden i haven på nogle sjovere ting. Storkenæb er en af de...

Få dine kaktus til at stortrives både inde og ude

Planter Det er blevet et hit at samle på og dyrke kaktusser og sukkulenter igen. Her får du en række gode råd til pasningen af planterne. For ved...

Seje buske i sarte farver

Planter Lotte Bjarkes buske blomstrer smukt lige nu - også selvom nogle af dem, har vanskelige vilkår.

Dahlia planter på fri fod

Planter Den lune luft får de forspirede Dahlia til at udvikle sig til fine planter, der nu er klar til at stå på egne ben i staudebedene.

Plant gyldenlak i nye, smukke nuancer

Planter Bedstemorblomsten gyldenlak har fået comeback takket være en masse nye sorter i lækre farver. Læs om Lotte Bjarkes succes med de farverige...